Постанова
від 26.05.2015 по справі 918/1526/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" травня 2015 р. Справа № 918/1526/14

Господарський суд Рівненської області у складі судді Заголдної Я.В. при секретарі судового засідання В"юненко І.І. за участю представника розпорядника майна - Новака І.В., представника ініціюючого кредитора - Нестерчук О.І., представника ДПІ у м. Рівному ГУ ДФС у Рівненській області - Пивоварчука Ю.В. та представника ВАТ "Здолбунівський завод продовольчих товарів" - Ващишина О.В. та Тихончук Л.Х. розглянувши матеріали справи за заявою Здолбунівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Рівненській області до Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" (вул. Щепкіна,13, м. Здолбунів, Рівненська область, 35703) про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 30.10.2014 р. прийнято до розгляду заяву Здолбунівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Рівненській області про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ - фірма "Поліхім".

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 11.11.2014 р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ - фірма "Поліхім", введено процедуру розпорядження майном боржника строком на сто п'ятнадцять календарних днів, призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Загребельного Б.М.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 31.03.2015р. затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім", зобов'язано розпорядника майна протягом 10 днів письмово повідомити кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів та боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організувати їх проведення та призначено підсумкове засідання суду на 28 квітня 2015 р.

27.04.2015р. розпорядником майна подано суду звіт про проведену роботу, аналіз фінансово-господарського стану боржника та рішення комітету кредиторів щодо застосування наступної судової процедури у справі про банкрутство ТОВ - фірми "Поліхім".

28.04.2015р. розгляд справи судом відкладено з підстав зазначених в ухвалі.

26.05.2015р. при розгляді клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора, судом встановлено наступне.

Розпорядником майна були скликані та проведені збори кредиторів (10.04.2015 р.) та комітету кредиторів (23.04.2015 р.) боржника згідно з вимогами ухвали суду від 31.03.2015 р. та у відповідності до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

На виконання вимог ухвали суду, розпорядником майна ТОВ - фірми "Поліхім" подано суду звіт про проведену роботу, протоколи зборів кредиторів, комітету кредиторів, згідно яких, зокрема, створено комітет кредиторів боржника, прийнято рішення більшістю голосів про погодження звіту розпорядника майна про проведену роботу, про звернення до суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом, про відкриття ліквідаційної процедури та про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Загребельного Б.М.

Прийняті рішення комітету кредиторів ТОВ - фірми "Поліхім" відповідають вимогам ч.7,8 ст. 26 Закону про банкрутство.

Також, судом встановлено, що від кредитора ВАТ "Здолбунівський завод продовольчих товарів" 28.04.2015р. надійшло заперечення на клопотання розпорядника майна про відкриття ліквідаційної процедури боржника та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Загребельного Б.М.

Свої заперечення кредитор ВАТ "Здолбунівський завод продовольчих товарів" обґрунтовує тим, що розпорядником майна не в повному обсязі проаналізовано фінансово - господарський стан боржника та виявлення ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства. При цьому, ВАТ "Здолбунівський завод продовольчих товарів" просить суд відмовити у задоволені клопотання арбітражного керуючого Загребельного Б.М. про відкриття ліквідаційної процедури боржника та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Загребельного Б.М., продовжити процедуру розпорядження майном ТОВ - фірми "Поліхім", зобов'язати керівника ТОВ - фірми "Поліхім" надати арбітражному керуючому господарські договори укладені за три роки до порушення провадження у справі про банкрутство та з метою перевірки правоохоронними органами наявності ознак доведення до банкрутства ТОВ - фірми "Поліхім" і діях керівника боржника повідомити правоохоронні органи про зазначений факт.

Господарський суд, вивчивши заперечення ВАТ "Здолбунівський завод продовольчих товарів", заслухавши пояснення учасників провадження у справі, прийшов до висновку про відмову в задоволенні запереченнь ВАТ "Здолбунівський завод продовольчих товарів" на клопотання розпорядника майна про визнання боржника банкрутом, про відкриття ліквідаційної процедури та про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Загребельного Б.М. в повному обсязі виходячи з наступного.

Товариство з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" зареєстровано за юридичною адресою : Рівненська область, Здолбунівський район, м. Здолбунів, вул. Щепкіна, буд.13, код ЄДРПОУ 23304346.

Заборгованість ТОВ- фірма"Поліхім" перед кредиторами згідно затвердженого ухвалою суду реєстру визначена в розмірі 1 026 346,62грн.

Відповідно до вимог ст. 1 Закону про банкрутство, банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури;

Згідно ч. 3 ст. 22 Закону про банкрутство розпорядник майна зобов'язаний: розглядати заяви кредиторів про грошові вимоги до боржника, які надійшли в установленому цим Законом порядку; вести реєстр вимог кредиторів; повідомляти кредиторів про результати розгляду їхніх вимог; вживати заходів для захисту майна боржника; аналізувати фінансово-господарську діяльність, інвестиційне становище боржника та його становище на ринках; виявляти (за наявності) ознаки фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства ; скликати збори кредиторів та організовувати їх проведення; надавати державному органу з питань банкрутства відомості, необхідні для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено справу про банкрутство; надавати господарському суду та комітету кредиторів звіт про свою діяльність, відомості про фінансове становище боржника, пропозиції щодо можливості відновлення платоспроможності боржника; не пізніше двох місяців від дня порушення провадження у справі про банкрутство разом з боржником організувати та забезпечити проведення інвентаризації майна боржника та визначити його вартість.

Як вбачається із поданого звіту розпорядника майна та аналізу фінансово - господарського стану боржника фінансово-господарський стан боржника протягом періоду, що аналізується незадовільний, характеризується критичною ліквідністю відсутністю фінансової стійкості, ділової активності, надмірним залученням позикових коштів та зменшенням активів і власного капіталу, що стало причиною фінансової кризи, яка унеможливлює подальший розвиток підприємства.

Відсутність операційного прибутку, неспроможність за рахунок внутрішніх і зовнішніх джерел знайти резерви платіжних коштів, необхідних для погашення боргів, невиправданий рівень кредиторської заборгованості, розбалансована кредитно-розрахункова політика, відсутність чистих активів, які можуть бути використані для погашення кредиторських вимог, використання позикових коштів, як джерела фінансування, визначають кризовий фінансовий стан боржника, неможливість його подальшої ефективної діяльності за рахунок власних фінансових ресурсів.

Результат аналізу виявлення ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, за наданих джерел інформації - не виявив ознаки дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства та не може виявити ознаки дій з доведення до банкрутства підприємства.

Негативні тенденції динаміки основних коефіцієнтів ефективної діяльності підприємства, зокрема абсолютний коефіцієнт ліквідності, коефіцієнти покриття, забезпечення власними засобами та відсутність отриманого прибутку свідчать про неспроможність боржника відновити свою платоспроможність і погасити вимоги кредиторів власними грошовими коштами. За таких обставин, враховуючи відсутність матеріально-технічної бази виробництва та чистих активів підприємства, при відсутності інвестиційної привабливості боржника, є доцільним та економічно обґрунтованим задоволення вимог кредиторів шляхом застосування ліквідаційної процедури, під час провадження у справі про банкрутство.

При цьому, у відповідності до ч. 4 ст. 22 Закону про банкрутство розпорядник майна несе відповідальність за невиконання або неналежне виконання своїх повноважень відповідно до законодавства України.

Відповідно до ч. 8. ст. 26 Закону про банкрутство до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про: обрання голови комітету; скликання зборів кредиторів; звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом; звернення до господарського суду з вимогою про визнання правочинів (договорів) боржника недійсними на будь-якій стадії процедури банкрутства; звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора), припинення повноважень арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення іншого арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора); підготовку та укладення мирової угоди; схвалення плану санації боржника, змін та доповнень до нього у випадках, передбачених цим Законом; визначення складу майна в разі продажу частини майна у процедурі санації боржника або ліквідації банкрута; внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника; інші питання, передбачені цим Законом.

Як вбачається із протоколу № 1 від 23.04.2015р. комітетом кредиторів на своєму засіданні більшістю голосів прийнято рішення про відкриття ліквідаційної процедури ТОВ - фірми "Поліхім", призначення ліквідатором Загребельного Б.М., затвердження звіту про грошову виногороду та понесені витрати арбітражного керуючого та зобов'язано розпорядника майна звернутися до господарського суду з клопотанням про введення процедури ліквідації ТОВ- фірми"Поліхім".

У відповідності до ч. 9 ст. 26 Закону про банкрутство рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається відповідно до частини четвертої цієї статті.

Згідно ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обгрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим.

Також, згідно аналізу виявлення ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, за наданих джерел інформації розпорядник майна не виявив ознаки дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства та не може виявити ознаки дій з доведення до банкрутства підприємства.

На підставі вищезазначеного, у господарського суду, відсутні підстави для повідомленя правоохоронних органів з метою перевірки наявності ознак доведення до банкрутства ТОВ - фірми "Поліхім".

Отже, заперечення кредитора ВАТ "Здолбунівський завод продовольчих товарів" на клопотання розпорядника майна про відкриття ліквідаційної процедури боржника та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Загребельного Б.М. та клопотання про продовження процедури розпорядження майном ТОВ - фірми "Поліхім", зобов'язання керівника ТОВ - фірми "Поліхім" надати арбітражному керуючому господарські договори укладені за три роки до порушення провадження у справі про банкрутство та з метою перевірки правоохоронними органами наявності ознак доведення до банкрутства ТОВ - фірми "Поліхім" в діях керівника боржника повідомити правоохоронні органи про означений факт є безпідставним та задоволенню не підлягає.

У відповідності до ст. 27 Закону про банкрутство у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації, мирової угоди) або припиняється провадження у справі. У підсумковому засіданні господарський суд за пропозицією розпорядника майна боржника та на підставі рішення зборів кредиторів приймає одне з судових рішень, зокрема, постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Зокрема, підставою прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури згідно Закону про банкрутство є обов'язкові дві складові, а саме: аналіз фінансово-господарського стану боржника та рішення комітету кредиторів про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Відповідно до ст. 37 Закону про банкрутство, у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Господарський суд, дослідивши матеріали справи, розглянувши звіт розпорядника майна про проведену роботу, протоколи зборів кредиторів, засідання комітету кредиторів боржника, заслухавши розпорядника майна боржника, учасників провадження у справі, прийшов до висновку, що відновити платоспроможність боржника шляхом санації чи укладання мирової угоди неможливо, майновий та фінансовий стан боржника підтверджує той факт, що останій не в змозі самостійно ліквідувати борг перед кредиторами, а тому погашення заборгованості має відбуватися не інакше, як через процедуру ліквідації відповідно до норм Закону про банкрутство.

З огляду на викладене, суд вважає за належне припинити процедуру розпорядження майном ТОВ-фірма "Поліхім" та повноваження арбітражного керуючого Загребельного Б.М. як розпорядника майна. Визнати банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю- фірма"Поліхім" та відкрити ліквідаційну процедуру строком до 26.05.2015р.

Абзацом 2 ч. 2 ст. 4 Закону про банкрутство передбачено, що одна і та ж особа може здійснювати повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство відповідно до вимог цього Закону.

Згідно з ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 114 Закону кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів.

При цьому, основна винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора встановлюється судом в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень у відповідності до ст. 115 Закону про банкрутство.

З огляду на викладене та на виконання рішення комітету кредиторів боржника про звернення до суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Загребельного Б.М., клопотання арбітражного керуючого Загребельного Б.М. підлягають задоволенню судом.

Згідно з абз. 5 ч. 1 ст. 114 Закону про банкрутство кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

З урахуванням наведеного, суд вважає за належне зобов'язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення всіх розрахунків з кредиторами подати до господарського суду звіт і ліквідаційний баланс відповідно до вимог ст. 46 Закону, не рідше ніж один раз на місяць подавати комітету кредиторів та суду звіт про свою діяльність в ліквідаційній процедурі.

Відповідно до абз. 9 ч.1 ст. 38 Закону про банкрутство вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Судом враховано, що з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Отже, кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 4, 7, 9, 26, 27, 37-48, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Затвердити звіт розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" (вул. Щепкіна,13, м. Здолбунів, Рівненська область, 35703, ік 23304346) про проведену роботу в процедурі розпорядження майном.

2. Затвердити звіт розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" (вул. Щепкіна,13, м. Здолбунів, Рівненська область, 35703, ік 23304346) про розмір грошової винагороди та відшкодування витрат про проведену роботу в процедурі розпорядження майном за період з 11.11.2014р. по 10.04.2015р. в розмірі 27200 грн. 00 коп.

3. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" (вул. Щепкіна,13, м. Здолбунів, Рівненська область, 35703, ік 23304346).

4. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю - фірму "Поліхім" (вул. Щепкіна,13, м. Здолбунів, Рівненська область, 35703, ік 23304346).

5. Відкрити ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" (вул. Щепкіна,13, м. Здолбунів, Рівненська область, 35703, ік 23304346) строком на 12 місяців.

6. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" (вул. Щепкіна,13, м. Здолбунів, Рівненська область, 35703, ік 23304346) арбітражного керуючого Загребельного Б.М. , який має свідоцтво, видане у встановленому законом порядку.

7. Встановити грошову винагороду ліквідатору в розмірі, визначеному ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

8. Ліквідатору здійснювати свої повноваження у відповідності з вимогами чинного законодавства, після завершення ліквідаційної процедури подати господарському суду звіт про проведену роботу, ліквідаційний баланс та звіт про оплату послуг для затвердження.

9. Скасувати арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" (вул. Щепкіна,13, м. Здолбунів, Рівненська область, 35703, ік 23304346) не допускається.

10. Завершити господарську діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" (вул. Щепкіна,13, м. Здолбунів, Рівненська область, 35703, ік 23304346).

11. Вважати таким, що настав з 26.05.2015 р. строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) (крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури).

12. Припинити з 26.05.2015 р. повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснити на офіційному веб-сайті ВГСУ в мережі Інтернет офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Поліхім" (вул. Щепкіна,13, м. Здолбунів, Рівненська область, 35703, ік 23304346).

Постанову направити всім учасникам провадження у справі, відділу ДВС Здолбунівського районного управління юстиції, реєстраційній службі долбунівського районного управління юстиції Рівненської області.

Суддя Заголдна Я.В.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення26.05.2015
Оприлюднено05.06.2015
Номер документу44482783
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/1526/14

Ухвала від 20.09.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 21.08.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 12.06.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 30.05.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 27.03.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 06.03.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 21.02.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 21.02.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 17.01.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 12.12.2016

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні