Рішення
від 20.05.2015 по справі 921/362/15-г/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"20" травня 2015 р.Справа № 921/362/15-г/16

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Хоми С.О.

Розглянув справу

за позовом: Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПриватБанк", вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ; адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800 .

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроставпром", просп. Злуки, буд. 8, прим. 158, м. Тернопіль .

За участю представників сторін:

позивача: Гулкевич Н.І. - представник, довіреність №3072-О від 19.09.2012 року

відповідача: не з'явився.

Cуть справи.

Хід розгляду справи відображений в ухвалах суду та протоколах судових засідань, які знаходяться в матеріалах справи.

Публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБанк", вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800 звернулось до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроставпром", просп. Злуки, буд. 8, прим. 158, м. Тернопіль про cтягнення заборгованості в розмірі 33 331 грн. 26 коп., в тому числі:

-14914 грн. 95 коп. - заборгованість за кредитом;

-10205 грн. 14 коп. - заборгованість по процентам за користування кредитом;

-6062 грн. 72 коп. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором;

-2148 грн. 45 коп. - заборгованість по комісії за користуванням кредитом).

20.05.2015 року від позивача надійшов лист № без номера від 20.05.2015 року, в якому зазначено, зокрема, що у зв'язку із участю представника "ПриватБанку" в інших справах у господарському суді Тернопільської області просить розгляд даної справи провести без участі представника позивача, позовні вимоги підтримує, просить суд ухвалити рішення на підставі поданих доказів.

Разом з тим, в судове засідання представник позивача з'явився, надав усні пояснення по суті спору, зазначив, що суми комісії, на які нарахована пеня, зазначені в розрахунку в останній колонці таблиці.

В судове засідання відповідач не з'явився. Також відповідач не забезпечив явку повноважного представника в судове засідання.

Відповідач обґрунтований нормативно та документально підтверджений відзив на позов не подав, хоча судом було дотримано вимоги статті 64 Господарського процесуального кодексу України, своєчасно винесено і надіслано за вказаною в позовній заяві позивачем адресою відповідача: просп. Злуки, буд. 8, прим. 158, м. Тернопіль ухвалу від 07.04.2015 року про порушення провадження у справі та призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду 27.04.2015 року і необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду.

Повідомлення про вручення поштового відправлення , відправлене відповідачу 08.04.2015 року повернулось разом із конвертом з ухвалою від 07.04.2015 року про порушення провадження у справі до господарського суду Тернопільської області з довідкою відділення поштового зв'язку, в якій вказано причину повернення : "за закінченням терміну зберігання".

Як зазначається, зокрема, в п. 2 Інформаційного листа Вищого господарського суду України "Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві" № 670-2010-р від 15.03.2010 року, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві .

У відповідності до п. 11 Листа Вищого господарського суду України № n0006645-06 від 15.03.2007 року "Про деякі питання практики застосування норм господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році" до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місце проживання фізичних осіб-учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій; тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Таким чином, суд вважає, що відповідач повідомлений про час і місце розгляду справи № 921/362/15-г/16 господарським судом Тернопільської області.

Крім того, відповідач будь-яких додаткових документів суду не надав, а тому згідно ст.75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Технічна фіксація судового процесу у відповідності до ст.81-1 ГПК України не здійснювалась за відсутності відповідного клопотання представника позивача.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача,суд встановив наступне.

26.03.2013 року Товариством з обмеженою відповідальністю "Євроставпром" було підписано Заяву про приєднання до умов та правил надання банківських послуг.

Як вбачається із даної Заяви, відповідач погодився із Умовами та Правилами надання банківських послуг (що знаходяться на сайті банку www.pb.ua), Тарифами банку, які разом з даною анкетою складають Договір банківського ослуговування.

16.07.2013 року Товариством з обмеженою відповідальністю "Євроставпром" підписано Заяву на відкриття рахунку, на підставі якої йому було відкрито поточний рахунок в гривнях та картковий рахунок в гривнях.

Як визначається в п. п. 3.18.1.1 п.п. 3.18.1 п. 3.18 "Умов і правил надання банківських послуг" кредитний ліміт на поточний рахунок (далі - Кредит) надається на поповнення оборотних коштів і здійснення поточних платежів "Клієнта" в межах кредитного ліміту (далі - ліміт). Про розмір ліміту "Банк" повідомляє "Клієнта" на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку "Банку" і "Клієнта" (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms-повідомлення або інших). "Банк" здійснює обслуговування ліміту "Клієнта", що полягає у проведенні його платежів понад залишок коштів на поточному рахунку "Клієнта", при наявності вільних грошових ресурсів, за рахунок кредитних коштів в межах ліміту, шляхом дебетування поточного рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо.

В п.п. 3.18.1.3 п.п. 3.18.1 п. 3.18 "Умов і правил надання банківських послуг" зазначається, зокрема, що кредит надається в обмін на зобов'язання "Клієнта" з повернення кредиту, сплаті відсотків та винагороди.

Згідно п.п. 3.18.1.11 п.п. 3.18.1 п. 3.18 "Умов і правил надання банківських послуг" періодом безперервного користування кредитом є період часу, протягом якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку. Період безперервного користування "кредитним лімітом на поточному рахунку" - не більше 35 днів. Початком періоду безперервного користування кредитом вважається перший день, починаючи з якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку "Клієнта" при закритті банківського дня . Зменшення або збільшення заборгованості за кредитом у цей період не впливають на зміну дати початку періоду безперервного користування кредитом. Датою закінчення безперервного користування кредитом вважається день, після закінчення якого на поточному рахунку зафіксовано нульове дебетове сальдо . Зменшення або збільшення заборгованості по кредиту в період безперервного користування кредитом, не впливають на зміну початку періоду безперервного користування кредитом. Датою закінчення періоду безперервного користування кредитом вважається день, після закінчення якого на поточному рахунку зафіксовано нульове дебетове сальдо.

У відповідності до п.п. 3.18.1.12 п. 3.18.1 п. 3.18 "Умов і правил надання банківських послуг" для розрахунку відсотків за користування кредитним лімітом встановлюється диференційована процентна ставка. Відсоткова ставка до розрахунку залежить від терміну існування непогашеного залишку по кредиту. Процентна ставка може бути змінена "Банком" у порядку, передбаченому цим розділом "Умов та правил надання банківських послуг".

Як визначається в п. 3.18.1.13 п. 3.18 "Умов і правил надання банківських послуг" при порушенні "Клієнтом" будь-якого з грошових зобов'язань "Клієнт" сплачує "Банку відсотки та пеню за користування кредитом від суми залишку непогашеної заборгованості в розмірі, передбаченому цим розділом "Умов та правил надання банківських послуг".

У п.п. 3.18.2.2. п. 3.18 "Умов і правил надання банківських послуг" зазначається, зокрема, що "Клієнт" зобов'язується :

- використовувати кредит на цілі, зазначені у п. 3.18.1.1 цього розділу "Умов та правил надання банківських послуг";

- сплатити відсотки за весь час фактичного користування кредитом згідно з п.п. 3.18.4.1, 3.18.4.2, 3.18.4.3;

- здійснювати погашення кредиту, отриманого в межах встановленого ліміту, не пізніше терміну закінчення періоду безперервного користування кредитом, встановленого п.3.18.1.11;

- здійснювати погашення різниці між заборгованістю за кредитом і знову встановленим лімітом відповідно до п. 3.18.2.3.2, у разі перевищення заборгованості за кредитом над сумою знову встановленого Ліміту, протягом операційного дня, за станом на який виникла різниця. Погашення цієї різниці трактується як погашення кредиту;

- повернути кредит у строки, встановлені п.п. 3.18.1.10, 3.18.2.3.4, 3.18.2.2.17.

Як визначається в п. 3.18.4.1 п. 3.18.4 "Умов і правил надання банківських послуг" за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку "Клієнта" при закритті банківського дня "Клієнт" сплачує відсотки, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована процентна ставка). Порядок розрахунку відсотків:

- 3.18.4.1.1. За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнулення дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця (далі - "період, в який дебетове сальдо підлягає обнулення"), розрахунок відсотків здійснюється за процентною ставкою у розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості;

- 3.18.4.1.2. При необнуленні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулення, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулення, "Клієнт" сплачує "Банку" за користування кредитом відсотки в розмірі 24% річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнулення.

- 3.18.4.1.3. У разі непогашення кредиту впродовж 90 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулення, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулення, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання "Клієнта" з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні "Клієнтом" будь-якого з грошового зобов'язання "Клієнт" сплачує "Банку" відсотки за користуванні кредитом у розмірі 48% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення "Клієнтом" будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права "Банку" на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання Банківських послуг, "Клієнт" сплачує "Банку" пеню у розмірі 0,1315% від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань.

У відповідності до п.п. 3.18.4.1.4 п. 3.18.4 "Умов і правил надання банківських послуг" під "непогашенням кредиту" мається на увазі не виникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня.

Як визначається в п.п. 3.18.4.3 п. 3.18.4 "Умов і правил надання банківських послуг" сплата відсотків за користування кредитом, розрахованих згідно з п.п. 3.18.4.1, 3.18.4.2 проводиться в порядку, зазначеному в п. 3.18.1.1, 3.18.2.1.4., 3.18.2.2.8. Відсотки, несплачені після закінчення періоду безперервного користування кредитом, вважаються простроченими (крім випадків розірвання кредиту згідно з п.3.18.2.3.4), Сплата відсотків може бути проведена "Клієнтом" також з інших належних йому рахунків у встановленому законом порядку.

Згідно п.п. 3.18.4.4 п. 3.18.4 "Умов і правил надання банківських послуг" "Клієнт" сплачує "Банку" винагороду за використання ліміту відповідно до п.п.3.18.1.6., 3.18.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг. "Клієнт" доручає "Банку" здійснювати списання винагороди зі своїх рахунків. Сплата винагороди здійснюється в гривні. У випадку, якщо кредит видається в іноземній валюті, винагорода сплачується в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату сплати.

В п.п. 3.18.4.9 п. 3.18.4 "Умов і правил надання банківських послуг" розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати.

У відповідності до п.п. 3.18.6.1 п. 3.18.6. Обслуговування кредитного Ліміту на поточному рахунку "Клієнта" здійснюється з моменту подачі "Клієнтом" до "Банку" заяви на приєднання до "Умов та Правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі) та/або з моменту надання "Клієнтом" розрахункових документів на використання коштів у рамках кредитної ліміту в межах зазначених у них сум, і діє в обсязі перерахованих засобів до повного виконання зобов'язань сторонами.

Як визначається в п. 3.2.1.4.1 п. 3.2.1.4 "Умов і правил надання банківських послуг" (набрали чинність з 1 липня 2014 року) за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку "Клієнта" при закритті банківського дня "Клієнт" сплачує відсотки, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована процентна ставка). Порядок розрахунку відсотків:

- 3.2.1.4.1.1. За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнулення дебетового сальдо в одну з дат до 25-го числа місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 1-го до 20-го (включно) числа поточного місяця або до 25-го числа наступного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 21-го кінцевого числа поточного місяця (далі - "період", в який дебетове сальдо підлягає обнулення"), розрахунок відсотків проводиться за процентною ставкою у розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості;

- 3.2.1.4.1.2 У випадку необнулення дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулюванню, на протязі 90 днів з кінцевої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулюванню, "Клієнт" сплачує "Банку" за користування кредитом відсотки в розмірі 36% річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнулюванню;

- 3.2.1.4.1.3 У разі непогашення кредиту впродовж 90 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнуленню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання "Клієнта" з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні "Клієнтом" будь-якого з грошового зобов'язання "Клієнт" сплачує "Банку" відсотки за користуванні кредитом у розмірі 56% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення "Клієнтом" будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права "Банку" на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання Банківських послуг, "Клієнт" сплачує "Банку" пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань.

У відповідності до довідки № 08.7.0.0.0/150326144745 від 26.03.2015 року про розмір встановлених кредитних лімітів, наданих клієнту - Товариству з обмеженою відповідальністю "Євроставпром", позивачем було встановлено відповідачу кредитний ліміт:

- 18.07.2013 р. - 10000 грн;

- 27.08.2013 р. - 13000 грн;

-31.10.2013 р. - 15000 грн.;

-01.03.2014 р. - 15000 грн.;

-02.03.2014 р. - 0,00 грн.;

-18.07.2014 р. - 0,00 грн.

Як стверджує позивач у своїй позовній заяві, відповідач порушив зобов'язання щодо повернення кредитних коштів та станом на 17.03.2015 року заборгованість відповідача за кредитом становить 14914 грн. 95 коп.

У відповідності до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України № 435-ІУ від 16 січня 2003 року з наступними змінами зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Частиною 1 статті 526 Цивільного кодексу України передбачені загальні умови виконання зобов'язання, а саме зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України №436-ІУ від 16 січня 2003 року з наступними змінами , кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

У відповідності до ч. 2 ст. 345 Господарського кодексу України кредитні відносини здійснюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником у письмовій формі. У кредитному договорі передбачаються мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов'язань позичальника, відсоткові ставки, порядок плати за кредит, обов'язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту.

У відповідності до ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

08.05.2015 року від позивача до матеріалів справи надійшли додаткові пояснення № без номера від 08.05.2015 року , в яких зазначено, зокрема, про наступне:

- 26.03.2013 року ТОВ "Євроставпром" було підписано Заяву про відкриття поточного рахунку;

- згідно Заяви відповідач приєднався до "Умов та правил надання банківських послуг", Тарифів банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті http:// privatbank.ua, які разом із Заявою складають Договір банківського обслуговування №б/н від 26.03.2013 р. та взяв на себе зобов'язання виконувати умови договору;

- відповідно до договору відповідачу було встановлено кредитний ліміт, на поточний рахунок 26003055107651 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших), що визначено і врегульовано "Умовами та правилами надання банківських послуг";

- нарахування пені, у відповідності до умов договору починалось з 91 дня після закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню (90 днів);

- позивач на виконання вимог договору, Умов та правил надання банківських послуг, встановивши відповідачу кредитний ліміт 18.07.2013 року на поточний рахунок в сумі 10000 грн., який був збільшений до суми 15000 грн., що підтверджується банківськими виписками, який в подальшому змінювався, що відповідає довідці щодо встановлення лімітів;

- зазначеним кредитним лімітом відповідач користувався, повністю погасив ліміт і знову користався збільшеним лімітом, де вже належним чином свої зобов'язання за договором не виконував, кредит в порядку та сумах, зазначених вище, не погашав, у зв'язку з чим з 2 грудня 2013 року кредит вважається простроченим в сумі 14914 грн. 95 коп.;

- оскільки тіло кредиту вважається простроченим, а грошові зобов'язання по погашенню заборгованості порушеними, згідно п. 3.18.4.1.3 договору клієнт сплачує банку проценти у розмірі 48 (56) % річних від залишку непогашеної заборгованості;

-щодо нарахування відсотків по кредиту для прикладу: нарахування відсотків на заборгованість по ставці 48%:

- 14914,95 х 48% / 360 днів х 29 днів прострочки = 576,71 грн. (з 03.12.13 р по 31.12.13 р.);

- враховуючи, що з 1 липня 2014 року відсотки були збільшені до 56% на прострочену заборгованість:

- 14914,95 х 56% / 360 днів х 28 днів прострочки = 649,63 грн. (з 02.08.14 р по 29.08.14 р.);

- отже, у відповідача перед позивачем виникла заборгованість по процентам у розмірі 10205 грн. 14 коп. з 03.12.2013 р. по 17.03.2015 р.;

- заборгованість по комісії у сумі 2148 грн. 45 коп. (у відповідності до п. 3.2.1.4.4 ( 18.4.4) поданих умов, клієнт сплачує Банку винагороду за використання ліміту відповідно до п. 3.18.1.6, 3.18.2.3.2 першого числа кожного місяця в розмірі 0.9% від суми максимального сальдо кредиту. В даному випадку сума становить 14760 х 0,9% = 135 грн. (за грудень 2013 р.)

14914,95 х 0,9% = 134,23 грн. (з січня 2014 року);

135,00 + 134,23 х 15 місяців = 2148,45 грн. (з грудня 2013 року по березень 2015 р).

Як вбачається з матеріалів справи, заборгованість по кредиту в сумі 14914 грн. 95 коп. підтверджується банківською випискою з 26.03.2013 р. по 16.04.2015 р. по рахунку відповідача; «Розрахунком заборгованості за договором №б/н від 26.03.2013 ,укладеного між Приватбанком та клієнтом -ТОВ «Євроставпром» станом на 17.03.2015 року» доданим до позовної заяви.

Позивач також просить суд стягнути з відповідача 10205 грн. 14 коп. заборгованості по процентам за користування кредитом за період з 03.12.2013 року по 17.03.2015 року.

На підтвердження заявленої суми позивач надав «Розрахунок заборгованості по відсоткам за клієнтом-Євроставпром ТОВ», який доданий до додаткових пояснень від 08.05.2015 року; банківську виписку з 26.03.2013 по 16.04.2015 з рахунку відповідача.

Судом здійснено перерахунок суми нарахованих процентів за користування кредитом за період з 03.12.2013 року по 17.03.2015 року.

За результатами здійсненого перерахунку суд вважає, що до стягнення з відповідача підлягає 10205 грн. 14 коп. процентів за користування кредитом.

Заборгованість по комісії за користування кредитом в сумі 2148 грн. 45 коп. підтверджується банківською випискою з 26.03.2013 р. по 16.04.2015 р. з рахунку відповідача, «Розрахунком заборгованості по комісії за клієнтом ТОВ "Євроставпром", який доданий до додаткових пояснень від 08.05.2015 року та іншими матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що в процесі судового розгляду спору відповідачем не подано жодних письмових заперечень щодо нарахування сум заборгованості по тілу кредиту, по процентах за користування кредитом, по комісії, а судом не здобуто доказів, які б свідчили про погашення сум такої заборгованості, а тому позовні вимоги про стягнення з відповідача:

-14914 грн. 95 коп. - грн. заборгованості по кредиту, 10205 грн. 14 коп - заборгованості по процентам за користування кредитом, 2148 грн. 45 коп. заборгованості по комісії підлягають до задоволення як такі, що доведені позивачем у відповідності із ст.ст.33-34 ГПК України належними та допустимими доказами, не суперечать нормам чинного законодавства та неоспорені відповідачем.

У відповідності до статті 230 Господарського кодексу України № 436-ІУ від 16 січня 2003 року, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня ), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно частини 6 статті 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Закон України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" від 22 листопада 1996 року, з наступними змінами, регулює договірні правовідносини між платниками та одержувачами грошових коштів щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань. Статтею 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" передбачено, що "платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін", а згідно статті 3 вказаного Закону розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Як визначається в п.п. 3.2.1.5.1 п. 3.2.1.5 "Умов і правил надання банківських послуг" при порушенні "Клієнтом" будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.2.1.2.2.2, 3.2.1.4.1, 3.2.1.4.2, 3.2.1.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.1.1.8, 3.2.1.2.2.3, 3.2.1.2.3.4, винагороди, передбаченого п.п.3.2.1.2.2, 3.2.1.4.4, 3.2.1.4.5, 3.2.1.4.6 "Клієнт" сплачує "Банку" за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації "Банком" права на встановлення іншого строку повернення кредиту, "Клієнт" сплачує "Банку" пеню у розмірі, зазначеному в п.3.2.1.4.1.3 від суми заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється у гривні. У випадку, якщо кредит надавався в іноземній валюті, пеня сплачується в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату сплати.

Позивач просить стягнути з відповідача 6062 грн. 72 коп. пені за період з 01.03.2014 р. по 17.03.2015 року за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором, з яких:

- 3936 грн. 62 коп. пені на кредит за період з 01.03.2014 р. по 17.03.2015 року;

- 1735 грн. 38 коп. пені на відсотки за період з 01.03.2014 р. по 17.03.2015 року;

- 382 грн. 65 коп. пені на комісію за період з 01.03.2014 р. по 17.03.2015 року

(«Розрахунок заборгованості по пені за клієнтом -Євроставпром ТОВ» доданий до додаткових пояснень від 08.05.2015 року).

Судом здійснено перерахунок суми нарахованої пені на борг по кредиту за період 01.03.2014 р. по 17.03.2015 року.

За результатами здійсненого перерахунку суд вважає, що до задоволення підлягають позовні вимоги про стягнення з відповідача 3888 грн. 94 коп. пені на борг по кредиту, як обґрунтовано заявлені, підтверджені матеріалами справи, не суперечать чинному законодавству та неоспорені відповідачем (розрахунок пені на борг по кредиту, здійснений судом, додано до матеріалів справи).

В частині стягнення 47 грн. 68 коп. пені на борг по кредиту слід відмовити, як необґрунтовано заявлені.

Судом здійснено перерахунок суми нарахованої пені на борг по процентах за період 01.03.2014 р. по 17.03.2015 року («Розрахунок заборгованості по пені за клієнтом -Євроставпром ТОВ» доданий до додаткових пояснень від 08.05.2015 року).

За результатами здійсненого перерахунку суд вважає, що до задоволення підлягають позовні вимоги про стягнення з відповідача 1735 грн. 38 коп. пені на борг по процентах як обґрунтовано заявлені, підтверджені матеріалами справи, не суперечать чинному законодавству та неоспорені відповідачем (розрахунок пені на борг по процентах, здійснений судом, додано до матеріалів справи).

Судом також здійснено перерахунок суми нарахованої пені на борг по комісії за період 01.03.2014 р. по 17.03.2015 року («Розрахунок заборгованості по пені за клієнтом -Євроставпром ТОВ» доданий до додаткових пояснень від 08.05.2015 року).

За результатами здійсненого перерахунку суд вважає, що до задоволення підлягають позовні вимоги про стягнення з відповідача 380 грн. 82 коп. пені на борг по комісії, як обґрунтовано заявлені, підтверджені матеріалами справи, не суперечать чинному законодавству та неоспорені відповідачем (розрахунок пені на борг по комісії, здійснений судом, додано до матеріалів справи).

В частині стягнення 1 грн. 83 коп. пені на борг по комісії слід відмовити, як необґрунтовано заявлені.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст.43,49,82,85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити частково.

2.Стягнути Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроставпром" просп. Злуки, буд. 8, прим. 158, м. Тернопіль, ідентифікаційний код 38795290, на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПриватБанк" вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ; адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800, ідентифікаційний код 14360570:

- 14914 грн. 95 коп. - заборгованості за кредитом;

- 10205 грн. 14 коп. - заборгованості по процентам за користування кредитом;

- 3888 грн. 94 коп. пені на борг по кредиту;

- 1735 грн. 38 коп пені на борг по процентах;

- 380 грн. 82 коп. пені на борг по комісії;

- 2148 грн. 45 коп. - заборгованості по комісії за користуванням кредитом;

- 1823 грн. 84 коп. судового збору в повернення сплачених судових витрат.

3.В частині позовних вимог щодо стягнення 47 грн. 68 коп. пені на борг по кредиту, 1 грн. 83 коп. пені на борг по комісії в задоволенні відмовити.

4.Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

На рішення суду, яке не набрало законної сили, сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки мають право подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України, через місцевий господарський суд.

Повне рішення складено 28 травня 2015 року

Суддя С.О. Хома

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення20.05.2015
Оприлюднено05.06.2015
Номер документу44482942
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/362/15-г/16

Ухвала від 27.04.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Судовий наказ від 08.06.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 07.04.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Рішення від 20.05.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні