Рішення
від 04.06.2015 по справі 365/292/15-ц
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/292/15-ц

Номер провадження: 2/365/154/15

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

04.06.2015 смт. Згурівка Київської області

Згурівський районний суд Київської області в складі:

головуючого-судді ДЕНИСЕНКО Н.О.

за участі секретаря

судового засідання МАТВІЄНКО Н.В.

·

· розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Згурівської районної державної адміністрації Київської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Відділ Держземагенства у Зурівському районі Київської області, Реєстраційна служба Згурівського районного управління юстиції про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

· В С Т А Н О В И В:

· 10 квітня 2015 року позивач звернувся до суду із вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4, після смерті якої йому відкрилась спадщина за законом. Спадкова справа відкрита. Його спадкові права ніким не оспорюються. На успадковану земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,5352 га, що розташована на території Згурівської селищної ради Київської області, він отримав свідоцтво про право на спадщину за законом від 24.01.2004 за № 300, кадастровий номер якої НОМЕР_1 та який був невірно зазначений Державному акті. Після виготовлення нової технічної документації цій земельній ділянці був присвоєний новий кадастровий номер НОМЕР_2. Ці розбіжності не дають йому можливості провести державну реєстрацію спірної земельної ділянки, тому просить визнати за ним право власності на успадковану після ОСОБА_4 спірну земельну ділянку, в разі задоволення позову не застосовувати до відповідача положення ст. 88 ЦПК України.

· В судове засідання особи, які беруть участь у справі, повторно не з'явилися, про час і місце судового розгляду були оповіщені у встановленому порядку, сторони направили суду заяви з клопотанням про розгляд справи за їхньої відсутності, позивач позов підтримує повністю, відповідач позов визнає повністю.

· Оцінюючи за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні в судовому засіданні доказів, наявних у справі, суд дійшов висновку, що всі докази є належними, допустимими та достовірними, а також достатні і взаємно пов'язані.

· Судом встановлено, що ОСОБА_2 є спадкоємцем за законом померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 та прийняв спадщину, подавши до Згурівської районної державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, отримав Свідоцтво про право на спадщину за законом від 26 вересня 2008 року, що зареєстровано в реєстрі за № 5164, на земельну ділянку для ведення товарного сілсьькогосподарського виробництва, площею 3,5352 га, кадастровий номер якої НОМЕР_1, що розташована на території Згурівської селищної ради Київської області, на підставі Державного акту серії НОМЕР_3, виданого на ім»я померлого ОСОБА_4 та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за НОМЕР_4 від 22 липня 2004 року (а.с.5, 9 - копії Державного акту та Свідоцтва про право на спадщину за законом).

·

На підставі Свідоцтва про право на спадщину за законом від 26 вересня 2008 року позивач виготовив нову технічну документацію на спірну земельну ділянку було, якій було присвоєно новий кадастровий номер НОМЕР_2, оскільки при виготовленні Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 було допущено помилку, а саме, кадастровий номер НОМЕР_1 не відповідає спірній земельній ділянці та запис про його присвоєння було внесено кульковою ручкою (а.с.30-53, 119 - копія технічної документації та інформація).

Державний реєстратор прав на нерухоме майно відмовив позивачу у державній реєстрації права власності на спірну земельну ділянку у зв'язку із невідповідністю кадастрових номерів, зазначених у Свідоцтві про право на спадщину за законом та витязі із Державного земельного кадастру на земельну ділянку (а.с.16 - копія рішення).

Позивач не може зареєструвати право власності на спірну земельну ділянку, тому його право підлягає захисту.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Ст. 152 Земельного Кодексу України передбачено, що держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом застосування інших, передбачених законом, способів.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення повністю, так як в судовому засіданні доведено, що позивач є власником спірної земельної ділянки, проте його право власності не визнається та не вбачається іншого способу захисту його порушених прав.

На підставі викладеного, керуючись ст. 392 ЦК України, ст. 152 ЗК України, ст.ст. 3, 10, 11, 15, 57, 60, 209, 212, 213, 214, 215, 218 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_2 до Згурівської районної державної адміністрації Київської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Відділ Держземагенства у Зурівському районі Київської області, Реєстраційна служба Згурівського районного управління юстиції про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування задовольнити повністю.

·

· Визнати за ОСОБА_2, жителем АДРЕСА_1, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,5352 га, кадастровий номер якої НОМЕР_2, що розташована на території Згурівського району Київської області в межах Згурівської селищної ради та успадкована після смерті ОСОБА_4 на підставі Свідоцтва про право на спадщину за законом від 26.09.2008 за № 5164.

·

· Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Київської області через Згурівський районний суд Київської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

·

· ГОЛОВУЮЧИЙ Н.О.ДЕНИСЕНКО

·

·

·

·

·

·

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.06.2015
Оприлюднено08.06.2015
Номер документу44528861
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/292/15-ц

Рішення від 04.06.2015

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Денисенко Н. О.

Ухвала від 14.04.2015

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Денисенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні