Рішення
від 02.06.2015 по справі 909/460/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 червня 2015 р. Справа № 909/460/15

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Деделюка Б.В.,

при секретарі судового засідання Попович Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: прокурора Богородчанського району, вул. Шевченка, 57, смт. Богородчани, Богородчанський район, Івано-Франківська область, 77701, в інтересах держави в особі Головного управління Держземагенства в Івано-Франківській області, вул. Сахарова, 34, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76014,

до відповідача: Похівської сільської ради, вул. Шевченка, 66, с. Похівка, Богородчанський район, Івано-Франківська область, 77716,

до відповідача: фермерського господарства "Павликівський", с. Похівка, Богородчанський район, Івано-Франківська область, 77716,

про визнання недійсним рішення Похівської сільської ради Богородчанського району № 498-19/2010 від 18.05.2010 року "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду" та зобов"язання фермерського господарства "Павликівський" повернути одержану за актом прийому-передачі від 04.01.2014 року земельну ділянку площею 16 га,

за участю представників сторін:

від прокуратури: Баландіна Ю.Ю. - прокурор, посвідчення № 016993 від 21.05.2013 року,

від позивача: Бойчук Г.О. - представник, довіреність № 124/12 від 14.05.2015 року,

від Похівської сільської ради: Аннюк М.Ф. - сільський голова, паспорт серії СС № 527244,

від ФГ "Павликівський": представники не з"явилися,

встановив:

прокурор Богородчанського району в інтересах держави в особі Головного управління Держземагенства в Івано-Франківській області звернувся до господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою до Похівської сільської ради, фермерського господарства "Павликівський" про визнання недійсним рішення Похівської сільської ради Богородчанського району № 498-19/2010 від 18.05.2010 року "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду" та зобов"язання фермерського господарства "Павликівський" повернути одержану за актом прийому-передачі від 04.01.2014 року земельну ділянку площею 16 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Похівка Богородчанського району у державну власність.

Позовні вимоги мотивовані тим, що рішення Похівської сільської ради прийнято з порушенням вимог чинного земельного законодавства та земельна ділянка передана за актом прийому-передачі без достатніх правових підстав.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 28.04.2015 року прийнято позовну заяву і порушено провадження у справі та призначено справу до розгляду в судовому засіданні на 19.05.2015 року.

Ухвалою суду від 19.05.2015 року відкладено розгляд справи на 02.06.2015 року.

Представники прокуратури та Головного управління Держземагенства в Івано-Франківській області, в судовому засіданні 02.06.2015 року, позовні вимоги підтвердили в повному обсязі, з підстав викладених у позовній заяві та заяві про уточнення позовних вимог. Обгрунтовуючи позовні вимоги посилаються на те, що земельна ділянки площею 16 га знаходиться за межами населеного пункту с. Похівка Похівської сільської ради Богородчанського району. Зазначають, що оскільки договір оренди землі від 04.01.2015 року не зареєстровано у встановленому законом порядку, згідно вимог ст. 125 Земельного кодексу України право оренди землі у ФГ "Павликівський" не настало, відповідно зазначений договір оренди не потребує визнання його недійсним у судовому порядку, в той же час, актом прийому-передачі об'єкта оренди (земельної ділянки) від 04.01.2014 року, Похівською сільською радою передано ФГ "Павликівський" земельну ділянку за межами населеного пункту загальною площею 16 га, яка фактично використовується суб'єктом господарювання. Рішення дев"ятнадцятої сесії п"ятого демократичного скликання Похівської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області від 18.05.2010 року № 498-19/2010 "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду" прийнято з порушенням вимог чинного земельного законодавства. Просять визнати недійсним рішення Похівської сільської ради Богородчанського району № 498-19/2010 від 18.05.2010 року "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду" та зобов"язання фермерського господарства "Павликівський" повернути одержану за актом прийому-передачі від 04.01.2014 року земельну ділянку площею 16 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Похівка Богородчанського району у державну власність в особі Головного управління Держземагенства в Івано-Франківській області та покласти на відповідачів судові витрати.

Представник Похівської сільської ради, в судовому засіданні 02.06.2015 року, позовні вимоги визнав в повному обсязі, не заперечує проти задоволення позову.

Представник ФГ "Павликівський", в судове засідання 27.10.2014 року, повторно не з"явився, хоча відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи ухвалами суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Абзацом першим пункту 3.9.2. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" № 18 від 26.12.2011 року передбачено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

За таких обставин та у відповідності до ст. 75 ГПК України, враховуючи те, що відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, суд, вважає за можливе розглянути справу без участі повноважного представника ФГ "Павликівський" за наявними в ній матеріалами, запобігаючи, одночасно, безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи своєчасному поновленню порушеного права.

Розглянувши документи і матеріали, подані сторонами та витребувані судом, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши зібрані по справі докази, оцінивши їх відповідно до приписів ст. 43 ГПК України, з"ясувавши обставини, на яких грунтуються позовні вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, із врахуванням ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, стосовно розгляду спору впродовж розумного строку, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

18.05.2010 року Похівською сільською радою Богородчанського району Івано-Франківської області прийнято рішення № 498-19/2010 "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду" та передано в користування на умовах оренди фермерському господарству "Павликівський" земель резервного фонду сільської ради в урочищі коло цвинтаря, площею 16 га. за межами населеного пункту с. Похівка.

04.01.2014 року між Похівською сільською радою (Орендодавець) та фермерським господарством "Павликівський" (Орендар) укладено договір оренди земелі, загальною площею 16 га угіддя ріллі, для товарного сільськогосподарського обробітку, терміном на 1 рік, з правом поновлення його на новий строк та визначено розмір орендної плати 1600 грн. в рік.

В порушення вимог ст. 125 Земельного кодексу України зазначений договір оренди земельної ділянки в установленому законом порядку не зареєстрований та вважається таким, що неукладений.

Наведене унеможливлює використання ФГ "Павликівський" земельної ділянки.

Однак, на підставі вказаного договору оренди земелі Похівська сільська рада передала ФГ "Павликівський" земельну ділянку площею 16 га для ведення сільськогосподарського виробництва, що підтверджується Актом прийому-передачі земельної ділянки в оренду від 04.01.2014 року, який підписаний представниками та скріплений печатками сторін.

Суд вважає, що рішення Похівської сільської ради Богородчанського району № 498-19/2010 від 18.05.2010 року "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду" прийнято з порушенням вимог чинного земельного законодавства, у зв'язку з чим дане рішення підлягає визнанню недійсним.

Так, згідно інформації відділу Держземагенства в Богородчанському вищезазначена земельна ділянка площею 16 га знаходиться за межами населеного пункту с. Похівка Богородчанського району. Зазначений факт підтверджується викопіюванням із проекту формування території і встановлення меж населеного пункту с. Похівка Похівської сільської ради Богородчанського району. Нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення загальною площею 16 га за межами населеного пункту с. Похівка становить 269464 грн. 64 коп.

Частиною 1 статті 116 ЗК України передбачено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Відповідно до ч. 1 ст. 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі відповідного рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельних ділянок.

Згідно вимог ст. 84 Земельного кодексу України, у державній власності перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приватної власності. Право державної власності на землю набувається і реалізується державою через органи виконавчої влади відповідно до повноважень, визначених ним Кодексом.

06.09.2012 року Верховною Радою України прийнято Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" № 5245-УІ (далі Закон № 5245- УІ від 06.09.2012 року), який набрав чинність 01.01.2013 року.

Відповідно до п. 4 Прикінцевих і перехідних положень Закону № 5245- УІ від 06.09.2012 року у державній власності залишаються усі інші землі, розташовані за межами населених пунктів, крім земельних ділянок приватної власності та земельних ділянок, зазначених у підпункті «а» пункту 3 цього розділу.

Згідно вимог ч. 4 ст.122 Земельного кодексу України Центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Повноваження щодо розпорядження земельною ділянкою сільськогосподарського призначення державної власності розташованою за межами населених пунктів з 01.01.2013 року належать центральному органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин (Держземагентству України) та його територіальним органам.

Територіальним органом центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин є Головне управління Держземагентства в Івано-Франківській області, правомочності якого визначені Положенням про Державне агентство земельних ресурсів України, затвердженого Указом Президента України № 445/2011 від 08.04.2011 року.

Враховуючи вищенаведене, рішення Похівської сільської ради № 498-19/2010 від 18.05.2010 року "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду" прийнято з порушенням земельного законодавства України.

Згідно ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

У відповідності до вимог ст.ст. 4, 6 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" державну реєстрацію речових прав та обтяжень на нерухоме майно, що посвідчують право постійного користування та право оренди земельної ділянки здійснює реєстраційна служба, яка входить в склад управління юстиції.

Договір оренди оренди земельної ділянки від 04.01.2014 року, який укладено між Похівською сільською радою та ФГ "Павликівський", реєстраційною службою Богородчанського районного управління юстиції не реєструвався, державний реєстраційний номер не присвоювався, а тому дана угода не може вважатись укладеною.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст.ст. 12, 17 Земельного кодексу України, п. 34 ч. 1 ст.26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" сільські, селищні, міські ради здійснюють передачу у власність або надання у користування земельних ділянок виключно відповідно до та в порядку, передбаченому Земельним кодексом України.

Рішення Похівської сільської ради Богородчанського району № 498-19/2010 від 18.05.2010 року "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду" не відповідає вказаним вимогам законодавства, що згідно ч. 2 ст. 144 Конституції України, ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України, ч. 10 ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" є підставою для скасування його в судовому порядку.

Оскільки договір оренди землі від 04.01.2014 року не було зареєстровано у встановленому законом порядку, згідно вимог ст. 125 Земельного кодексу України право оренди землі у ФГ "Павликівський" не настало. Відповідно зазначений договір оренди не потребує визнання його недійсним в судовому порядку. В той же час, актом прийому-передачі об'єкта оренди (земельної ділянки) від 04.01.2014 року, Похівською сільською радою передано ФГ "Павликівський" земельну ділянку за межами населеного пункту загальною площею 16 га, яка фактично використовується суб'єктом господарювання.

Суд вважає, що земельна ділянка площею 16 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Похівка, передана у користування на умовах оренди ФГ "Павликівський" в порушення вищевказаних вимог земельного законодавства та підлягає поверненню в державну власність.

Суд звертає увагу, що аналогічної правової позиції дотримуються суди при розгляді справ даної категорії, які узагальнені в інформаційному листі Вищого господарського суду України від 27.01.2015 року № 01-06/114/15 де визначено, що "якщо земельна ділянка належить до земель державної власності, згідно з приписами пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України та ст. 84 названого Кодексу, то у органу місцевого самоврядування відсутні повноваження щодо розпорядження цією земельною ділянкою (постанова Вищого господарського суду України від 14.10.2014 року № 911/3427/13)".

У відповідності до пункту 4 частини третьої статті 129 Конституції України та відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ст. 34 ГПК України).

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

За наведених обставин, вимоги позивача щодо визнання недійсним рішення Похівської сільської ради Богородчанського району № 498-19/2010 від 18.05.2010 року "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду" та зобов"язання фермерського господарства "Павликівський" повернути одержану за актом прийому-передачі від 04.01.2014 року земельну ділянку площею 16 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Похівка Богородчанського району у державну власність в особі Головного управління Держземагенства в Івано-Франківській області, є обгрунтованими та підтверджуються матеріалами справи, тому позов підлягає задоволенню.

Оскільки спір виник внаслідок неправильних дій відповідачів, на них відповідно до приписів, встановлених ст. 49 ГПК України, слід покласти витрати в зв"язку з розглядом справи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 8, 124, 129 Конституції України, ст.ст. 22, 33, 34, 43, 49, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов прокурора Богородчанського району в інтересах держави в особі Головного управління Держземагенства в Івано-Франківській області до Похівської сільської ради, фермерського господарства "Павликівський" про визнання недійсним рішення Похівської сільської ради Богородчанського району № 498-19/2010 від 18.05.2010 року "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду" та зобов"язання фермерського господарства "Павликівський" повернути одержану за актом прийому-передачі від 04.01.2014 року земельну ділянку площею 16 га задовольнити.

Визнати недійсним рішення рішення Похівської сільської ради Богородчанського району № 498-19/2010 від 18.05.2010 року "Про розгляд заяви голови фермерського господарства "Павликівський" Павликівської М.Я. щодо передачі в оренду земель резервного фонду".

Фермерське господарство "Павликівський", с. Похівка, Богородчанський район, Івано-Франківська область, 77716, (ідентифікаційний код 35490755), повернути одержану за актом прийому-передачі від 04.01.2014 року земельну ділянку площею 16 га, яка знаходиться за межами с. Похівка Богородчанського району у державну власність в особі Головного управління Держземагенства в Івано-Франківській області.

Стягнути з Похівської сільської ради, вул. Шевченка, 66, с. Похівка, Богородчанський район, Івано-Франківська область, 77716, (ідентифікаційний код 20550027), в дохід Державного бюджету (номер рахунку 31219206783002, одержувач УДКСУ в м. Івано-Франківську, МФО 836014, ЄДРПОУ одержувача 37952250, код класифікації доходів 22030001, назва коду класифікації доходів судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050), назва суду господарський суд Івано-Франківської області), 1218 (тисячу двісті вісімнадцять) грн. судового збору.

Стягнути з фермерського господарства "Павликівський", с. Похівка, Богородчанський район, Івано-Франківська область, 77716, (ідентифікаційний код 35490755), в дохід Державного бюджету (номер рахунку 31219206783002, одержувач УДКСУ в м. Івано-Франківську, МФО 836014, ЄДРПОУ одержувача 37952250, код класифікації доходів 22030001, назва коду класифікації доходів судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050), назва суду господарський суд Івано-Франківської області), 1218 (тисячу двісті вісімнадцять) грн. судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 04.06.15

Суддя Деделюк Б.В.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Козло П. М. 04.06.15

Дата ухвалення рішення02.06.2015
Оприлюднено09.06.2015
Номер документу44543639
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/460/15

Рішення від 02.06.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Ухвала від 19.05.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Ухвала від 28.04.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні