Ухвала
від 29.04.2015 по справі 591/2986/15-к
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/2986/15-к

Провадження № 1-кс/591/736/15

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 квітня 2015 року слідчий суддя Зарічного районного суду м. Суми ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні залі суду в м. Суми клопотання слідчого СУ УМВС України в Сумській області Сумської області ОСОБА_3 , яке погоджено з прокурором

про накладення арешту на майно

встановив:

Слідчий звернувся з погодженим з прокурором клопотанням про накладення арешту на майно.

В провадженні СУ УМВС України в Сумській області перебувають матеріали досудового розслідування по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015200000000033 від 11.02.2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень передбаченого ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 292 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 16.11.2014 року ОСОБА_4 з групою невідомих осіб шляхом незаконних дій пошкодили нафтопровід В. Бубни - Талалаївка, що розташований поблизу с. В.Бубни Роменського району що призвело до порушення нормальної роботи зазначеного нафтопроводу.

Окрім цього, 26.01.2015 до слідчого управлення надійшов рапорт з УДСБЕЗ УМВС України в Сумській області про те, що мешканці Сумської області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою між собою та невстановленими особами, маючи на меті корисливі мотиви незаконного збагачення, протягом 2014 2015 років вчинили та продовжують вчиняти крадіжки нафтопродуктів з дільниць магістральних нафтогазопроводів НГВУ «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта» на території Роменського району Сумської області. Внаслідок зазначених протиправних дій державі завдано збитки на суму яка перевищує 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В подальшому кримінальне провадження за фактом вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, за фактом крадіжки нафтопродуктів з дільниць магістральних нафтогазопроводів НГВУ «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта» було направлено до суду з обвинувальним актом.

Водночас з цим, матеріали кримінального провадження щодо не встановлених спільників та організаторів скоєного ОСОБА_9 злочину, було виділено в окреме провадження, яке було зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 1215200000000033.

З аналізу матеріалів кримінального провадження вбачається, що ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 здійснюють свою протиправну діяльність пов`язану з незаконним заволодінням нафтопродуктами та подальшою їх реалізацією, систематично та за чітко розподіленими функціями.

Відтак встановлено, що ОСОБА_5 будучи керівником ТОВ «Ромниагро-2013» систематично займається виготовленням та збутом нафтопродуктів з викраденої нафти, не маючи жодних дозвільних документів на вказаний вид діяльності.

З метою ведення обліку вироблених та реалізованих нафтопродуктів, а також складання відповідних документів ОСОБА_5 користується послугами ОСОБА_10 , який фактично веде «чорну бухгалтерію» останнього.

Зокрема ОСОБА_10 займається обліком виготовленого та реалізованого палива виготовленого з викраденої нафти, складанням документів про отримання та реалізацію нафтопродуктів від імені підприємств підконтрольних ОСОБА_5 , до яких відносяться належні його дружині ОСОБА_11 ТОВ «Лія 2008», ТОВ «Ромниагропром» та ТОВ «Ромниагро-2013».

З метою підтвердження або спростування вказаних обставин, 27.04.2015 року по місцю мешкання ОСОБА_10 за адресою: АДРЕСА_1 на підставі ухвали Зарічного районного суду м. Суми було проведено санкціонований обшук під час якого виявлено та вилучено ряд «чорної бухгалтерської» документації ТОВ «Лія 2008», ТОВ «Ромниагро-2013» та ФОП ОСОБА_11 , в якій містились відомості, щодо джерел надходження та збуту нафтопродуктів, а також печатки зазначених підприємств та фізичної особи-підприємця.

При цьому встановлено, що ОСОБА_11 являється дружиною ОСОБА_5 , і переважну більшість господарської діяльності від імені останньої фактичної здійснює він.

Більш того, згідно витягів з Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців жодне з вище перелічених підприємств та фізичних осіб-підприємців в своїх видах діяльності не відзначено жодних операцій з нафтопродуктами.

Таким чином, під час проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_10 було здобуто важливих доказів протиправної діяльності ОСОБА_5 пов`язаної з незаконними операціями з нафтопродуктами, однак виявлені під час обшуку печатки не були зазначені в ухвалі Зарічного суду м. Суми, а відтак вони являються тимчасово вилученим майном.

З аналізу матеріалів кримінального провадження вбачається, що викрадені нафтопродукти в подальшому реалізовуються через ТОВ «Лія 2008», ТОВ «Ромниагро-2013» та ФОП ОСОБА_11 , шляхом фальсифікації документів щодо їх походження, при цьому використовуються печатки вказаних підприємств та фізичних осіб-підприємців, тобто в силу положень п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України вони застосовувались в якості засобів для вчинення злочинів, з метою приховування незаконного джерела походження нафтопродуктів.

У зв`язку з вищевикладеним під час досудового розслідування даного кримінального провадження виникла необхідність у проведенні ряду слідчих дій, тому на вище зазначені речі необхідно накласти арешт, з метою забезпечення проведення відповідних експертиз та підтвердження факту вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи що на речах можуть зберегтися сліди злочину, а відтак наявні обставини відповідають критеріям, зазначеним у ч.2 ст.167 КПК України суд вважає, що на них може бути накладено арешт з метою забезпечення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування даного кримінального правопорушення.

Крім того, вилучені предмети можуть бути використані як докази фактів та обставин, які встановлюються під час досудового розслідування, а відтак, відповідно до ст.98 КПК України може бути речовим доказом у даному кримінальному провадженні.

Необхідність застосування арешту зазначеного майна полягає у позбавленні осіб, яким належить таке майно можливості сховати, знищити чи іншим чином розпорядитися ним з метою уникнути кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України слідчий суддя накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 170-173, 175 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Накласти арешт на печатки:

- ФОП ОСОБА_11 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 );

- ТОВ «ЛІЯ 2008» (ідентифікаційний номер 37427381);

- ТОВ «Ромниагро-2013» (ідентифікаційний номер 38575417), що належать вказаним підприємствам та фізичній особі-підприємцю, котрі було вилучено 27.04.2015 року за місцем мешкання ОСОБА_10 за адресою: АДРЕСА_1

Ухвала про арешт майна виконується слідчим негайно.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого СУ УМВС України в Сумській області Сумської області ОСОБА_3 .

Підозрюваний за наявності підстав має право заявити клопотання в порядку ст. 174 КПК України про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу подається безпосередньо до Апеляційного суду Сумської області протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.04.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу44570525
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —591/2986/15-к

Ухвала від 29.04.2015

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Капкін О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні