Постанова
від 03.06.2015 по справі 823/3868/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2015 року справа № 823/3868/14

м. Черкаси

16 год. 25 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Орленко В.І.,

при секретарі - Дудці Г.О.,

за участю прокурора Кравченко І.В. - за посвідченням від 24.04.2015,

представника позивача Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Журої Г.С. - за довіреністю від 19.01.2014 №23-ЦД-1,

представника відповідача приватного акціонерного товариства "Перукарня "Мальва" ОСОБА_6 - за посадою,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом першого заступника прокурора м. Черкаси в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до приватного акціонерного товариства "Перукарня "Мальва" про стягнення штрафу,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з позовом звернувся перший заступник прокурора м. Черкаси в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, в якому просить стягнути з приватного акціонерного товариства "Перукарня "Мальва" штраф за правопорушення на ринку цінних паперів в сумі 17000 грн. за постановою №1123-ЦД-1-Е від 23.07.2014.

Прокурор та представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали повністю, обґрунтовуючи тим, що 23.07.2014 Центральним територіальним департаментом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку була винесена постанова №1123-ЦД-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, відповідно до якої за невиконання розпорядження Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №196-ЦД-1-Е від 07.05.2014, на відповідача накладено штрафну санкцію у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 грн. 00 коп.

Враховуючи те, що сума штрафу за вказаною постановою не сплачена, прокурор та представник позивача просять стягнути зазначені кошти в судовому порядку.

Представник відповідача покладає вирішення позовних вимог на розсуд суду та пояснює, що в діях ПрАТ «Перукарня «Мальва» відсутній склад правопорушення на ринку цінних паперів, а саме: відсутня винна особа та протиправність дій винної особи; відповідальність за вказане правопорушення має нести колишній керівник відповідача.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що приватне акціонерне товариство "Перукарня "Мальва" зареєстроване як юридична особа 26.08.1994, ідентифікаційний код 14199560 (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 30.04.2015).

24.06.2014 заступником директора департаменту - начальником управління контрольно-ревізійної роботи та ліцензування Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - уповноваженою особою Комісії, винесено постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ПрАТ «Перукарня «Мальва», в якій встановлено порушення вимог п. 10 ст. 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Вказаною постановою запропоновано керівнику або уповноваженому представнику з'явитись 10 липня 2014 року об 11 год. 30 хв. до Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку для підписання акту про правопорушення на ринку цінних паперів та надання пояснень.

10.07.2014 заступником директора департаменту - начальником управління контрольно-ревізійної роботи та ліцензування Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - уповноваженою особою Комісії складено акт №1081-ЦД-1-Е про правопорушення на ринку цінних паперів, в якому встановлено порушення ПрАТ «Перукарня «Мальва» вимог п. 10 ст. 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», а саме: невиконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 07.05.2014 №196-ЦД-1-Е (термін виконання до 16.06.2014).

Розпорядження виносилось у зв'язку з порушенням вимог абзацу 3 ч. 6 ст. 75 Закону України «Про акціонерні товариства», а саме: ПрАТ «Перукарня «Мальва» при проведенні аудиту товариства за заявою акціонерів ОСОБА_6 та ОСОБА_4 від 30.12.2013 №114, які є власниками більше 10 відсотків простих акцій товариства, не надано завірені підписом уповноваженої особи товариства та печаткою товариства копії всіх документів протягом п'яти робочих днів з дати отримання відповідного запиту аудитора.

Повторність за даним правопорушенням на ринку цінних паперів відсутня.

11 липня 2014 року т.в.о. директора позивача - уповноваженою особою Комісії винесено постанову про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів, в якій постановлено, що розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ПрАТ «Перукарня «Мальва» відбудеться 23.07.2014 о 10 год. 04 хв.

23.07.2014 уповноваженою особою Комісії - директором позивача винесена постанову №1123-ЦД-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, відповідно до якої за невиконання розпорядження Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №196-ЦД-1-Е від 07.05.2014, на відповідача накладено штрафну санкцію у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 грн. 00 коп.

Вказана постанова була направлена на адресу відповідача 28.07.2014, що підтверджується копією реєстру згрупованих рекомендованих відправлень №460 та копією фіскального чеку.

Спеціальним законом, який визначає правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні, є Закон України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в України" від 30 жовтня 1996 року № 448/96-ВР (далі по тексту - Закон №448/96).

Відповідно до статті 1 Закону № 448/96 державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Частиною 1 статті 5 Закону № 448/96 передбачено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Згідно частин 1-4 статті 6 Закону № 448/96 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку може утворювати територіальні органи у випадках, передбачених у положенні про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 75 Закону України «Про акціонерні товариства» річна фінансова звітність публічного акціонерного товариства підлягає обов'язковій перевірці незалежним аудитором. Посадові особи товариства зобов'язані забезпечити доступ незалежного аудитора до всіх документів, необхідних для перевірки результатів фінансово-господарської діяльності товариства.

Згідно ч. 5 ст. 75 Закону України «Про акціонерні товариства» аудиторська перевірка діяльності акціонерного товариства також має бути проведена на вимогу акціонера (акціонерів), який (які) є власником (власниками) більше 10 відсотків простих акцій товариства. У такому разі акціонер (акціонери) самостійно укладає (укладають) з визначеним ним (ними) аудитором (аудиторською фірмою) договір про проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності товариства, в якому зазначається обсяг перевірки. Витрати, пов'язані з проведенням перевірки, покладаються на акціонера (акціонерів), на вимогу якого проводилася перевірка. Загальні збори акціонерів можуть ухвалити рішення про відшкодування витрат акціонера (акціонерів) на таку перевірку.

Відповідно до абзаців 1, 2 ч. 6 ст. 75 Закону України «Про акціонерні товариства» товариство зобов'язане протягом 10 днів з дати отримання запиту акціонера (акціонерів) про таку перевірку забезпечити аудитору можливість проведення перевірки. У зазначений строк виконавчий орган має надати акціонеру (акціонерам) відповідь з інформацією щодо дати початку аудиторської перевірки.

Аудиторська перевірка на вимогу акціонера (акціонерів), який є власником більше ніж 10 відсотків акцій товариства, може проводитися не частіше двох разів на календарний рік.

Абзац 3 ч. 6 ст. 75 Закону України «Про акціонерні товариства» визначає, що у разі проведення аудиту товариства за заявою акціонера (акціонерів), який (які) є власником (власниками) більше 10 відсотків простих акцій товариства, виконавчий орган товариства на вимогу такого акціонера (акціонерів) зобов'язаний надати завірені підписом уповноваженої особи товариства копії всіх документів протягом п'яти робочих днів з дати отримання відповідного запиту аудитора.

Як вбачається з матеріалів справи, в порушення вимог ст. 75 Закону України «Про акціонерні товариства» ПрАТ «Перукарня «Мальва», при проведенні аудиту товариства за заявою акціонерів, які є власниками більше 10 відсотків простих акцій товариства, не надано завірені підписом уповноваженої особи товариства та печаткою товариства копії всіх документів протягом п'яти робочих днів з дати отримання відповідного запиту аудитора.

Як вище встановлено, у зв'язку з порушенням вимог абз. 3 ч. 6 ст. 75 Закону України «Про акціонерні товариства», позивачем було винесено розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 07.05.2014 №196-ЦД-1-Е (термін виконання до 16.06.2014).

Постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 18.12.2014, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 12.02.2015, у справі №823/3432/14 за позовом приватного акціонерного товариства «Перукарня «Мальва» до Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про визнання незаконними та скасування постанови від 07.05.2014 №509-ЦД-1-Е, розпорядження від 07.05.2014 №196-ЦД-1-Е та визнання незаконними дії по винесенню розпорядження від 07.05.2014 №196-ЦД-1-Е, у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Вказаним судовим рішенням було встановлено, що жодних підстав для відмови у наданні належним чином завірених документів аудитору у ПрАТ «Перукарня «Мальва» не було.

Таким чином, судовим рішенням, що набрало законної сили, встановлено правомірність розпорядження Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 07.05.2014 №196-ЦД-1-Е.

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону № 448/96 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за: невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення штрафу може бути оскаржено в суді.

У разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Судом встановлено, що постанова позивача від 23.07.2014 №1123-ЦД-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів відповідачем не оскаржувалась, штраф за постановою не сплачений.

За вказаних обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи є обґрунтованими, а вимоги такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного акціонерного товариства «Перукарня «Мальва» (18002, Черкаська область, м. Черкаси, вул. Остафія Дашкевича, буд. 29, ідентифікаційний код 14199560) в дохід Державного бюджету України через Центральний територіальний департамент Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку заборгованість зі сплати штрафу у розмірі 17000 (сімнадцять тисяч) грн. 00 коп. за постановою №1123-ЦД-1-Е від 23.07.2014.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.І. Орленко

Повний текст постанови виготовлений 05.06.2015.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.06.2015
Оприлюднено10.06.2015
Номер документу44632308
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/3868/14

Ухвала від 23.12.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Постанова від 03.06.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Ухвала від 26.05.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Ухвала від 29.12.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Ухвала від 15.12.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні