Рішення
від 26.05.2015 по справі 923/537/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 травня 2015 р. Справа № 923/537/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Соловйова К.В. при секретарі Степановій Н.Д., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", м.Дніпропетровськ,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТК-ПОЛІССЯ" с. Сірогози Нижньосірогозького району Херсонської області,

про стягнення 285 114,83 грн.

за участю представників сторін:

від позивача - Пушна Т.М., уповн. представник, довіреність № 2380-К-О від 15.07.2014р.;

від відповідача - не прибув.

Обставини справи: провадження у справі порушено за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТК-ПОЛІССЯ" (відповідач) з вимогами про стягнення 285114,83 грн., з яких 147 895,00 грн. заборгованості за кредитом, 96 702,61 грн. заборгованості по процентах за користування кредитом та 40 517,22 грн. пені, у зв'язку з невиконанням відповідачем зобов'язань за договором банківського обслуговування б/н від 11.09.2013р. Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги в повному обсязі, з вказаних у позовній заяві підстав.

Ухвали суду від 06.04.2015р. та від 14.05.2015р. по справі надіслано поштою, згідно з ст.64 ГПК України, за зареєстрованим в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на час розгляду справи місцезнаходженням відповідача, згідно витягу стосовно відповідача з даного реєстру (а.с.140-141). Першу з цих ухвал надіслано рекомендованим листом з повідомленням, іншу - рекомендованим листом. Рекомендований лист з ухвалою суду від 06.04.2015р. повернуто підприємством поштового зв'язку до суду без вручення відповідачу з довідкою поштового відділення про повернення листа через відсутність адресата за адресою (а.с.62-65). Інший з цих листів, з ухвалою суду від 14.05.2015р., не повертався до суду без вручення відповідачу. За таких обставин, відповідно до п.3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", із змінами, відповідач є таким, що належним чином повідомленим про місце та час розгляду справи.

Відповідач не надав суду відзиву на позовну заяву та інших витребуваних судом від відповідача документів. Про причини цього суду не повідомлено. У судові засідання 14.05.2015р. та 26.05.2015р. представник відповідача не прибув. До суду не надходили заяви або клопотання відповідача щодо судових засідань 14.05.2015р. та 26.05.2015р.

Відповідно до ст.77 ГПК України неявка представника сторони у судове засідання є підставою для відкладення розгляду справи у разі, якщо за його відсутності неможливо розглянути певну справу. Неявка представника відповідача не унеможливлює розгляд справи № 923/537/15. Розгляд справи за відсутності представника відповідача, при тому, що відповідача належним чином повідомлено судом про місце та час розгляду справи, не є порушенням процесуальних прав відповідача.

Відповідно до ст. 75 ГПК України у разі, якщо відзив на позовну заяву і витребувані судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами. Справа розглядається в порядку ст. 75 ГПК України.

Після закінчення розгляду справи в судовому засіданні 26.05.2015р., відповідно до ст.85 ГПК України, оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Вивчивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд -

в с т а н о в и в:

Згідно з заявою від 11.09.2013р. Товариства з обмеженою відповідальністю "СТК-ПОЛІССЯ" (надалі - відповідач), яку підписано електронно-цифровим підписом відповідача в системі інтернет-клієнт-банк "Приват24" (а.с.31), відповідач приєднався до норм (погодився з нормами) Умов та правил надання банківських послуг, які розміщено в мережі Інтернет на сайті Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (надалі - банк), та з Тарифами банку (а.с.41-42), а також з тим, що вказані заява, умови (надалі - умови) та тарифи разом складають договір банківського обслуговування, за обліком банку - договір б/н від 11.09.2013р. (надалі - договір).

Відповідно до ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах та інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Відповідно до ч. 2. ст. 639 Цивільного кодексу України, якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Умовами (а.с.32-40) передбачено, зокрема, надання банком клієнтам послуги "Гарантований платіж", згідно з якою банк за рахунок власних коштів клієнта, наявних на відкритому клієнтом в банку поточному рахунку, або за рахунок коштів банку - кредитних коштів, виконує, згідно заявок клієнта на договірне списання коштів з рахунку клієнта, грошові зобов'язання клієнта за господарськими договорами. Так, згідно з п.3.2.2.1., п. 3.2.2.6.1.-п.3.2.2.6.3. умов банк за наявності вільних грошових коштів зобов'язується надати клієнту банку кредит у вигляді відновлювальної кредитної лінії, з лімітом та на цілі, зазначені в заявці на договірне списання коштів в обмін на зобов'язання клієнта банку по поверненню кредиту, сплаті відсотків, винагороди в обумовлені строки, згідно цих умов (гарантований платіж). Відновлювальна кредитна лінія (кредит) надається банком для виконання клієнтом платежів за заявками на договірне списання коштів з датою виконання в майбутньому за господарськими договорами, яка не перевищує терміну повернення кредиту, та може бути змінена або скасована клієнтом за згодою одержувача платежу (шляхом підтвердження через дистанційний канал банківського обслуговування інтернет-клієнт-банк "Приват24"). Згідно п. 3.2.2.2. умов строк повернення кредиту зазначається у заявці, при цьому, клієнт здійснює повернення кредиту у розмірі, що вказаний у заявці, у строк до тридцяти днів від дати виконання платежу згідно заявці. Цим же п.3.2.2.2. умов передбачено, що за користування кредитними коштами на умовах послуги "Гарантований платіж" клієнтом сплачуються відсотки за диференційованою ставкою (її розмір залежить від строку користування кредитом - примітка суду ): за період користування кредитом з дати ініціювання клієнтом заявки на договірне списання коштів до дати виконання цієї заявки розрахунок відсотків здійснюється за ставкою в розмірі 4,0 % річних від суми кредиту (але, не менш 5 грн.), зі сплатою клієнтом цих відсотків в дату надання до банку чергової заявки; за період з дати виконання заявки до 30.06.2014р. розрахунок відсотків здійснюється за ставкою в розмірі 28,0 % річних від суми заборгованості; починаючи з 01.07.2014р. - за ставкою в розмірі 36,0 % річних від суми заборгованості; у разі несплати заборгованості за кредитом протягом тридцяти днів від дати виконання платежу згідно заявці, починаючи з 31-го дня від такої дати заборгованість за кредитом вважається простроченою, розрахунок відсотків за користування кредитом здійснюється за ставкою в розмірі 56 ,0 % річних від суми заборгованості.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону та договору, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України. Згідно з ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Згідно з ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язання крім випадків, передбачених законом.

Згідно з ч. 2 ст . 345 Господарського кодексу України кредитні відносини здійснюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником у письмовій формі, та в якому передбачаються мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов'язань позичальника, відсоткові ставки, порядок плати за кредит, обов'язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит і сплатити відсотки.

Банком свої зобов'язання за договором, в частині надання послуги "Гарантований платіж" відповідачеві, виконано належним чином: за заявками відповідача у період з 16.09.2013р. по 28.01.2014р. банк здійснив виконання доручень відповідача, за рахунок кредитних коштів у загальній сумі 190 895,00 грн., зі списання коштів з відкритого у банку поточного рахунку № 26003055906637 відповідача на користь контрагентів відповідача за господарськими договорами. Проте, відповідач, в порушення наведених норм закону та умов договору, свої зобов'язання щодо повернення кредитних коштів та сплати відсотків за користування цими коштами належним чином не виконав, у зв'язку із чим у відповідача з 28.01.2014р. утворилася заборгованість за договором перед банком за послугою "Гарантований платіж". Це підтверджується заявками відповідача на здійснення банком гарантованих платежів, повідомленнями-підтвердженнями банку про здійснення таких платежів, виписками банку щодо руху коштів по поточному та інших рахунках відповідача з 11.09.2013р. по 13.05.2015р. (а.с.43-54,56-57,74-133). Станом на 16.03.2015р. у зв'язку з порушенням відповідачем зобов'язань за договором, загальний розмір заборгованості відповідача перед банком за послугою "Гарантований платіж" склав 244 597,61 грн., з них 147 895,00 грн. заборгованості за кредитом та 96 702,61 грн. заборгованості по сплаті відсотків за користування кредитом. Розрахунок заборгованості (а.с.55) судом перевірений. Відповідач не надав будь-яких заперечень щодо наявності у нього 244 597,61 грн. заборгованості перед банком або ж доказів її погашення.

Згідно з п.3.2.2.10.1. умов при порушенні клієнтом банку будь-якого із передбачених умовами зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитними коштами за послугою "гарантований платіж", а також передбачених умовами термінів повернення цих кредитних коштів та сплати винагороди банку, клієнт сплачує банку, за кожен випадок порушення, пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діяла в період, за який сплачується пеня, у відсотках річних від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу. Згідно з п.3.2.2.10.4 умов нарахування пені за кожен випадок порушення зобов'язань здійснюється протягом п'ятнадцяти років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано клієнтом, а згідно з п.3.2.2.10.7 умов строк позовної давності по вимогах про стягнення кредиту, відсотків, винагороди, пені становить п'ятнадцять років.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених Господарським кодексом України, іншими законами або договором. Згідно з ч. 1 ст. 230 цього ж Кодексу штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. Відповідно до ч. 4 ст. 231 Господарського кодексу України, у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. Згідно з ч. 6 ст. 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором. Відповідно до ст. 343 Господарського кодексу України та ст.ст. 1, 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" платник грошових коштів сплачує на користь одержувача цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін, але не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня. Згідно з ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

За неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором з повернення кредитних коштів та сплати відсотків за користування цими коштами банк нарахував відповідачеві 40 517,22 грн. пені. Розрахунок пені (а.с.55) судом перевірений. Відповідач не надав будь-яких заперечень щодо нарахування йому банком 40 517,22 грн. пені або ж доказів її сплати повністю або частково.

16.01.2015р. банк направив відповідачу претензію від 12.01.2015р. з вимогами погасити наявну за станом на дату складання претензії заборгованість відповідача за договором у сумі 230 103,90 грн., що підтверджується цією претензією, фіскальним чеком № 5448 від 16.01.2015р., описом вкладення у цінний лист, списком № 109 прийнятих від банку до відправлення цінних листів (а.с.58-60). Відповідач цю претензію банку не задовольнив, не надав будь-яких заперечень або іншої відповіді на неї.

За вказаних встановлених судом фактичних обставин та на підставі наведених правових норм позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Позов задовольняється у повному обсязі, тому судовий збір повністю, у сумі 5 702,30 грн., має бути покладений на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд -

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "СТК-ПОЛІССЯ" (місцезнаходження: 74721, Херсонська обл., Нижньосірогозький район, с. Сірогози, вул. Молодіжна, буд.1; ідентифікаційний код юридичної особи 38428831; інші реквізити суду невідомі) на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (місцезнаходження: 49094, Дніпропетровська обл., м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд.50; ідентифікаційний код юридичної особи 14360570; інші реквізити суду невідомі) 147 895 (сто сорок сім тисяч вісімсот дев'яносто п'ять) грн. 00 коп. заборгованості за кредитом, 96 702 (дев'яносто шість тисяч сімсот дві) грн. 61 коп. заборгованості по відсотках за користування кредитом, 40 517 (сорок тисяч п'ятсот сімнадцять) грн. 22 коп. пені та 5 702 (п'ять тисяч сімсот дві) грн. 30 коп. компенсації по сплаті судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 04.06.2015р.

Суддя К.В. Соловйов

Дата ухвалення рішення26.05.2015
Оприлюднено10.06.2015
Номер документу44664038
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 285 114,83 грн

Судовий реєстр по справі —923/537/15

Рішення від 26.05.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

Ухвала від 06.04.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні