Постанова
від 16.04.2015 по справі п/811/570/15
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 квітня 2015 року Справа № П/811/570/15

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кравчук О.В., розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області

до відповідача - Дочірнього підприємства "Кіровоградський облавтодор" ДАК "Автомобільні дороги України"

про стягнення податкового боргу.

Кіровоградська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області (далі - позивач) звернулась до суду з адміністративним позовом до Дочірнього підприємства "Кіровоградський облавтодор" ДАК "Автомобільні дороги України" (філія "Канатовська ДЕД") (далі - відповідач) з вимогою стягнути з відповідача податковий борг в сумі 33365,53 грн за авансовими внесками з податку на прибуток приватних підприємств та з податку на доходи фізичних осіб, що сплачені податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що за відповідачем рахується узгоджений податковий борг з податку на прибуток приватних підприємств та з податку на доходи фізичних осіб, що сплачені податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати, який ДП "Кіровоградський облавтодор" добровільно не сплачує.

В судове засідання 16 квітня 2015 року сторони не прибули. Від представника позивача до суду надійшло клопотання про розгляд справи без його участі у письмовому провадженні за наявними матеріалами (а.с.65).

Представник відповідача в судове засідання не прибув; про дату час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомив (а.с.64) та своїм правом на надання письмових заперечень не скористався.

На підставі частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглянув справу у порядку письмового провадження.

Розглянувши вказану адміністративну справу у порядку письмового провадження, дослідивши наявні у матеріалах справи докази, проаналізувавши матеріали справи, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи, суд

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до частини першої статті 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Згідно статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Дочірньє підприємство "Кіровоградський облавтодор" ДАК "Автомобільні дороги України" (філія "Канатовська ДЕД") 27 травня 2002 року зареєстроване реєстраційною палатою виконавчого комітету Кіровоградської міської ради як юридична особа.

Податковим кодексом України встановлено вичерпний перелік податків і зборів, що справляються в Україні та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Зокрема, статтею 16 Податкового кодексу України визначені обов'язки платника податків, згідно положень якої платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3 пункту 16.1), сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4 пункту 16.1).

У пункті 49.2 статті 49 Податкового кодексу України також міститься застереження, за яким платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Позивач стверджує про наявність у відповідача податкового боргу з податку на прибуток на суму 18172,18 грн, що утворився внаслідок невиконання ДП „Кіровоградський облавтодор" самостійно визначених податкових зобов'язань щодо авансових внесків з податку на прибуток підприємств.

Відповідно до абзацу четвертого пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Згідно абзацу одинадцятого пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України у складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов'язань.

Так, згідно поданих відповідачем розрахунків податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємств №9091220745, №9090586972, авансовий внесок, що підлягає сплаті щомісяця у період з березня по грудень 2014 року, січня по лютий 2015 року складає 2266,00 грн (а.с.4-5).

Однак, відповідач у строк, встановлений законом, не виконав у повному обсязі відповідні податкові зобов'язання за жовтень-грудень 2014 року, січень 2015 року сплативши натомість 811,72 грн 30 грудня 2014 року (а.с.46).

Позаяк пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України передбачено, що визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов'язань, суд дійшов висновку, що 15050,28 грн несплачених відповідачем авансових платежів набули наразі статусу податкового боргу ДП "Кіровоградський облавтодор".

Крім того, контролюючий органом також визначено відповідачеві податкове зобов'язання за штрафними санкціями із податку на прибуток.

Відповідні податкові повідомлення-рішення №0003101501, №0003111501, №0003131501 від 17 грудня 2014 року на загальну суму 2917,12 грн були направлені відповідачеві (а.с.6,10,15).

Судом встановлено, що вказані податкові повідомлення-рішення №0003101501, №0003111501, №0003131501 від 17 грудня 2014 року не оскаржувалися відповідачем ні в адміністративному порядку, визначеному статтею 56 Податкового кодексу України, ні в судовому порядку. Податковий борг за ними у повному обсязі не сплачено.

Як вбачається зі зворотнього боку облікової картки платника податків по даному виду податку платника податків (а.с.42), у зв'язку з несплатою податкового зобов'язання з податку на прибуток відповідачеві також була нарахована пеня на суму 204,78 грн.

В силу статті 15 Податкового кодексу України, відповідач є платником податків і зборів, у тому числі й податку з доходів найманих працівників .

З облікових карток відповідних платежів платника податків вбачається, що у відповідача існує податкова заборгованість перед бюджетом податку на доходи фізичних осіб, що сплачені податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати на загальну суму 15193,55 грн (а.с.47-49).

Так, податковим органом було проведено документальну позапланову перевірку ДП "Кіровоградський облавтодор" ДАК "Автомобільні дороги України" результати якої зафіксовані в акті від 22 квітня 2013 року №69/22-4/26177405 (а.с.21-24) відповідно до висновку якого, встановлено, що відповідачем порушено п.171.1, 171.2, пп.54.3.5 п.54.3 статі 54 Податкового кодексу України, а саме - платником податку на доходи фізичних осіб не сплачено відповідний податок. Відповідне податкове повідомлення-рішення №0000250173 було винесено 15 травня 2013 року, яким відповідачеві нараховано грошового зобов'язання на загальну суму 15 343,99 грн. (за основним платежем - 10158,73 грн.; штрафними (фінансовими) санкціями - 5079,37 грн.) (а.с.35)

Судом встановлено, що вищевказане податкове повідомлення-рішення не оскаржувалося ні в адміністративному порядку, визначеному статтею 56 Податкового кодексу України, ні в судовому порядку. Податковий борг за ними у повному обсязі не сплачено.

Крім того за рахунок перелати по картці особового рахунку платника податків у сумі 44,75 грн. (а.с.49). Відтак, узгоджена відповідачем сума податкового боргу за даним видом платежу наразі становить 15193,55 грн.

Таким чином, податковий борг відповідача - тобто сума грошового зобов'язання, самостійно узгодженого платником податків, але не сплаченого у встановлений Податковим кодексом України строк, - становить наразі 33365,53 грн.

Відповідно до пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

На виконання вказаних законодавчих приписів підпунктами 20.1.18, 20.1.28 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органам державної податкової служби надано право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини; стягувати до бюджетів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом.

В свою чергу, згідно пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. При цьому, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (пункт 59.5. статті 59 Податкового кодексу України).

Виходячи з викладеного, а також враховуючи, що відповідачем не надано доказів сплати податкової заборгованості на загальну суму 33365,53 грн., суд дійшов висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають обставинам та матеріалам справи, підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 86, 94, 159 - 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Дочірнього підприємства "Кіровоградський облавтодор" ДАК "Автомобільні дороги України" (філія "Канатовська ДЕД") (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 26177405) на користь Державного бюджету України податковий борг у розмірі 33365,53 грн. (тридцять три тисячі триста шістдесят п'ять гривень, п'ятдесят три копійки) з рахунків у банках, що обслуговують такого платника, з яких:

- 18172,18 грн. - авансові внески з податку на прибуток приватних підприємств (отримувач УДКСУ у м.Кіровограді, банк ГУДКСУ у Кіровоградській області, МФО 823016, ЗКПО банка 38037409, рахунок 31115158700002, код платежу 11012100);

- 15193,35 грн. - податок на доходи фізичних осіб, що сплачені податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати (отримувач Міськфінуправління, банк ГУДКСУ у Кіровоградській області МФО 823016, ЗКПО банка 38037409, рахунок 33114340700002, код платежу 11010100).

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії цієї постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції..

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.В. Кравчук

Дата ухвалення рішення16.04.2015
Оприлюднено10.06.2015
Номер документу44664932
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/570/15

Постанова від 16.04.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

Ухвала від 02.03.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні