Рішення
від 02.06.2015 по справі 910/11203/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.06.2015Справа №910/11203/15

За позовом Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація"

до Громадської організації "Чорнобиль-Фенікс"

про стягнення 1 613,50 грн.

суддя: Домнічева І.О.

Представники сторін :

від позивача : Цимбаліст В.В. - за дов.

від відповідача : не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Комунальне підприємство "Київжитлоспецексплуатація" звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Громадської організації "Чорнобиль-Фенікс" про стягнення 1 613,50 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням зобов'язань відповідача за договором про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду №780 від 19.10.12р.

Ухвалою від 05.05.2015 р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 02.06.2015 р.

02.06.15р. через відділ діловодства суду позивачем подано додаткові матеріали по справі.

Представник відповідача в судове засідання 02.06.15 р. не з'явився, про причини неявки не повідомив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Жодних заяв, клопотань через відділ діловодства суду від відповідача не надходило.

Згідно із абз. 3 п. 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Враховуючи наявність у матеріалах справи доказів належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи за наявними в ній матеріалами у відповідності до вимог ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

В судовому засіданні 02.06.15 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши наявні в справі матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Між Головним управлінням комунальної власності м.Києва, нині - Департамент комунальної власності м.Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (надалі -орендодавцем) та Громадською організацією «Чорнобиль-Фенікс» (надалі - відповідач, орендарем), а також КП "Київжитлоспецексплуатація" (надалі - підприємством, позивач) було укладено договір від 19.10.2012 року № 780 про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду.

Відповідно до п. 1.1., 2.1 договору, орендодавець на підставі рішення Київської міської ради від 22.09.2011р. № 34/6250 «Про затвердження Положення про оренду майна територіальної громади міста Києва» та протоколу засідання Постійної комісії Київської міської ради з питань власності від 18.09.2012р. № 129 передає, а орендар приймє в оренду нерухоме майно (нежитлові приміщення), що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва, за адресою: вул.Гната Юри, буд.9 загальною площею 18,40 кв.м, в т.ч. на 2 поверсі - 18,40 кв.м. для розміщення первинної громадської організації «Чорноиль-Фенікс-5» Святошинського району міста Києва.

Згідно з п. 2.4 договору, об'єкт оренди належить до комунальної власності територіальної громади м.Києва і знаходиться на балансі КП «Київжитлоспецексплуатація ».

Згідно з п.п. 3.1, 3.3, 3.6 договору за користування об'єктом оренди Орендар сплачує на рахунок КП "Київжитлоспецексплуатація" орендну плату, компенсацію витрат підприємства за користування земельною ділянкою, на якій розташований об'єкт оренди, та компенсацію витрат підприємства, починаючи з дати підписання акта приймання-передачі. Останнім днем сплати орендної плати є дата підписання орендарем та орендодавцем акта приймання-передачі при поверненні об'єкта оренди позивачу.

Відповідно до п.п. 3.7, 4.2 вказаного договору відповідач зобов'язаний сплачувати незалежно від наслідків господарської діяльності орендну плату та компенсацію витрат підприємства своєчасно (щомісячно не пізніше 20 числа наступного місяця).

Відповідно до п. 9.1 договору, строк дії договору встановлено з 01.04.2012 р. по 29.03.2015 року.

З матеріалів справи вбачається, що позивач умови договору виконав та передав в оренду нежилі приміщення загальною площею 18,4 кв.м. в будинку № 9 по вул. Гната Юри у м. Києві, про що свідчить акт приймання-передачі нерухомого майна.

Відповідач зі свого боку зобов'язання за договором оренди виконує неналежним чином,

в частині здійснення платежів з компенсації витрат підприємства та компенсації витрат за користування земельною ділянкою на якій розташований об'єкт оренди, не сплачує їх вчасно і в повному обсязі.

Так, заборгованість з компенсації витрат підприємства за період з 01.05.2014 р. по 31.03.2015 р. складає 682,22 грн., заборгованість з компенсації витрат підприємства за користування земельною ділянкою складає 593,94 грн. за період з 01.05.2014 р. по 31.03.2015 р.

Частиною 1 статті 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно з ч. 1 статті 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами згідно ст. 629 ЦК України.

Згідно з ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України).

Оскільки майно, передане в оренду є комунальною власністю, до вказаних правовідносин, окрім норм Цивільного кодексу Українитакож застосовуються норми Закону України «Про оренду державного та комунального майна», а також, враховуючи особливості передачі в оренду майна територіальної громади міста Києва, ще й Положення про оренду майна територіальної громади міста Києва, затверджене рішенням Київської міської ради від 22.09.2011 № 34/6250 (далі - Положення).

Відповідно до ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1 та 3 статті 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" визначено, що орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Згідно з пунктом 6.5 вищевказаного Положення, крім орендної плати, орендар сплачує:

- податки та збори у розмірах та порядку, визначених чинним законодавством України;

- компенсацію витрат підприємств за користування земельною ділянкою, на якій розташований об'єкт оренди, та плату за комунальні послуги відповідно до договору, який укладається між орендарем та зазначеним підприємством або відповідними особами, що надають такі послуги; послуги страховика.

Таким чином, суд приходить до висновку, що вимоги позивача про стягнення вказаних сум підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Нормами ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За розрахунком позивача, не спростованим у встановленому законом порядку відповідачем, останній за порушення зобов'язань за Договором має сплатити 318,42 грн. інфляційних, 18,92 грн. 3% річних.

Згідно зі ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідач письмового відзиву на позов та свого контррозрахунку не надав, стверджувань позивача не спростував.

За таких обставин, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю.

Судові витрати, згідно зі ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Громадської організації «Чорнобиль-Фенікс» (03148, м. Київ, вул. Комісара Рикова, 5, кв. 47, код ЄДРПОУ 21657891) на користь Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація» (10010, м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, код ЄДРПОУ 03366500) 682 ( шістсот вісімдесят дві) грн. 22 коп. заборгованості з компенсації витрат підприємства, 593 (п'ятсот дев'яносто три) грн. 94 заборгованості з компенсації витрат підприємства за користування земельною ділянкою, 318 (триста вісімнадцять) грн.. 42 коп. інфляційних, 18 (вісімнадцять) грн. 92 коп. 3% річних, 1827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. судового збору.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуального кодексу України. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 03.06.15р.

суддя І.О. Домнічева

Дата ухвалення рішення02.06.2015
Оприлюднено10.06.2015
Номер документу44675872
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 613,50 грн

Судовий реєстр по справі —910/11203/15

Рішення від 02.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 05.05.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні