Ухвала
від 23.12.2013 по справі 334/11798/13-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

cpg1251

Дата документу 23.12.2013

Справа № 334/11798/13-к

Провадження № 1-кс/334/2100/2013

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2013 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя, у складі:

слідчого судді - Баруліної Т.Є.

при секретарі Вєтлугіній Г.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Ленінського районного суду м. Запоріжжя клопотання старшого слідчого СВ Ленінського РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області підполковника міліції Білоуса С.А., погоджене прокурором прокуратури Ленінського району м. Запоріжжя Савіною А.Ю., винесене в кримінальному провадженні №12013080050004334 від 24.10.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

У слідчому відділі Ленінського РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №12013080050004334 від 24.10.2013 року, за фактом незаконного збору посадовими особами КП «Запоріжринок» грошових коштів з торгівців за квадратний метр торгового місця.

Кримінальне правопорушення кваліфікується за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

В ході досудового розслідування, було встановлено, що КП «Запоріжринок» (код ЄДРПОУ: 01559577) має фінансово-господарські відносини з ТОВ «Термінал-2004» (ЕДРПОУ 33327847), та документи які підтверджують фінансово-господарські відносини знаходяться на КП «Запоріжринок» за адресою: м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 2.

Для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилучені у адміністрації КП «Запоріжринок», за адресою: м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 2, оригіналів документів, які підтверджують фінансово-господарські відносини між ТОВ «Термінал-2004» та КП «Запоріжринок», а саме: бухгалтерські документи, розпорядження, договори, податкові накладні, рахунки фактури, акти виконаних робіт за період з 01.01.2013р. по 12.12.2013р.

Розгляд клопотання, щодо тимчасового доступу до вищезазначених документів, має першочергове значення і зволікання у його розгляді, пов'язане із викликом представників КП «Запоріжринок» може створити реальну загрозу зміни або знищенню слідів кримінального правопорушення, а також унеможливлює добування інших доказів.

Клопотання слідчого, погодженого з прокурором прокуратури Ленінського району м. Запоріжжя Савіною А.Ю., оформлене відповідно до вимог ст. 160 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий у судовому засіданні підтримав вимоги свого клопотання, зазначивши, що маються усі підстави вважати, що у разі зволікання у розгляді зазначеного клопотання, пов'язане із викликом представників КП «Запоріжринок» може створити реальну загрозу зміни або знищенню слідів кримінального правопорушення, а також унеможливлює добування інших доказів.

Згідно ч.1 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Враховуючи доведеність слідчим наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, дане клопотання розглядається у порядку ч. 2 ст. 163 КПК України, згідно якого, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Вислухавши доводи та пояснення слідчого, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом було встановлено, що 24.10.2013 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про скоєння кримінального правопорушення за ч.3 ст.191 КК України (кримінальне провадження №12013080050004334).

Вищезазначені документи знаходяться у адміністрації КП «Запоріжринок», що підтверджується наданими матеріалами.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частина 5 статті 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.7 ст. 160 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст. 165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов'язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов'язана пред'явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов'язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав для задоволення клопотання слідчого та надання дозволу на тимчасовий доступ та вилучення у адміністрації КП «Запоріжринок», за адресою: м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 2, оригіналів документів, які підтверджують фінансово-господарські відносини між ТОВ «Термінал-2004» та КП «Запоріжринок», а саме: бухгалтерські документи, розпорядження, договори, податкові накладні, рахунки фактури, акти виконаних робіт за період з 01.01.2013р. по 12.12.2013р. Також слід зобов'язати керівництво КП «Запоріжринок» надати тимчасовий доступ до вказаних документів з метою їх вилучення. Крім того, у суду є достатні підстави вважати, що без вилучення вказаних документів існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого СВ Ленінського РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Білоуса С.А. про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №12013080050004334 від 24.10.2013 року - задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ Ленінського РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Білоусу С.А. дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення у адміністрації КП «Запоріжринок», за адресою: м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 2, оригіналів документів, які підтверджують фінансово-господарські відносини між ТОВ «Термінал-2004» та КП «Запоріжринок», а саме: бухгалтерські документи, розпорядження, договори, податкові накладні, рахунки фактури, акти виконаних робіт за період з 01.01.2013р. по 12.12.2013р.

Зобов'язати керівництво КП «Запоріжринок» надати тимчасовий доступ до вказаних документів з метою їх вилучення.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення - до 23.01.2014 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: Т.Є.Баруліна

Дата ухвалення рішення23.12.2013
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу44692551
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —334/11798/13-к

Ухвала від 23.12.2013

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні