Постанова
від 25.05.2015 по справі 819/527/15-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/527/15-a

"25" травня 2015 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючого судді Жука А.В.

при секретарі судового засідання Порплиці Т.В.

за участю:

представника позивача - Ханаса Д.Б.

представника відповідача - Бойцана І.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Бучацькому районі Тернопільської області до Товариства з додатковою відповідальністю "Берізка" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Бучацькому районі Тернопільської області звернулося до суду з адміністративним позовом до Товариства з додатковою відповідальністю "Берізка" (далі - ТДВ "Берізка" або відповідач) про стягнення заборгованості по страхових внесках в сумі 2242,21 гривні.

В судовому засіданні представник позивача подав заяву про уточнення позовних вимог, просив стягнути з товариства з додатковою відповідальністю "Берізка" заборгованість по страхових внесках в сумі 1882,45 гривні.

Представник відповідача в судовому засіданні визнав заборгованість перед Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України частково в розмірі 1154,54 гривні. З приводу іншої заборгованості вказав, що вона виникла до порушення провадження у справі про банкрутство відповідача №10/Б-932, а отже повинна була бути заявлена у справі про банкрутство.

Заслухавши пояснення представника позивача та представника відповідача, повно і всебічно з'ясувавши всі обставини справи в їх сукупності на підставі чинного законодавства, перевіривши їх дослідженими у судовому засіданні доказами, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Товариство з додатковою відповідальністю "Берізка" зареєстроване у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Бучацькому районі Тернопільської області, як платник внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання і зобов'язане своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків відповідно до п.2 ч.2 ст. 45 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (далі по тексту - Закон).

Судом встановлено, що відповідно до розрахункових відомостей про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 3 квартал 2007 року та 4 квартал 2010 року заборгованість відповідача по коштах Фонду, яка виникла після порушення Господарським судом Тернопільської області провадження у справі про банкрутство ЗАТ "Берізка" №10/Б-932 (оголошення про порушення справи про банкрутство ЗАТ "Берізка" в газеті "Голос України" - 21.08.2007) складає 1882,45 гривні, і є заборгованістю, яка виникла після порушення у справі про банкрутство та не могла бути заявлена як кредиторські вимоги у провадженні про банкрутство.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 Закону, спори щодо суми страхових внесків, а також щодо розміру шкоди та прав на її відшкодування, накладення штрафів - та з інших питань вирішуються в судовому порядку.

17 жовтня 2007 року спеціалісти відділення прийняли звіт-розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 3 квартал 2007 року, підписану керівником та головним бухгалтером ТДВ "Берізка", подану відповідно до п.7.5 Інструкції.

12 січня 2010 року спеціалісти відділення прийняли звіт-розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 4 квартал 2010 року, підписану керівником та головним бухгалтером ТДВ "Берізка", подану відповідно до п.7.5 Інструкції.

Відповідно до п.2 постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30.11.2010 №31 (зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17 грудня 2010р. за №1286/18581), стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року, не настав, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Фонд) та надання страхувальниками за підсумками 2010 року розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду і відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності здійснюються відповідно до Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановок правління Фонду від 12 липня 2007 року № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 року за №867/14134 (далі Інструкція).

Таким чином станом на день розгляду справи заборгованість відповідача по недоїмці за страховими внесками становить 1882,45 гривні та підтверджена дослідженими в судовому засіданні доказами, чим порушено вимоги п. 2 ч. 2 ст. 45 Закону право відділення виконавчої дирекції Фонду на отримання страхових внесків.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами, частково визнані та не спростовані відповідачем, а отже підлягають до задоволення повністю.

Керуючись ст.ст. 94, 112, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з додатковою відповідальністю "Берізка" (код ЄДРПОУ 05523286, вул. Польова, 1, смт. Золотий Потік, Бучацький район, Тернопільська область) на користь Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Бучацькому районі Тернопільської області (код ЄДРПОУ 25887375, вул. Галицька, 47, м. Бучач, Бучацький район, Тернопільська область) заборгованість за страховими внесками в розмірі 1882,45 гривні (одна тисяча вісімсот вісімдесят дві гривні 45 копійок).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

(в повному обсязі постанова складена та підписана 02.06.2015)

Головуючий суддя Жук А.В.

копія вірна

Суддя Жук А.В.

Дата ухвалення рішення25.05.2015
Оприлюднено12.06.2015
Номер документу44717705
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/527/15-а

Постанова від 25.05.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Жук А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні