Рішення
від 09.06.2015 по справі 382/971/15-ц
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

справа № 382/971/15 2/382/372/15.

РІШЕННЯ

іменем України

09 червня 2015 року Яготинський районний суд Київської області, в складі;

Головуючого- судді Карпович В.Д.

При секретарі Шипота Я.В.

Розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні в м. Яготині справу, за позовом: ОСОБА_1 доОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, про встановлення факту що має юридичне значення тавизнання права власності на спадкове майно.

Встановив:

В позові до суду позивачка вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_5, після смерті якого, залишилась спадщина у вигляді;

- земельної ділянки, розміром 3,3700 га, яка розташована на території Райківгцинської сільської ради Яготинського району Київської області, та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Спадкоємцями першої черги за законом відповідно до ст.1261 ЦК України є: його дружина - її мати - ОСОБА_6, та діти померлого, вона - ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4.

В передбачений ст. 1270 ЦК України термін після смерті ОСОБА_5 до Яготинської районної державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини звернулась лише дружина померлого; ОСОБА_6, проте одержати свідоцтва про право на спадщину за законом під час життя отримати не встигла.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мати - ОСОБА_6, після смерті якої, залишилася спадщина у вигляді земельної ділянки розміром 1,8000 га, яка розташована на території Райківщинської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення особистого селянського господарства.

Спадкоємцями першої черги за законом після смерті матері відповідно до ст.1261 ЦК України, є діти померлої: вона та відповідачі по даній справі.

В передбачений ст. 1270 ЦК України термін після смерті матері, вона звернулась з заявою про прийняття спадщини до Яготинської районної державної нотаріальної контори.

Відповідачі по справі - подали заяви про відмову від прийняття спадщини за законом, але після закінчення шестимісячного терміну передбаченого ст.. 1270 ЦК України.

Так як один з відповідачів, а саме ОСОБА_2 був зареєстрований в будинку їхніх батьків, тобто за однією адресою з померлою мамою, то державний нотаріус Яготинської районної державної нотаріальної контори наполягає на видачі свідоцтв про право на спадщину за законом після смерті їхньої матері ОСОБА_6 на неї та ОСОБА_2 по 1/2 частині кожному.

Проте, ОСОБА_2 не бажає оформлювати свої спадкові права, відмовляється отримати свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері, та пояснює свої дії тим, що він відмовився від вищевказаного спадкового майна шляхом подачі заяви про відмову від спадщини та мав такі наміри одразу після смерті матері.

В зв'язку з цим вона змушена звернутися до суду, так як являється спадкоємицею після смерті матері ОСОБА_6, але на даний час не моду отримати свідоцтва про право на спадщину майна померлих батьків.

Крім того, як з'ясувалося, що при виготовленні відповідними посадовими особами Державного акту на право власності на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_1, розміром 1,8000 га., яка розташована на території Райківщинської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для веденняособистого селянського господарства, серія НОМЕР_2 від 4 грудня 2007 року було допущено помилку в імені її матері, а саме замість «ОСОБА_6» було зазначено ОСОБА_6»

Пунктом 12 Постанови ПВС України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 року за №5 зазначено, що при розгляді справи про встановлення відповідно до п.6 ст.273 ЦПК України факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище* ім'я, по батькові, місце народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи з батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, якавидала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

З узагальнення судової практики розгляду справ про встановлення фактів, що лють юридичне значення ВС України за 2010 рік вбачається, що «...коли установи, які їдали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 . 256 ЦПК громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим....»

Відповідно до п.6 ч.І ст.256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності право встановлюючих документів особі, прізвище якої, що зазначені в документі не збігаються з прізвищем цієї особи, зазначеним у паспорті.

Просила:

Встановити, що державний акт на право власності на земельну ділянку, кадастровий номер НОМЕР_1, розміром 1,8000 га., яка розташована на території Райківщинської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення особистого селянського господарства, серія НОМЕР_2 від 4 грудня 2007 року, виданий на підставі розпорядження Яготинської РДА від 18 червня 2007 року №205, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за НОМЕР_3 на ім'я ОСОБА_6» дійсно належить «ОСОБА_6».

Визнати за нею- ОСОБА_1, право власності на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_4, розміром 3,3700 га., яка розташована на території Райківщинської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, та належала - ОСОБА_5, на підставі державного акту за право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_5 від 23 квітня 2004 року, виданого за підставі розпорядження Яготинської РДА від 26.01.04 року №19, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 481, померлому ІНФОРМАЦІЯ_1.

В судове засідання сторони не з»явились, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином. В заявах до суду позивачка підтримала свої позовні вимоги, відповідач позов визнав, та просили розглянути справу у їх відсутності.

Перевіривши матеріали справи суд вважає, що визнання позову відповідачем не суперечить закону, та не порушує права, інтереси та свободи інших осіб, а тому даний позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.. ст.. 130, 174 ЦПК України, ст.. ст.. 1261, 1268, 1270 ЦК України, суд-

ВИРІШИВ:

Встановити, що державний акт на право власності на земельну ділянку, кадастровий номер НОМЕР_1, розміром 1,8000 га., яка розташована на території Райківщинської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення особистого селянського господарства, серія НОМЕР_2 від 4 грудня 2007 року, виданий на підставі розпорядження Яготинської РДА від 18 червня 2007 року №205, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за НОМЕР_3 на ім'я ОСОБА_6» дійсно належить «ОСОБА_6».

Визнати за ОСОБА_1, право власності на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_4, розміром 3,3700 га., яка розташована на території Райківщинської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, та належала - ОСОБА_5, на підставі державного акту за право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_5 від 23 квітня 2004 року, виданого за підставі розпорядження Яготинської РДА від 26.01.04 року №19, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 481, померлому ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Київської області, протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя Карпович В.Д.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення09.06.2015
Оприлюднено15.06.2015
Номер документу44718537
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/971/15-ц

Ухвала від 12.08.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Ухвала від 01.07.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Рішення від 22.06.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Ухвала від 26.05.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Рішення від 09.06.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Ухвала від 25.05.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні