Вирок
від 09.06.2015 по справі 201/6642/15-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/6642/15к

Провадження № 1кп/201/269/2015

ВИРОК

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 червня 2015 року Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі судді ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості у кримінальному провадженні № 32015000000000081 відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Дніпропетровська, українки, громадянки України, з вищою освітою, не працюючу, проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 ,

обвинувачену у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, -

В судовому засіданні приймали участь:

прокурор ОСОБА_4

обвинувачена ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 , посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення господарської (підприємницької) діяльності, порядок державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності і права власності, діючи за попередньою змовою з невстановленими особами, за грошову винагороду, вирішила вчинити фіктивне підприємництво, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності.

При цьому ОСОБА_3 не мала наміру здійснювати діяльність, яка пов`язана з виробництвом, продажем товарно-матеріальних цінностей, виконанням робіт та наданням послуг, а у порушення встановленого законодавством порядку здійснення підприємницької діяльності діяла усупереч законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме: ст. 19, 56, 57, 58, 65, 89 ГК України, ст. 81, 87, 89 ЦК України, ст. 8, 24 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Зокрема ОСОБА_3 , з метою прикриття незаконної діяльності за попередньою змовою з невстановленими особами, придбала суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Балтимор Груп» (код 39118064), за наступних обставин.

Так, у серпні 2014 року ОСОБА_3 невстановленими особами було запропоновано за грошову винагороду придбати, шляхом переєстрації на її ім`я, суб`єкта підприємницької діяльності.

На вказану пропозицію ОСОБА_3 погодилась, таким чином вступила з невстановленими особами у попередню змову на вчинення фіктивного підприємництва. Діючи на виконання спільного з ОСОБА_3 злочинного наміру невстановлені особи підшукали існуючий суб`єкт підприємницької діяльності - ТОВ «Балтимор Груп» та склали протокол № 3 загальних зборів учасників ТОВ «Балтимор Груп» (код 39118064) від 18.08.2014 про вихід зі складу учасників Товариства ОСОБА_5 , та прийняття ОСОБА_3 , як єдиного учасника вказаного Товариства.

26.08.2014 ОСОБА_3 , достовірно знаючи про відсутність у неї майна, а також фінансових можливостей для проведення господарської діяльності (придбання товару, оренди офісного та складського приміщень тощо), діючи згідно раніше досягнутої домовленості, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, виконуючи відведену їй роль у реєстрації підприємства з метою прикриття незаконної діяльності, за грошову винагороду, знаходячись в приміщенні нотаріальної контори, яка розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Олеся Гончара, 29, оф.7, в присутності приватного нотаріуса, який не був обізнаний про незаконність дій, з метою реєстрації факту зміни засновника підприємства підписала, як засновник, статут ТОВ «Балтимор Груп» (код 39118064), відповідно до якого стала власником та засновником суб`єкта підприємницької діяльності, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , а також інші реєстраційні документи. Після підписання документів в нотаріальній конторі ОСОБА_3 прибула до ПАТ "ІНТЕРКРЕДИТБАНК (МФО 307424), який розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Тітова, буд. 26, де нею було відкрито рахунки вищезазначеного підприємства.

Указаний статут ОСОБА_3 в той же день, за грошову винагороду, передала невстановленим особам для подальшої реєстрації підприємства в державних органах.

Статут ТОВ «Балтимор Груп» (код 39118064) та інші необхідні для реєстрації документи (довіреності, протоколи загальних зборів учасників) були подані невстановленим особами до виконавчого комітету Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації на підставі яких 02 вересня 2014 року проведено державну перереєстрацію зазначеного товариства.

Після перереєстрації ТОВ «Балтимор Груп» (код 39118064), ОСОБА_3 самостійно підприємницьку діяльність не здійснювала, угод фінансового характеру не складала, печаткою підприємства не користувалася, а реєстраційні і установчі документи підприємства передала невстановленим особам, що надало їм змогу вести незаконну господарську діяльність, а саме: складати від імені ОСОБА_3 , як директора ТОВ «Балтимор Груп» (код 39118064), необхідні документи фінансово-господарської діяльності (договори, податкові, видаткові накладні, акти виконаних робіт та інші документи), звітні документи зазначеного підприємства по сплаті податків, які зовні складені вірно, але фактично не відповідали дійсності, та надало змогу перераховувати грошові кошти без фактичного проведення фінансово-господарських операцій, тобто в подальшому невстановлені особи використали печатку, статутні документи та реквізити ТОВ «Балтимор Груп» (код 39118064) для здійснення удаваних (безтоварних) операцій та незаконного одержання доходів.

Вказаними діями обвинувачена вчинила злочин передбачений ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, а саме, фіктивне підприємництво, вчинене за попередньою змовою з групою осіб, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності

В судовому засіданні 09 червня 2015 року між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтриманням державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 та громадянкою ОСОБА_3 укладено угоду про визнання винуватості, у відповідності до вимог ст. 472 КПК України.

Згідно даної угоди прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченої за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачена беззастережно визнала свою винуватість у зазначеному діянні. Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинна понести обвинувачена у виді штрафу в розмірі 4250 гривень із застосуванням ст. 69 КК України, так як обвинувачена щиро покаялась і активно сприяла розкриттю злочину. В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені статтею 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, кримінальних правопорушень невеликої чи середньої тяжкості, тяжких кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено в судовому засіданні, що ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, який згідно ст. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачена цілком розуміє права визначені абз. 1, 4 п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, а також відсутні умови, що суперечать інтересам суспільства, чи порушують права, свободи та інтереси сторін або інших осіб.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченою із призначенням останній узгодженої сторонами міри покарання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 314, 373-376, 475 КПК України, суд,

ЗАСУДИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 09 червня 2015 року прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтриманням державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 та обвинуваченою ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 визнати винною у вчиненні злочину ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України та призначити їй покарання із застосуванням ч. 1 ст. 69 КК України у вигляді штрафу в розмірі 4250 гривень.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана сторонами кримінального провадження з підстав, передбачених статтею 394 КПК України до апеляційного суду Дніпропетровської області через Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська протягом тридцяти діб з дня проголошення вироку суду.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.06.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу44754330
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/6642/15-к

Вирок від 09.06.2015

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні