Постанова
від 18.08.2009 по справі 2а-9926/09/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 серпня 2009 р. сп рава № 2а-9926/09/0570

час прийняття постанови :

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Кірієн ка В.О.

при секретарі Ломиног А.М.

За участю:

представника позивача Чебаненко Є.О. - довір.

представника відповідача не з' явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду в м. Донецьку справу за адміністративним позовом До нецького обласного відділен ня Фонду соціального захисту інвалідів до Державного під приємства «Азовське морське агентство «Інфлот» про стяг нення адміністративно - гос подарських санкцій,

В С Т А Н О В И В:

Позивач Донецьке обласне відділення Фонду соціальног о захисту інвалідів звернуло ся до суду з позовом до Держав ного підприємства «Азовське морське агентство «Інфлот» про стягнення адміністрати вно-господарських санкцій за невиконання нормативу робоч их місць для працевлаштуванн я інвалідів.

В обґрунтуван ня позову зазначив, що відпов ідачем у 2008 році повинно було працевлаштовані 2 інваліда, ф актично ж, згідно даних, надан их підприємством у звіті, на п ідприємстві працювало 1 - ін валід. Отже, відповідачем не в иконано передбачений законо давством норматив по створен ню 2 робочих місць з працевлаш тування інвалідів, внаслідок чого йому були нараховані ад міністративно-господарські санкції за невиконання норм ативу робочих місць для прац евлаштування інвалідів з ура хуванням пені в сумі 20831,40 грн. В добровільному порядку відпо відач ці суми не виплачує. Том у позивач вимушений звернути ся до суду із зазначеним позо вом, у якому просив стягнути з відповідача загальну заборг ованість у сумі 20831,40 грн.

В судовому зас іданні представник позивача повністю підтримав позовні вимоги на підставі обставин викладених у позові. Наполяг ав на його задоволенні.

Пре дставник відповідача у судов е засідання не з' явився, був належним чином повідомлений про час та місце розгляду спр ави, від нього не надходило по відомлення про причини непри буття в судове засідання або клопотання про відкладення розгляду справи. Таким чином , неявка представника відпов ідача в судове засідання є бе з поважних причин. Відповідн о до ч. 2 ст. 128 КАС України, неприб уття в судове засідання без п оважних причин представника сторони або третьої особи, як і не прибули в судове засідан ня, або неповідомлення ним пр о причини неприбуття не є пер ешкодою для розгляду справи. Тому суд вважає, що неприбутт я представника відповідача в судове засідання не є перешк одою для розгляду справи.

Суд, вислухавши представни ка позивача, вивчивши матері али справи та додані докумен ти, приходить до наступних ви сновків.

Звітом ДП «Азовське м орське агентство «Інфлот» пр о зайнятість і працевлаштува ння інвалідів за 2008 рік підтве рджено, що на підприємстві пр ацювало 1 інвалід, при нормат иві для цього підприємства - 2 особи інвалідів, тобто не вик онано норматив у працевлашту ванні 1 інваліду.

Наданими позивачем докуме нтами (розрахунками сум адмі ністративно-господарських с анкцій за невиконання нормат иву робочих місць для працев лаштування інвалідів та пені на заборгованість) підтверд жено наявність заборгованос ті відповідача станом на 10 чер вня 2008 року у розмірі 20831,40 грн.

Відповідно до п.1 Поло ження про Фонд соціального з ахисту інвалідів №1434 від 26.09.2002 ро ку, Фонд соціального захисту інвалідів є урядовим органо м державного управління і зд ійснює контроль за виконання м підприємствами, установами , організаціями, у тому числі п ідприємствами і організація ми громадських організацій і нвалідів, фізичними особами, які використовують найману працю (далі - підприємства), но рмативу робочих місць для пр ацевлаштування інвалідів, ус тановленого Законом України "Про основи соціальної захищ еності інвалідів в Україні".

Відповідно до п.4 цьог о Положення Фонд соціального захисту інвалідів здійснює контроль за виконанням підпр иємствами нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів та сплатою ними ад міністративно-господарськи х санкцій і пені;

Відповідно до Статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інва лідів в Україні», для підприє мств, установ, організацій, у т ому числі підприємств, орган ізацій громадських організа цій інвалідів, фізичних осіб , які використовують найману працю, установлюється норма тив робочих місць для працев лаштування інвалідів у розмі рі чотирьох відсотків середн ьооблікової чисельності шта тних працівників облікового складу за рік, а якщо працює в ід 8 до 25 осіб, - у кількості одно го робочого місця. Підприємс тва, установи, організації, у т ому числі підприємства, орга нізації громадських організ ацій інвалідів, фізичні особ и, які використовують найман у працю, самостійно розрахов ують кількість робочих місць для працевлаштування інвалі дів відповідно до нормативу, встановленого частиною перш ою цієї статті, і забезпечуют ь працевлаштування інваліді в. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення. Підприєм ства, установи, організації, у тому числі підприємства, орг анізації громадських органі зацій інвалідів, фізичні осо би, які використовують найма ну працю, самостійно здійсню ють працевлаштування інвалі дів у рахунок нормативів роб очих місць виходячи з вимог с татті 18 цього Закону.

Постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 рок у № 70 «Про реалізацію статей 19 т а 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інва лідів в Україні» та статтею 20 Закону встановлено обов' яз ок підприємств, установ, орга нізацій, у тому числі підприє мств, організацій громадськи х організацій інвалідів, фіз ичних осіб, які використовую ть найману працю, де середньо облікова чисельність працюю чих інвалідів менша, ніж уста новлена нормативом, передбач еним ст. 19 цього Закону, самост ійно в строк до 15 квітня року, н аступного за роком в якому ві дбулося це порушення, сплачу вати відділенням Фонду соціа льного захисту інвалідів адм іністративно-господарські с анкції, сума яких визначаєть ся згідно ст. 20 Закону.

Суд , перевіривши розраху нки, які знаходяться у розрах унку адміністративно - госп одарських санкцій за нествор ені робочі місця для забезпе чення працевлаштування інва лідів у 2008 році, приходить до ви сновку про те, що позивачем пр авильно, з урахуванням вихід них даних для розрахунку сум санкції робилося нарахуванн я.

Враховуючи вищ евикладене, суд вважає, що поз овні вимоги позивача підляга ють задоволенню в повному об сязі, так як він дійсно має пра во на відшкодування суми адм іністративно-господарських санкцій, у відповідача така з аборгованість є, що було дост овірно встановлено в судовом у засіданні.

Відповідно до с т. 94 КАС України, якщо судове рі шення ухвалено на користь ст орони - суб' єкта владних п овноважень, судовий збір з ві дповідача, який не є суб' єкт ом владних повноважень, не ст ягується.

На підставі Пол оження про Фонд соціального захисту інвалідів №1434 від 26.09.2002 р оку, Закону України «Про осно ви соціальної захищеності ін валідів в Україні», Постанов и Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 року № 70 «Про реалізаці ю статей 19 та 20 Закону України « Про основи соціальної захище ності інвалідів в Україні», к еруючись ст.ст.11, 86, 94, 98, 112, 158, 159, 160, 161, 162, 163 Кодексу Адміністративного с удочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов Донецьк ого обласного відділення Фон ду соціального захисту інвал ідів до Державного підприєм ства «Азовське морське агент ство «Інфлот» про стягнення адміністративно-господарсь ких санкцій за невиконання н ормативу робочих місць для п рацевлаштування інвалідів, з адовольнити в повному обсязі .

Ст ягнути з Державного підприєм ства «Азовське морське агент ство «Інфлот» (87510, м. Маріуполь , пр. Адмірала Луніна, 77, ЄДРПОУ 01180553) на користь Донецького обл асного відділення Фонду соці ального захисту інвалідів (8307 3 м. Донецьк вул. Університетсь ка буд.91, р/р 31216230700001 в ГУДКУ у Донец ькій області, МФО 834016, ЄДРПОУ 3468653 7) адміністративно-господарс ькі санкції за невиконання н ормативу робочих місць для п рацевлаштування інвалідів в сумі 20831,40 грн.

Вступну та резолютив ну частини постанови проголо шено 18 серпня 2009 року у присутн ості представника позивача.

Постанову у повному о бсязі складено 25 серпня 2009 року .

Заяву про апеля ційне оскарження постанови с уду може бути подано протяго м десяти днів з дня складення постанови в повному обсяі до Донецького апеляційного адм іністративного суду через До нецький окружний адміністра тивний суд.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Донецького апеляційного адм іністративного суду через До нецький окружний адміністра тивний суд протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання зяви про апел яційне оскарження.

Суддя Кірієнко В.О.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.08.2009
Оприлюднено12.11.2009
Номер документу4480412
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9926/09/0570

Постанова від 18.08.2009

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні