Постанова
від 10.06.2010 по справі 2а-312/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2010 р. Справа № 2а-312/10/0470

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретаріОСОБА_2

за участю:

прокурора

представника позивача ОСОБА_3

ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Прокурора Жовтневого району м. Дніпропетровська в інтересах держави в до Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційне підприємство «Шляхбудкомплект» про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

Прокурор Жовтневого району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Дніпропетровська звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційного підприємства «Шляхбудкомплект» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

В обґрунтування позовних вимог позивачем було вказано, що відповідачем - товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційного підприємства «Шляхбудкомплект» було подано до Управління Пенсійного фонду України в Жовтевому районі м. Дніпропетровська Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за листопад 2009р., відповідно до якого йому належало до сплати страхові внески у сумі 2284,48 грн. Однак, внаслідок того, що відповідачем в порушення вимог ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» не було сплачено зазначену суму страхових внесків до настання останнього строку їх сплати, у нього виникла прострочена заборгованість, тобто недоїмка на загальну суму 2284,48 грн.

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив адміністративний позов задовольнити повністю.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив адміністративний позов задовольнити повністю.

Відповідач в судове засідання не з'явився повторно, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином відповідно до вимог ч. 8 ст. 35 КАС України, що підтверджується повідомленнями поштового відправлення від 09.04.2010р. та 28.04.2010р.

За даних обставин суд, керуючись положеннями ст.128 КАС України, вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача.

Дослідивши матеріали справи та подані до суду докази, заслухавши пояснення представника позивача та прокурора, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи, суд встановив наступне.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року, який набрав чинності з 01.01.2004 року (далі - Закон № 1058- IV).

Статтею 15 Закону №1058-IV передбачено, що платники внесків є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії, фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, що обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору ( контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством або за договорами цивільно-правового характеру.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційного підприємства «Шляхбудкомплект» (код ЄДРПОУ 3154161) є страхувальником, який повинен сплачувати страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Дніпропетровська за № 04030420760.

В силу ч. 3 ст. 18 вищевказаного Закону страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до п. 6 ч.2 ст.17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та п. 5.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.004 року №64/8663 (далі Інструкція) передбачено, що страхувальники зобов'язані нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Пунктом 11.11 «Інструкції» передбачено, що платники страхових внесків щомісяця складають у двох примірниках розрахунок сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків за формою згідно додатку 23.

Згідно з ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та п. 5.1.4 названої Інструкції передбачено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для страхувальників є календарний місяць.

Таким чином відповідач є зобов'язаним на підставі ст.20 Закону України №1058-1V та п.5 Інструкції до 20 числа наступного за звітним щомісяця сплачувати страхові внески.

Проте відповідач не сплатив до Пенсійного фонду України за листопад 2009р. страхові внески, визначені у відповідних розрахунках суму страхових внесків за формою згідно додатку 23, в результаті чого виникла заборгованість у загальному розмірі 2284,48 грн.

Частиною 2 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка). Тобто відповідач не виконав покладених на нього законодавством обов'язків, що призвело до утворення недоїмки в загальній сумі 2284,48 грн.

Відповідно до п. 3 ст. 106 вказаного Закону, територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки, страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

На виконання вимог наведеної норми Закону позивачем була направлена вимога про сплату недоїмки № Ю-39 від 04.01.2010р., яка отримана відповідачем 08.01.2010р., що підтверджується підписом уповноваженої особи відповідача на корінці вищезазначеної вимоги.

Отже, сума заборгованості відповідача складає 2284,48 грн. і є узгодженою.

Статтею 23 цього ж закону передбачено, що спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Приймаючи до уваги викладене та враховуючи, що на час розгляду справи сума боргу відповідачем добровільно не сплачена, відповідних доказів суду не надано, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати по справі з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 128, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Прокурора Жовтневого району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Дніпропетровська до Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційного підприємства «Шляхбудкомплект» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційного підприємства «Шляхбудкомплект» (код ЄДРПОУ 31504161, р/р 26005119000037 в АКБ «Укрсиббанк», МФО 351016) на користь Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Дніпропетровська (код ОКПО 21910657, р/р 25602303013177 в ДОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 305482) заборгованість зі сплати внесків на загальнообов'язкове держане пенсійне страхування за листопада 2009р. у сумі 2284,48 грн. (дві тисячі вісімдесят чотири гривні 48 коп.).

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня складання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови складений 28.05.2010

Суддя

ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.06.2010
Оприлюднено16.06.2015
Номер документу44808549
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-312/10/0470

Постанова від 10.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Постанова від 10.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 08.04.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні