Ухвала
від 11.06.2015 по справі 921/572/15-г/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"11" червня 2015 р.Справа № 921/572/15-г/13

УХВАЛА

про відмову у прийнятті позовної заяви

Суддя Стопник С.Г., розглянувши позовну заяву №32 від 05.06.2015р. (вх. №597 від 09.06.2015р.) Приватного підприємства "Інвестбуд", вул. Енергетична, 5, м. Тернопіль, до відповідача - Тернопільської філії Державного підприємства "Укрветсанзавод", с. Острів, Тернопільський район, Тернопільська область, про стягнення 71787 грн. 89 коп. заборгованості, відмовляє у прийнятті такої позовної заяви на підставі п.1 ч.1 ст.62 ГПК України, оскільки:

- пунктом 1 частини першої ст.62 ГПК України передбачено, що суд відмовляє у прийнятті позовної заяви, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

- з огляду на приписи частини третьої статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", відповідно до яких місцеві господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності, та на вимоги статей 1, 4-1, 12 ГПК України, господарські суди розглядають справи в порядку позовного провадження, коли склад учасників спору відповідає приписам статті 1 ГПК України, а правовідносини, з яких виник спір, мають господарський характер.

Статтею 1 ГПК України визначено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності (зокрема, у справах про банкрутство та у спорах, що виникають з корпоративних відносин).

Відповідно до ст.21 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу.

Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.

Так, відповідно до частин 1, 3 ст.95 ЦК України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Відповідно до частини 4 ст. 28 ГПК України філії можуть на загальних підставах виступати в судовому процесі від імені відповідних юридичних осіб за наявності належних повноважень, якщо таке право їм надано установчими документами.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відособлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відособлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу, наприклад: "Стягнути з підприємства "А" в особі його відокремленого підрозділу - філії N 1 на користь організації "Б" в особі її Н-ської філії таку-то суму" (п.1.7 Постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції".          

Таким чином, філія не може виступати відповідачем у справі, тому спір за участю відповідача - філії без прав юридичної особи не підлягає розгляду в господарських судах України.

У зв'язку з наведеним, суд відмовляє у прийнятті даної позовної заяви, оскільки за суб'єктним складом сторін, така позовна заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

Також, суд визнає за доцільне зазначити, що територіальна підсудність справи за участю відособленого підрозділу юридичної особи визначається відповідно до вимог статті 15 ГПК України за місцем знаходження відособленого підрозділу, якому надано право здійснювати повноваження сторони від імені юридичної особи. Оскільки відособлений підрозділ юридичної особи діє у межах наданих йому повноважень, то подання позову за місцем знаходження цього підрозділу правомірне лише тоді, коли спір випливає саме з його діяльності (п.20.2. Постанови пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011р. №10 "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам").

Судовий збір в сумі 1827 грн., сплачений згідно платіжного доручення №85 від 04.06.2015р., підлягає поверненню позивачу на підставі п.2 ч.1 ст.7 Закону України "Про судовий збір" та п.5.2. Постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України".

На підставі наведеного, керуючись п.1 ст.62, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у прийнятті позовної заяви №32 від 05.06.2015р. (вх.№597 від 09.06.2015р.) Приватного підприємства "Інвестбуд", вул. Енергетична, 5, м. Тернопіль, до відповідача - Тернопільської філії Державного підприємства "Укрветсанзавод", с. Острів, Тернопільський район, Тернопільська область, про стягнення 71787 грн. 89 коп. заборгованості.

2. Повернути Приватному підприємству "Інвестбуд", вул. Енергетична, 5, м.Тернопіль, позовну заяву №32 від 05.06.2015р. (вх.№597 від 09.06.2015р.) та додані до неї документи, в тому числі оригінал платіжного доручення №85 від 04.06.2015р. про сплату 1827 грн. судового збору, конверт, всього на 54 арк.

3. Повернути Приватному підприємству "Інвестбуд", вул. Енергетична, 5, м.Тернопіль, код 32578229, 1827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. судового збору, сплаченого згідно платіжного доручення №85 від 04.06.2015р.

          Суддя                                                                                С.Г. Стопник

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення11.06.2015
Оприлюднено16.06.2015
Номер документу44828612
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/572/15-г/13

Ухвала від 11.06.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні