Рішення
від 14.01.2015 по справі 482/1810/14-ц
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14.01.2015

справа №482/1810/14-ц

З А О Ч Н Е

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

14 січня 2015 року

Новоодеський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Гажі О.П.

при секретарі судового засідання Островській М.М.

з участю: прокурора прокуратури Новоодеського району Руденка В.М., позивача ОСОБА_2, представника третьої особи ССД Новоодеської районної державної адміністрації Гудзя О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нова Одеса справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В :

20.10.2014 року позивач звернулася до суду з вищевказаним позовом до відповідача.

В своєму позові позивач посилається на ухилення від виконання відповідачем ОСОБА_4 своїх батьківських обов'язків по відношенню до їх спільної доньки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Зазначила що, з 2003 року відповідач, покинувши сім'ю, яку створив з позивачем, ні разу не спілкувався з донькою, не цікавився її життям, не бере ніякої участі у її вихованні та утриманні, ні разу не виявляв до неї ніякої батьківської уваги та турботи.

Позивач, виступаючи на захист прав і інтересів дитини, просить суд позбавити батьківських прав відповідача відносно доньки.

В судовому засіданні, позивач свій позов підтримала, просила суд позбавити батьківських прав відповідача ОСОБА_4 відносно неповнолітньої ОСОБА_5.

Представник прокуратури та представник третьої особи, як органу опіки та піклування, не заперечує проти задоволення судом позовних вимог позивача стосовно позбавлення ОСОБА_4 батьківських прав відносно його неповнолітньої дитини ОСОБА_5

Відповідач, відповідно до вимог ч.9 ст. 74 ЦПК України, будучи своєчасно та належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи через оголошення в газеті, у судове засідання вкотре без поважних причин не з'явився, про причини неявки не повідомив.

Неявка відповідача до суду за викликом, судом визнана без поважних причин.

Справа у відповідності до ст.ст.169 ч.4, 224 ЦПК України розглянута у відсутність відповідача, на підставі наявності в матеріалах справи достатніх даних про права та взаємовідносини сторін, в порядку заочного розгляду, в зв'язку з тим, що позивач погодилася на постановлення судом заочного рішення у справі.

Дослідивши обставини справи і перевіривши їх письмовими доказами, оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач з лютого 2001 року проживав однією сім"єю з позивачем, при цьому їхній шлюб не був офіційно зареєстрованим.

Від спільного проживання ОСОБА_2 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася донька ОСОБА_5, батьками якої є сторони по справі, що підтверджено копією свідоцтва про народження дитини та актовим записом про народження дитини.

Відповідач, будучи батьком дівчинки, з річного віку дитини, залишив доньку на виховання і утримання позивача, зібрав свої речі, та покинув спільне з позивачкою місце проживання.

З 2003 року відповідач жодного разу не провідав дитину, не телефонував їй, в порушення своїх батьківських обов'язків, не бере ніякої участі у вихованні та утриманні своєї доньки, не виявляє до неї ніякої батьківської уваги та турботи, не піклується про неї, не цікавиться її долею, не виявляє ніякого бажання піклуватись про неї, що підтверджено в суді поясненнями позивача, показами самої дитини, поясненнями свідків ОСОБА_2, ОСОБА_6, висновком органу опіки та піклування та дослідженими документами.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування, останній, виступаючи на захист прав та інтересів неповнолітньої дитини, просить суд позбавити відповідача батьківських прав відносно його доньки ОСОБА_5.

Як свідчать всі дослідженні докази по справі, відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню та утриманню своєї доньки - ОСОБА_5.

Внаслідок таких безвідповідальних дій відповідачки, його донька позбавлена батьківської любові, уваги, батьківської турботи і любові, права на належне і повноцінне виховання, спілкування і розвиток в сім'ї.

Відповідач порушив свої батьківські обов'язки, ухиляється від їх виконання, чим зашкоджує правам та інтересам своєї доньки ОСОБА_5, які захищаються Конвенцією про права дитини, ратифікованою Постановою ВР України №789-ХХІІ від 27.02.1991 року, Європейською Конвенцією про здійснення прав дітей(Страсбург, 08.09.1995р), ст.ст. 150,152-153,155 СК України.

ст. 164 ч.1 п.2 СК України передбачено, що у випадку ухиляння матері, батька від виконання батьківських обов"язків, останні можуть бути позбавлені батьківських прав.

Тому, за таких вищевикладених обставин, суд на підставі ст.ст.155ч.4, 164 ч.1 п.2 СК України, приходить до висновку, що мірою юридичної відповідальності відповідача за ухилення від виконання батьківських обов'язків буде позбавлення його батьківських прав відносно доньки ОСОБА_5.

Відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України, з відповідача підлягають стягненню на користь позивача понесені ним судові витрати справі в розмірі 243,60 гривень судового збору.

Керуючись ст.ст. 10,11, 60, 169ч.4,179, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 до ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав, - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, батьківських прав відносно його доньки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 судові витрати по справі в розмірі 243,60 гривень судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача протягом десяти днів з моменту отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, рішення суду може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Миколаївської області через Новоодеський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги, яка подається протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а особами, які приймали участь у розгляді справи, але не були при його проголошенні протягом десяти днів з моменту одержання копії рішення суду.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення14.01.2015
Оприлюднено17.06.2015
Номер документу44835302
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/1810/14-ц

Рішення від 14.01.2015

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Гажа О. П.

Рішення від 14.01.2015

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Гажа О. П.

Ухвала від 29.10.2014

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Гажа О. П.

Ухвала від 20.10.2014

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Гажа О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні