Ухвала
від 25.09.2014 по справі 295/14696/14-к
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/14696/14-к

1-кс/295/5782/14

У Х В А Л А

25.09.2014 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м.Житомира ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю начальника ВКР СУ ДПС у Житомирській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні внесене в кримінальному провадженні № 32014060000000081 старшим слідчим з ОВС ВКР СУ ФР ГУ Міндоходів у Житомирській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_5 , клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до Богунського районного суду м.Житомира із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, посилаючись на те, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32014060000000081, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо невстановлених осіб, які з метою прикриття незаконої діяльності, спрямованої на надання послуг по не законному формуванню податкового кредиту з ПДВ та в умисному ухиленні від сплати податків, зареєстрували ряд фіктивних суб`єктів господарської діяльності, а саме: ПП « ОСОБА_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, щодо ОСОБА_8 , який на протязі 2011-2014 рр., перебуваючи на посаді директора ПОГ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та координуючи діяльність ПОГ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », сформував незаконний податковий кредит з ПДВ та валові витрати з податку на прибуток, в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням по кримінальному провадженню встановлено, що на території м. Києва та Київської області створена та в період 2010-2014 років діяла злочинна група, метою якої здійснення злочинної діяльності спрямованої на надання послуг по незаконному формуванню податкового кредиту, пособництво в умисному ухиленні від сплати податків, підробка документів, створення фіктивних підприємств для прикриття власної незаконної діяльності, використання завідомо підроблених документів, тощо.

Суть злочинної схеми полягає у наданні послуг по ухиленню від сплати податків реально діючим СПД, шляхом незаконного формування податкового кредиту від фіктивних СПД, створенні ланцюга транзитних та фіктивних СПД, що начебто купують товари (формують податковий кредит) одне в одного. Крім того, з метою створення уявної видимості придбання товарів (послуг) та оплати за їх постачання (надання), по рахункам підприємств проводиться перерахування безготівкових коштів з подальшим зняттям їх з рахунків підконтрольних СПД та поверненням в готівковому вигляді реально діючим СПД за мінусом відсотків.

За таких обставин, фінансовим результатом використання даної злочинної схеми є несплата податку на додану вартість при здійсненні фінансово-господарської діяльності з продажу товарів (робіт, послуг), що в свою чергу призводить до фактичного ненадходження до державних бюджетів коштів в особливо великих розмірах.

Слідчий у клопотанні вказує, що вказана група осіб для здійснення своєї незаконної діяльності використовувала реквізити ряду СПД, що зареєстровані на території м. Києва, а саме: ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_10 ), ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДР НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДР НОМЕР_13 ), НВТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДР НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДР НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДР НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДР НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДР НОМЕР_18 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДР НОМЕР_19 ).

Крім того встановлено, що протягом 2014 року вказана група осіб, у своїй незаконній діяльності щодо безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ та заниження податкових платежів СПД реального сектору економіки до бюджету, почала використовувати реквізити наступних СПД: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДР НОМЕР_20 , Києво-Святошинський район, с. Тарасівка), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДР НОМЕР_21 , Києво-Святошинський р-н., с. Софіївська Борщагівка), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДР НОМЕР_22 , м. Київ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДР НОМЕР_23 , м. Київ).

Разом з тим, аналізом інформаційного ресурсу ДФС України встановлено, що протягом 2014 року вказані вище СПД відображали у податковій звітності господарські операції з придбання у ПП « ОСОБА_10 » (код ЄДР НОМЕР_24 , м. Житомир) ТМЦ (робіт, послуг) на суму 4166 тис.грн. ПДВ (бітум нафтовий, світлодіоди, блоки та плити бетонні, труби, палі, допоміжні будівельні роботи), яке в свою чергу, даних товарів не придбавало на митній території України та власними потужностями не виробляло у попередніх періодах.

В той же час ПП « ОСОБА_10 » сформовано від`ємне значення з ПДВ між сумою податкового зобов`язання та податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду, яке виникло за рахунок імпорту в період 2013-2013 рр. із Польщі напівпричепів трьохосьових самоскидів марки Citroen, Ford, Mercedes, Volvo, вантажних автомобілів марки Citroen, Ford, Mercedes, Volvo, готових харчових продуктів з м`яса свійських свиней сала, лопатки, балика, сосисок варено-копчених, сальтисонів.

Слідчий зазначає, що з метою збирання доказів у кримінальному провадженні, для підтвердження або спростування господарських взаємовідносин між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » із ПП « ОСОБА_10 », підтвердження або спростування операцій з імпорту із Польщі напівпричепів трьохосьових самоскидів марки Citroen, Ford, Mercedes, Volvo, вантажних автомобілів марки Citroen, Ford, Mercedes, Volvo, готових харчових продуктів з м`яса свійських свиней сала, лопатки, балика, сосисок варено-копчених, сальтисонів, перевірки відносин, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювались між ними, для з`ясування їх реальності, враховуючи, що документи по фінансово-господарським взаємовідносинам між вказаними підприємствами, та які знаходяться у ПП « ОСОБА_10 », містять інформацію, що має значення під час досудового розслідування та може бути використана, як доказ у даному кримінальному провадженні, а тому наявна необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів.

Оригінали договорів укладених між підприємствами, акти прийому-передачі товарів (послуг), акти виконаних робіт, банківські виписки про перерахування коштів в якості оплати за постачання продукції, робіт та послуг, податкові та видаткові накладні щодо продукції, яка постачалась, товарно-транспортні накладні, видані при поставці ТМЦ, вантажно митні декларації, контракти/договори, специфікації, сертифікати походження товарів, рахунки фактури/інвойси, міжнародні товаро-транспортні накладні, платіжні доручення про перерахування коштів/банківські виписки, містять інформацію щодо сум сформованого податкового кредиту та витрат, відповідальних осіб та період часу їх діяльності, що впливає на визначення розміру завданих державному бюджету збитків у вигляді несплати податків та кваліфікацію дій службових осіб СПД. Тобто, довести вищевказані обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, іншим способом не передбачається можливим.

Вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню.

Заслухавши учасника судового провадження, дослідивши клопотання та додані до нього документи, оглянувши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно п.1,2,3 ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Розгляд клопотання проведено за відсутності особи, у володінні якої перебуває річ, з урахуванням достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза їх зміни або знищення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.132, 159, 160, 163, 164 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС ВКР СУ ФР ГУ Міндоходів у Житомирській області ОСОБА_4 та особам, які будуть діяти за його дорученням, тимчасовий доступ до речей і документів та можливість вилучення (виїмку) у службових осіб ПП « ОСОБА_10 » (код ЄДР НОМЕР_24 ) оригіналів документів, що пов`язані із проведенням фінансово-господарських взаємовідносин із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДР НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДР НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДР НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДР НОМЕР_23 ), а також документів щодо імпорту товарі із Польщі, за період з 01.01.2013 року по 30.09.2014, а саме:

- договори, укладені між підприємствами;

- додатки до договорів, специфікації;

- акти прийому-передачі товарів (послуг), акти виконаних робіт (надання послуг), звіти про надання послуг;

- податкові, видаткові накладні, накладні на отримання ТМЦ;

- товаро-транспортні накладні, подорожні листи;

- банківські виписки (платіжні документи) про перерахування коштів в якості оплати за постачання продукції, робіт та послуг;

- документи, які засвідчують якість (безпечність) ТМЦ, які постачались;

- документів, що стосуються імпорту із Польщі напівпричепів трьохосьових самоскидів марки Citroen, Ford, Mercedes, Volvo, вантажних автомобілів марки Citroen, Ford, Mercedes, Volvo, готових харчових продуктів з м`яса свійських свиней сала, лопатки, балика, сосисок варено-копчених, сальтисонів (вантажно митні декларації, контракти/договори, специфікації, сертифікати походження товарів, рахунки фактури/інвойси, міжнародні товаро-транспортні накладні, платіжні доручення про перерахування коштів/банківські виписки, та інші документи, що підтверджують імпорт вказаного товару із Польщі).

Встановити строк дії ухвали до 25.10.2014 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Житомирської області протягом п`яти днів з моменту отримання її копії у випадках надання тимчасового доступу до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.09.2014
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу44844013
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —295/14696/14-к

Ухвала від 25.09.2014

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні