Рішення
від 11.06.2015 по справі 909/516/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 червня 2015 р. Справа № 909/516/15 Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шкіндер П. А.,

при секретарі судового засідання Кучма І. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Публічне акціонерне товариство "Прикарпаттяобленерго",

вул. Індустріальна, 34, м. Івано-Франківськ, 76014

до відповідача: Небилівська сільська Рада

вул.Незалежності,36, с.Небилів, Рожнятівський район, Івано-Франківська область ,77670

про стягнення заборгованості в сумі 8964, 98 грн. за не обліковану електроенергію

за участю представників сторін:

від позивача: Дмитрук О.І. ( довіреність №827 від 26.08.14) - представник;

від відповідача: представники не з"явилися.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Прикарпаттяобленерго" звернулось до господарcького суду Івано-Франківської області з позовною заявою до Небилівської сільської Ради про стягнення заборгованості в сумі 8964, 98 грн. за не обліковану електроенергію

Ухвалою суду від 19.05.15р. порушено провадження у справі.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з'явився, про причини неявки суду не повідомив, хоча про дату, час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений ухвалою суду від 02.06.2015р. Відповідач будь-яких клопотань не надіслав

Розглянувши матеріали справи, подані позивачем та зібрані судом із врахуванням вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод стосовно розгляду справи упродовж розумного строку, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

15 грудня 2011р. між ПАТ "Прикарпаттяобленерго" в особі філії "Рожнятівський РЕМ" та Небилівською сільською Радою укладено договір про постачання електричної енергії №45.

Згідно п. 2.1 вказаного договору, під час виконання умов даного договору , а також вирішення всіх питань , що не убумовленні цим договором , сторони зобов'язанні керуватися чинним законодавством України. Правилами користування електричною енергією.

Пунктом 4.4 Договору передбачено, що виявлення однією із сторін порушень умов договору іншою стороною, за які законодавством передбачене застосування санкцій чи які тягнуть за собою збитки, недотриману продукцію або вигоду тощо, на місці оформлюється двосторонній акт порушень. Акт складається у присутності представників обох сторін договору в двох примірниках. Сторона, дії або бездіяльність якої стала причиною складання акта, має право внести до акта свої зауваження. Сторона яка виявила порушення своїх прав зобов'язана попередити іншу сторону про необхідність складання акта. Інша сторона не може без поважних причин відмовитися від складання та підписання акта. Уразі відмови відповідальної сторони від підписання акта в акті робиться запис про відмову. Уцьому разі акт вважається дійсним, якщо його на місці складання підписали не менше трьох уповноважених представників сторони договору, що склала акт.

25 січня 2015р. представниками філії ПАТ "Рожнятівський РЕМ", при проведенні обстеження схеми живлення та обліку електроенергії об'єктів Небилівської сільської ради в присутності сільського голови - Федорчика Р.Я. виявлено порушення Правил користування електричної енергії, а саме: самовільне підключення - електроустановок до електромережі енергопостачальника, споживання електроенергії без укладення договору про постачання вуличне освітлення по вул. Шевченка, с. Небилів від ТП-79. Виявлене порушення представниками енергопостачальника зафіксовано відповідно до приписів абзацу 3 пункту 4.1 "Методики визначення обсягу та вартості електричною енергією", затвердженою НКРЕКП від 4 травня 2006р. №562.

Рішенням комісії по Акту про порушення ПКЕЕ №079399 від 26.01.15р. оформлений протоколом №1 від 12.02.15р. Небилівській сільської ради проведено нарахування вартості недорахованої внаслідок порушення ПКЕЕ електричної енергії. Відповідно до розрахунку сума недорахованої електроенергії становить 8964 грн. 98 коп., яка станом на сьогоднішній день залишається не оплачуваною.

За приписами п. 3.1.4 договору постачальник має право вимагати відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення споживачем умов договору. Відповідальність споживача за порушення умов, передбачених ПКЕЕ або методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електричною енергією, затвердженою постановою НКРЕ від 4 травня 2006р. №562 в пункті 4.2.3 договору.

Додатком №2 до договору, зокрема: п.7 передбачено "Рахунки на оплату обсягу недорахованої електричної енергії на підставі актів порушень, виписуються постачальником окремо та надаються споживачу. Вказані кошти перераховуються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника протягом 30 календарних днів з дня отримання рахунку.

Проте, в порушення взятих на себе договірних зобов'язань, Небилівська сільська рада не дотримується визначених умов договору №45 від 1.512.11р. та не проводить в добровільному порядку оплату виставленого рахунку за не обліковану електроенергію по Акту ПКЕЕ №32045/1 від 12.02.15р., що станом на 14.05.15р. створило заборгованість в сумі 8 964, 98 грн. та підтверджується актом звірки взаєморозрахунків.

Статтею 174 Господарського кодексу України передбачено, що господарський договір є підставою виникнення господарських зобов'язань.

Згідно з ч.ч.1,7 ст.193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

У відповідності до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст.629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом; зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі статтею 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ст. 4-3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Приписами ст.33 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Положеннями ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Положеннями статті 625 чинного Цивільного кодексу України передбачено обов'язок боржника, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Пунктом 4.2.1. укладених Договорів сторони погодили, що за внесення платежів, передбачених пунктами 2.3.3-2.3.4 цього Договору, з порушенням термінів, визначених відповідним додатком, Споживач сплачує Постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати, 10% річних та інфляційні збитки.

Факт прострочки виконання грошового зобов'язання за договорами про постачання електричної енергії № 45 від 15.12.2011 року підтверджується матеріалами справи, відповідальність сторін погоджена пунктом 4.2.1. зазначених вище договору

Судові витрати за правилами ст. 49 ГПК України слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.124 Конституції України, ст.ст. 174, 193, 216 ГК України, ст.ст. 509, 525, 526, 610, 625, 629 ЦК України, ст.ст. 4-3, 22, 33, 49, ст. 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Публічного акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" Рожнятівський РЕМ до Небилівської сільської ради про стягнення заборгованості в сумі 8964, 98 грн. за не обліковану електроенергію задовольнити.

Стягнути з Небилівської сільської Ради (вул.Незалежності,36, с.Небилів, Рожнятівський район, Івано-Франківська область ,77670, код ЗКПО 04355237) на користь Публічного акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" (вул. Індустріальна, 34, м. Івано-Франківськ, 76014, інд. код 00131564) - 8964 грн. 98 коп. ( вісім тисяч дев'ятсот шістдесят чотири грн., 98 коп.) заборгованості за не обліковану електроенергію; на поточний рахунок із спеціальним режимом використання № 2603730031838, МФО 336503, код 25683394 філія Івано-Франківське ОУ ПАТ "Ощадбанк".

Стягнути з Небилівської сільської Ради (вул.Незалежності,36, с.Небилів, Рожнятівський район, Івано-Франківська область ,77670, код ЗКПО 04355237) на користь Публічного акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" "Рожнятівський РЕМ" (вул. Індустріальна, 34, м. Івано-Франківськ, 76014, інд. код 00131564) на поточний рахунок із спеціальним режимом використання № 2600430031838 в м. Івано-Франківськ, ОУ "Ощадбанк", МФО 336503 - судові витрати в сумі 1827(одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп.

Накази видати позивачу після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 12.06.15

Суддя Шкіндер П. А.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Кучма І. І. 12.06.15

Дата ухвалення рішення11.06.2015
Оприлюднено18.06.2015
Номер документу44874563
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/516/15

Рішення від 11.06.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 02.06.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 19.05.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні