Рішення
від 10.06.2015 по справі 328/1875/15-ц
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/1875/15-ц

10.06.2015

№ 2/328/732/15

РІШЕННЯ

іменем України

10 червня 2015 року м. Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Андрущенко О.Ю.

за участю секретаря судового засідання Залозної А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Токмак цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Полібудінвест» про розірвання договору оренди землі,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ТОВ «Полібудінвест», в якому просить розірвати договір оренди земельної ділянки від 26.01.2012 року площею 8,53 га між ним та відповідачем. В якості підстав вказує про порушення відповідачем умов договору оренди, зокрема, не сплати орендної плати та не використання за цільовим призначенням.

Позивач в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позов підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, до суду надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позов визнав в повному обсязі.

Оскільки особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з'явились, відповідно до вимог ч. 2 ст. 197 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Позивач є власником земельної ділянки площею 8,53 га, яка розташована за межами населеного пункту на території Жовтневої сільської ради Токмацького району Запорізької області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4, який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право користування землею, договорів оренди землі за № НОМЕР_3.

28.01.2012 року між позивачем та відповідачем укладено договір оренди землі, який зареєстровано у відділі Держкомзему у Токмацькому районі Запорізької області, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 07.03.2012 року за НОМЕР_5

Так, відповідно до умов договору оренди землі позивач передав відповідачу в оренду на строк 10 років земельну ділянку площею 8,53 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. За користування земельною ділянкою відповідач зобов'язувався сплачувати орендну плату у формі зернової суміші загальною вагою 5 тонн на рік. Орендна плата вноситься до 31 грудня кожного поточного року.

Як вказується позивачем та не оспорюється відповідачем, за 2014 рік орендна плата у встановлені строки внесена не була.

Згідно ст. ст. 526, 527, 530 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.

Відповідно до положень ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст. 13 Закону України «Про оренду землі»).

На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України (ст. 32 Закону України «Про оренду землі»).

Відповідно до ст. 24, 25 Закону України «Про оренду землі» орендар зобов'язаний своєчасно вносити орендну плату.

Таким чином, враховуючи викладене, позицію позивача та представника відповідача, суд приходить до висновку необхідність розірвання договору оренди землі від 26.01.2012 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 88, 212-215 ЦПК України, суд,

вирішив:

Позовні вимоги задовольнити.

Договір оренди землі від 26.01.2012 року, укладений між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю «Полібудінвест», зареєстрований у відділі Держкомзему у Токмацькому районі Запорізької області, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 07.03.2012 року за № НОМЕР_5, щодо земельної ділянки площею 8,53 га, яка розташована за межами населеного пункту на території Жовтневої сільської ради Токмацького району Запорізької області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2, - розірвати.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Полібудінвест», код ЄДРПОУ 33308845, юридична адреса: Запорізька область, м. Токмак, вул. Леніна, 356 на користь ОСОБА_1, і.н. НОМЕР_1, який проживає за адресою: АДРЕСА_1, судовий збір в розмірі 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп..

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області через Токмацький районний суд Запорізької області шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя:

Дата ухвалення рішення10.06.2015
Оприлюднено19.06.2015
Номер документу44909284
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —328/1875/15-ц

Рішення від 10.06.2015

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Андрущенко О. Ю.

Ухвала від 03.06.2015

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Андрущенко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні