Рішення
від 08.06.2015 по справі 517/473/15-ц
ФРУНЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 517/473/15-ц

Провадження № 2/517/361/2015

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2015 року смт. Фрунзівка

Фрунзівський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Меєчка О.М.,

за участю секретаря Мельниченко Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Фрунзівка Одеської області цивільну справу за позовом в.о. прокурора Фрунзівського району Одеської області в інтересах особи похилого віку ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Біоленд - Одеса» , третя особа реєстраційна служба по Фрунзівському району Великомихайлівського міжрайонного управління юстиції в Одеській області про розірвання договору оренди земельної ділянки та скасування його державної реєстрації,-

ВСТАНОВИВ:

10 квітня 2015 року в.о. прокурора Фрунзівського району Одеської області в інтересах особи похилого віку ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ТОВ «Біоленд - Одеса» , третя особа реєстраційна служба по Фрунзівському району Великомихайлівського міжрайонного управління юстиції в Одеській області в якому просить розірвати договір оренди земельної ділянки та скасувати його державну реєстрацію.

В позовній заяві посилається на те, що 16 березня 2015 року до прокуратури Фрунзівського району Одеської області від ОСОБА_1 надійшла заява про вжиття заходів представницького характеру в її інтересах щодо розірвання договору оренди земельної ділянки укладеного 01 березня 2008 року з «Біоленд - Одеса» . Підставою розірвання є те, що відповідач починаючи з 2010 року не обробляє орендовану земельну ділянку та не вносить орендну плату за її користування.

У судове засідання ОСОБА_1 не з'явилась, через канцелярію суду подала заяву, в якій вказала, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить суд розглядати справу без її участі. Зазначила, що проти ухвалення по справі заочного рішення не заперечує (а.с. 30, 42).

Прокурор позовні вимоги підтримав та просив суд задовольнити їх в повному обсязі, проти ухвалення по справі заочного рішення не заперечував.

Представник відповідача в судове засідання двічі не з'явився, направлені судові повістки про виклик до суду за місцем знаходження юридичної особи ТОВ «Біоленд - Одеса», повернуті з поміткою кур'єрської пошти про те, що організація вибула з вказаної адреси.

У відповідності до ч. 5 ст. 74 ЦПК України судова повістка надсилається юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців сформованого 08 травня 2015 року, адресою місцезнаходження юридичної особи ТОВ «Біоленд - Одеса» є: м. Київ, Шевченківський район, вулиця Ризька, будинок 73-б, офіс 42 ( а.с. 37-39).

Таким чином, суд вважає, що представник відповідача не з'явився до суду без поважних причин, а тому за згодою прокурора ухвалив провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України .

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, суд приходить до наступного.

Так, 16 березня 2015 року до прокуратури Фрунзівського району Одеської області від ОСОБА_1 надійшла заява про вжиття заходів представницького характеру в її інтересах щодо розірвання договору оренди земельної ділянки укладеного з ТОВ «Біоленд - Одеса»(а.с. 6). Відповідно до копії пенсійного посвідчення серії АГ № 515260 від 07 жовтня 2004 року ОСОБА_1 являється пенсіонером за віком (а.с. 9)

ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 4,37 га, яка розташована на території Василівської сільської ради Фрунзівського району Одеської області, масив 28, ділянка № 2, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ОД № 051585 від 30 вересня 2004 року (а.с. 10).

01 березня 2008 року між ОСОБА_1 та ТОВ «Біоленд - Одеса» був укладений договір оренди вказаної земельної ділянки строком на 10 років з визначенням предмету договору, об'єкту оренди, умов використання та повернення земельної ділянки, відповідальності сторін за неналежне виконання прийнятих зобов'язань. Крім того, вказаним договором визначено виплату орендної плати у грошовій формі у розмірі 2% від вартості земельної ділянки з урахуванням індексу інфляції у строк до 31 грудня кожного року. 10 жовтня 2008 року зазначений договір був зареєстрований у Фрунзівському райвідділі Одеської регіональної філії центру ДЗК за № 040853600024 (а.с. 12-15).

Умови про розмір, строк, форму та порядок виплати орендної плати сторонами не переглядався.

Згідно довідки виконкому Василівської сільської ради Фрунзівського району Одеської області № 66 від 27 лютого 2014 року, ТОВ «Біоленд - Одеса» починаючи з 2010 року не обробляє орендовану у ОСОБА_1 земельну ділянку та не розраховується з нею за користування землею (а.с. 18).

Згідно з ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст. 21 Закону України «Про оренду землі» розмір та умови орендної плати, що зазначені в договорі оренди, не можуть суперечити чинному на час укладення договору оренди.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Відповідно до п. «д» ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Зазначений висновок відображено в постанові Верховного Суду України від 12 грудня 2012 року у справі № 6 - 146цс12.

В силу ст. 360-7 ЦПК України висновок Верховного Суду України щодо застосування норми права, викладений у його постанові, прийнятій за результатами розгляду справи з підстав, передбачених пунктами 1 і 2 частини першої статті 355 цього Кодексу, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

З огляду на викладене, оцінивши надані докази, суд приходить до висновку, що відповідач, починаючи з 2010 року і по теперішній час не вносив орендну плату на користь ОСОБА_1, що свідчить про систематичність її несплати, а тому є підстави для розірвання вище вказаного договору оренди земельної ділянки.

Крім того, відповідно п. 41 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1141, державний реєстратор вносить записи до Державного реєстру прав про скасування державної реєстрації прав у разі скасування на підставі рішення суду рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. У разі скасування на підставі рішення суду державної реєстрації прав, проведеної до 1 січня 2013 р. відповідно до законодавства, що діяло на момент такої реєстрації, записів про державну реєстрацію прав, що містяться в інформаційних системах, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав до 1 січня 2013 р., за відсутності державної реєстрації таких прав у Державному реєстрі прав державний реєстратор переносить до Державного реєстру прав записи про державну реєстрацію прав, що містяться в інформаційних системах, та вносить запис про скасування державної реєстрації прав.

З урахуванням задоволення позову та відповідно до ст. 88 ЦПК України, стягненню з відповідача також підлягає судовий збір в розмірі 243 грн. 60 коп.

Керуючись статтями 13, 21, 32 ЗУ «Про оренду землі», статтями 525, 526, 651 ЦК України, статтею 141 ЗК України, статями 3, 4, 10, 11, 57-60, 88, 169, 208-209, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов в.о. прокурора Фрунзівського району Одеської області в інтересах особи похилого віку ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Біоленд - Одеса», третя особа реєстраційна служба по Фрунзівському району Великомихайлівського міжрайонного управління юстиції в Одеській області про розірвання договору оренди земельної ділянки та скасування його державної реєстрації задовольнити повністю.

Договір оренди земельної ділянки площею 4,37 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 5125280500:01:001:0118, яка розташована на території Василівської сільської ради Фрунзівського району Одеської області, масив 28, ділянка № 2 та належить ОСОБА_1 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ОД № 051585, виданого 30 вересня 2004 року Фрунзівською районною державною адміністрацією Одеської області та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 1855, укладений 01 березня 2008 року між громадянкою ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю «Біоленд - Одеса», який зареєстрований у Фрунзівському районному відділі Одеської регіональної філії центру ДЗК 10 жовтня 2008 року за № 040853600024 - розірвати.

Зобов'язати реєстраційну службу по Фрунзівському району Великомихайлівського міжрайонного управління юстиції в Одеській області скасувати реєстрацію договору оренди земельної ділянки площею 4,37 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 5125280500:01:001:0118, яка розташована на території Василівської сільської ради Фрунзівського району Одеської області, масив 28, ділянка № 2 та належить ОСОБА_1 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ОД № 051585, виданого 30 вересня 2004 року Фрунзівською районною державною адміністрацією Одеської області та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 1855, укладеного 01 березня 2008 року між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю «Біоленд - Одеса» та зареєстрованого у Фрунзівському районному відділі Одеської регіональної філії центру ДЗК 10 жовтня 2008 року за № 040853600024.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Біоленд - Одеса» (код ЄДРПОУ 35677434) судовий збір в розмірі 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп. на користь держави.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено позивачем до Апеляційного суду Одеської області через Фрунзівський районний суд Одеської області шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Суддя:

СудФрунзівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення08.06.2015
Оприлюднено19.06.2015
Номер документу44946468
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —517/473/15-ц

Рішення від 08.06.2015

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Меєчко О. М.

Ухвала від 08.06.2015

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Меєчко О. М.

Ухвала від 14.04.2015

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Меєчко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні