Рішення
від 08.06.2015 по справі 760/6527/15-ц
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 2-3606/15

Справа № 760/6527/15-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

/заочне/

08 червня 2015 року м. Київ

Солом'янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Демидовської А.І.,

за участю секретаря - Ковальчука В.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мій затишок» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до Солом'янського районного суду м. Києва з позовною заявою до ОСОБА_1, просив, стягнути з відповідача на свою користь заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території, втрат від інфляційних процесів, пені та 3% річних в розмірі - 20 336,58 грн. та суму понесених судових витрат.

В обґрунтування позову зазначив, що ОСББ «Мій Затишок» є балансоутримувачем будинку за адресою: АДРЕСА_1, та здійснює управління та утримання, експлуатацію приміщень в багатоквартирному житловому будинку. Відповідно до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 №630. Отже, мешканці житлових приміщень (споживачі послуги з централізованого опалення) повинні сплачувати за отримані послуги за встановленим тарифом (або з урахуванням перерахунку плати, якщо це буде необхідним) за умови дотримання відповідних параметрів температури повітря у їх житлових приміщеннях. Споживач зобов'язаний оплатити житлово-комунальні послуги, якщо він фактично користувався ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі. Але відповідач уникає спроб ОСББ «Мій Затишок» укласти договір на надання житлово-комунальних послуг з утримання будинку, споруд та прибудинкової території й виконання обов'язку споживача оплачувати послуги з утримання вказаного будинку та прибудинкової території. Крім того, за цей весь час володіння відповідачем житловою нерухомістю, ОСББ «Мій Затишок» надає комунальні послуги відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги". ОСББ «Мій Затишок» надіслало відповідачу лист-вимогу про сплату заборгованості, крім того, щомісяця формує та направляє на адресу власності відповідача рахунок для сплати комунальних платежів. Але послуги з опалення та утримання будинку та прибудинкової території досі не сплачені. У зв'язку з чим позивач просив стягнути з відповідача заборгованість, яка утворилась станом на 31.01.2015 у розмірі 16 204, 45 грн, інфляцію - 486, 13 грн, 3% річних - 486, 13 грн, пеню - 3 159, 87 грн, а всього 20 336, 58 грн.

В судове засідання представник позивача не з'явився, надав заяву, згідно якої підтримав позовні вимоги та просив суд про їх задоволення в повному обсязі, справу розглядати у його відсутність. Проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату та час слухання справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не відомі.

Суд, відповідно до ст.ст.169, 224 ЦПК України вважає за можливе розглянути справу на підставі наявних у ній матеріалів у відсутності відповідача, оскільки його неявка не перешкоджає постановленню заочного рішення, проти чого не заперечував представник позивача.

Враховуючи наявність в справі достатніх матеріалів про права та обов'язки сторін та те, що представник позивача проти заочного розгляду справи не заперечує, суд, на підставі ч.1 ст.224 та відповідно до ч.1 ст.225 ЦПК України, постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_1, яка належить йому на праві приватної власності.

Між позивачем та відповідачем встановилися фактичні договірні відносини з приводу надання житлово-комунальних послуг на підставі відкритого особового рахунку.

Згідно розрахунку заборгованості за житлово-комунальні послуги за адресою: АДРЕСА_1 у власника ОСОБА_1 станом на 31.01.2015 року заборгованість по платі за користування житлово-комунальними послугами становить 20 336, 58 грн., яка складається з: основного боргу - 16 204 грн 45 коп., інфляційні нарахування - 486 грн. 13 коп., 3 % річних - 486 грн. 13 коп., пені - 3 159 грн. 87 коп.

Правовідносини із споживання житлово - комунальних послуг регулюються Законом України «Про житлово - комунальні послуги», відповідно до ст. 4 якого законодавство України у сфері житлово-комунальних послуг базується на Конституції України і складається з нормативно-правових актів у галузі цивільного, житлового законодавства, цього Закону та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері житлово-комунальних послуг.

Порядок оплати за житлово-комунальні послуги визначений у статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», якою передбачено, що плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Договір між позивачем та відповідачем на утримання будинку та прибудинкової території не укладався, однак відповідачу відповідні послуги надавались, а відтак одержувались і споживались останнім.

Відповідно дост.162 ЖК Української РСР плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартиру плату та плату за комунальні послуги.

Статтями 20, 21 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" визначені права та обов'язки споживача й виконавця житлово-комунальних послуг. Зокрема, правом споживача є одержання вчасно та відповідної якості житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору, а обов'язком - оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом. Обов'язком виконавця є надання послуг вчасно та відповідної якості.

Згідно ст.32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору.

Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Відповідно дост.509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст.11 ЦК України, відповідно до якої цивільні права та обов'язки виникають з дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також з дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією продовжують цивільні права та обов'язки.

Отже, позивач має право вимагати від відповідача виконання обов'язку щодо оплати наданих послуг.

Відповідно до ст.ст.156,162 ЖК Української РСР власник зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги щомісячно у встановлені строки.

Отже, відповідач зобов'язаний оплатити спожиті житлово-комунальні послуги, а позивач має право вимагати від відповідача (боржника) виконання обов'язку щодо оплати наданих послуг.

Згідност.625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином, 3% річних та інфляційна складова суми боргу становить 972, 26 грн (486, 13 грн + 486, 13 грн = 972, 26 грн.) та узгоджується з вимогами ст. 625 ЦК України.

Отже, загальна сума заборгованості відповідача становить 20 336, 87 грн, яка підлягає стягненню на користь позивача.

В силуст.88 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 243 грн 60 коп.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст.ст.3, 4, 10, 11, 57-60, 88, 169, 209, 212-215, 218, 223, 224, 226 ЦПК України, ст.ст.11, 509,625 ЦК України, ст.156, 162ЖК Української РСР, Закону України "Про житлово-комунальні послуги", суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мій затишок» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мій затишок» (ідентифікаційний код 38393102, місцезнаходження за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, буд.206, офіс 1) заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території, втрат від інфляційних процесів, пені та 3% річних в розмірі - 20 336 (двадцять тисяч триста тридцять шість) грн.. 58 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мій затишок» (ідентифікаційний код 38393102, місцезнаходження за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, буд.206, офіс 1) судовий збір 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп.

Відповідачем, який не приймав участі у розгляді справи, протягом десяти днів з дня отримання копії заочного рішення може бути подана письмова заява про перегляд заочного рішення, відповідно до вимог ст.229 ЦПК України.

Заочне рішення може бути оскаржене іншими особами, шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду до апеляційного суду Київської області через Солом'янський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заочне рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про перегляд заочного рішення відповідачем, який не приймав участі у розгляді справи, якщо заяву про перегляд заочного рішення не було подано, після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя А.І. Демидовська

Дата ухвалення рішення08.06.2015
Оприлюднено18.06.2015
Номер документу45020985
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —760/6527/15-ц

Ухвала від 09.07.2015

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Демидовська А. І.

Рішення від 08.06.2015

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Демидовська А. І.

Ухвала від 03.04.2015

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Демидовська А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні