Постанова
від 08.06.2015 по справі 819/1415/15
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1415/15

08 червня 2015 р.м.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Білоус І.О., розглянувши у письмовому провадженні в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Збаразької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до селянського (фермерського) господарства «Мрія» про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

Збаразька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Тернопільській області (надалі - позивач, Збаразька ОДПІ) звернулася до суду з адміністративним позовом до селянського (фермерського) господарства "Мрія" (надалі - відповідач, СГ «Мрія») про стягнення заборгованості.

В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгодженні суми податкового зобов'язання, що призвело до виникнення податкового боргу по єдиному податку з юридичних осіб у розмірі 1020,0 грн. та по податку на прибуток приватних підприємств борг у розмірі 1020,0 грн., загальна сума боргу 2040,0 грн.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, подав заяву в якій просить слухати справу за його відсутності. У заяві позовні вимоги підтримує повністю, просить стягнути з відповідача податковий борг на суму 2040,0 грн., з мотивів, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Про час, місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи. Причин неявки у судове засідання суду не повідомив, клопотань про розгляд справи за його відсутності не надходило.

Відповідно до ч. 4 ст.122 КАС України особа, яка бере участь у справі має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Згідно із ч.4 ст.128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Як передбачено ч.1 ст.41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Таким чином, судовий розгляд даної справи здійснено в порядку письмового провадження на підставі наявних у ній доказів, без фіксування адміністративного процесу технічними засобами.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що селянське (фермерське) господарство «Мрія» зареєстроване як юридична особа в органах державної реєстрації з присвоєнням коду ЄДРПОУ 21146535, відповідач знаходиться на обліку в Збаразькій ОДПІ.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, пп. 16.1.4. п. 16 .1 ст.16 Податкового кодексу України (далі ПК України), на відповідача покладений обов'язок сплачувати податки і збори в строки та у розмірах, встановлених законодавством.

Судом встановлено, що станом на 13.05.2015 року згідно розрахунку суми боргу за відповідачем рахується заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в загальній сумі 2040,0 грн. з яких:

- 1020,0 грн. по платежу єдиний податок з юридичних осіб, борг виник на підставі податкового повідомлення рішення № НОМЕР_1 від 28.07.2014 року, згідно якого відповідачу нараховано штрафну санкцію за невчасне подання податкової звітності;

- 1020,0 грн. по платежу податок на прибуток приватних підприємств борг виник на підставі податкового повідомлення рішення № НОМЕР_2 від 28.08.2014 року, згідно якого відповідачу нараховано штрафну санкцію за невчасне подання податкової звітності.

Вказана заборгованість підтверджується зворотнім боком облікової картки платника податків та виникла на підставі самостійно задекларованих сум податкових зобов'язань.

Грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (пп.14.1.39. п.14.1. ст.14 Податкового кодексу України).

Податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, ви значені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у по датковому векселі та не сплачена в установлений законом строк), що передбачено пп. 14.1.156. п.14.1. ст.14 ПК України.

Податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності) самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (пп. 14.1.175. п.14.1. ст.14 ПК України).

Згідно пп.20.1.18. п.20.1. ст.20 ПК України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має подат ковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або йо го частини.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (п.95.3. ст.95 ПК України).

Пунктом 95.4. статті 95 Податкового кодексу України визначено, що орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Пунктом 102.4 статті 102 Податкового кодексу України визначено, що податковий бог, що ви ник у зв'язку із відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу.

В судовому засіданні доведено, що відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгодженні суми податкових зобов'язань в розмірі 2040,0 грн., тому даний податковий борг підлягає до стягнення в судовому порядку.

Відповідач не спростував доводи адміністративного позову, не надав доказів про сплату заборгованості, а тому, враховуючи встановлені обставини справи та положення чинного законодавства, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог, позов підлягає до задоволення у повному обсязі.

Керуючись ст. 2, 11, 86, 128, 160-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з селянського (фермерського) господарства «Мрія» (с. Опрілівці, Збаразький район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 21146535) з рахунків у банках обслуговуючих відповідача та за рахунок готівкових коштів, що належать відповідачу податковий борг в загальній сумі 2040,0 грн. (дві тисячі сорок гривень), зокрема за платежем єдиний податок з юридичних осіб у розмірі 1020,0 грн. (одна тисяча двадцять гривень) та за платежем податок на прибуток приватних підприємств борг у розмірі 1020,0 грн. (одна тисяча двадцять гривень).

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Головуючий суддя Білоус І.О.

копія вірна

Суддя Білоус І.О.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.06.2015
Оприлюднено22.06.2015
Номер документу45030211
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1415/15

Постанова від 08.06.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Білоус І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні