Ухвала
від 16.06.2015 по справі 820/6134/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 820/6134/15

Україна

ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

16 червня 2015 р.                               10:47                                         м. Харків

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Бездітко Д.В., розглянувши матеріали подання Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс-Соверен" про стягнення податкового боргу ,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник, Основ'янська об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс-Соверен", в якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Люкс-Соверен» код ЄДРПОУ 39328925 заборгованість перед бюджетом з авансових внесків з податку на прибуток приватних підприємств у сумі 1494,0 грн. з рахунків у банках, які обслуговують його. Стягнену суму перерахувати до державного бюджету у відділення УДКСУ у Комінтернівському районі м. Харкова, код одержувача (37999680) в установі банку ГУДКУ у Харківській області, на розрахунковий рахунок 35119347700005, код бюджетної класифікації 11024000 в розмірі 1494,0 грн.

В обґрунтування вказаного подання, контролюючий орган зазначив, що відповідач має податковий борг з авансових внесків з податку на прибуток приватних підприємств у сумі 1494,0 грн. який виник на підставі податкової декларації з податку на прибуток приватних підприємств №9080962308 від 25.02.2015 р.

Також заявник вказав, що у зв'язку з несплатою узгоджених сум податкових зобов'язань у встановлені строки, Основ'янською об'єднаною державною податковою інспекцією м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області направлено відповідачу податкову вимогу №1942-25 від 02.04.2015 р. про сплату податкового боргу на суму 498,0 грн.

Дослідивши матеріали подання, а також долучені до нього документи, суд дійшов до висновку про необхідність залишення подання без руху, керуючись наступним.

Пунктом 2 статті 183-3 КАС України передбачено, що подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі та повинно містити:

1) найменування адміністративного суду;

2) найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв'язку заявника;

3) найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв'язку, якщо такий відомий, відносно сторони, до якої застосовуються заходи, передбачені частиною першою цієї статті;

4) підстави звернення з поданням, обставини, що підтверджуються доказами, та вимоги заявника;

5) перелік документів та інших матеріалів, що додаються;

6)підпис уповноваженої особи суб'єкта владних повноважень, що скріплюється печаткою.

Відповідно до п.95.1 ст.95 Податкового кодексу України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

У пункті 95.2 статті 95 Кодексу вказано, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

З вищевказаних норм законодавства, вбачається що контролюючий орган має право звернутися до суду з поданням про стягнення коштів за податковим боргом з платника податків протягом двадцяти чотирьох годин після спливу 60 календарних днів з моменту надсилання податкової вимоги такому платнику податків.

Строк у 24 години, протягом яких згідно з частиною другою статті 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України до суду повинно бути внесено подання про стягнення коштів за податковим боргом, починає перебіг з нуля годин дня, наступного за тим, у який сплинули 60 днів із дня надіслання податкової вимоги.

Отже, контролюючим органом повинно бути надано суду документальне підтвердження:

дати виникнення податкового боргу (для встановлення обставин строків звернення до суду);

розміру податкового боргу (для чого потрібно надати відповідні розрахунки із зазначенням періодів, за які виник борг).

У підпункті 59.5 статті 59 Кодексу визначено, що у разі, коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

З цього приводу слід вказати, що в матеріалах справи міститься корінець податкової вимоги від №1942-25 від 02.04.2015 р., в якій відображена сума у розмірі 498,0 грн., яка менша від суми, відображеної в прохальній частині подання.

Суд зазначає, що у разі якщо сума податкового боргу, зазначеного у поданні про стягнення коштів за податковим боргом, більша, ніж сума податкового боргу, зазначеного в податковій вимозі, яка була надіслана платнику податків, контролюючий орган повинен надати суду документальне підтвердження того, що податковий борг збільшився після надсилання (вручення) платнику податків податкової вимоги.

Моментом виникнення обставин, які зумовили звернення до суду з поданням про стягнення коштів за податковим боргом у порядку статті 183-3 КАС України, у разі збільшення суми податкового боргу після надсилання (вручення) податкової вимоги, є момент збільшення суми податкового боргу, але за умови, що таку податкову вимогу було надіслано платнику податків не менше ніж за 60 календарних днів з дня утворення первинної суми податкового боргу.

При цьому моментом збільшення суми податкового боргу є день, що настає за останнім днем строку, протягом якого підлягає сплаті сума податкового зобов'язання платника податку. Строк сплати податкового зобов'язання визначається статтею 57 Кодексу.

Відповідно до підпункту 57.1 статті 57 Кодексу платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з пунктом 57.3 статті 57 Кодексу в разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 – 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Виходячи з викладеного, суд вважає необхідним витребувати у заявника докази, що підтверджують факт та час виникнення обставин, які зумовили звернення з даним поданням.

Крім того, заявник не надав до суду доказів непереривності податкового боргу з моменту винесення податкової вимоги.

Отже, заявнику необхідно надати до суду документальне підтвердження дати виникнення податкового боргу, розміру податкового боргу, для чого потрібно надати відповідний розрахунок із зазначенням періодів, за які виник борг.

Відповідно до ч.4 ст. 183-3 КАС України, у разі недотримання вимог частини третьої цієї статті суд повідомляє про це заявника та надає йому строк, але не більше ніж 24 години, для усунення недоліків.

Невиконання вимог суду в установлений строк тягне за собою повернення заявнику подання та доданих до нього документів.

Повернення подання не є перешкодою для повторного звернення з ним до суду після усунення його недоліків, але не пізніше ніж протягом 48 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду.

Також слід вказати, що контролюючий орган має право звернутися до суду на загальних підставах у порядку позовного провадження.

На підставі викладеного та керуючись 183-3 КАС України, суд , -

У Х В А Л И В:

Подання Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс-Соверен" про стягнення податкового боргу - залишити без руху.

Повідомити заявника про можливість виправлення зазначених недоліків подання шляхом подачі до суду:

доказів, що підтверджують факт та час виникнення обставин, які зумовили звернення з даним поданням;

доказів непереривності податкового боргу з моменту винесення податкової вимоги;

документального підтвердження дати виникнення податкового боргу, розміру податкового боргу, для чого потрібно надати відповідний розрахунок із зазначенням періодів, за які виник борг.

Надати заявнику термін до 14:05 16.06.2015 р. для усунення недоліків позовної заяви.

Роз'яснити позивачу, що у разі, якщо ним не буде усунено недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, її буде повернуто позивачеві.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху направити позивачу.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду.

Ухвала суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

          Суддя                                         Д.В. Бездітко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.06.2015
Оприлюднено22.06.2015
Номер документу45030386
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6134/15

Ухвала від 16.06.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бездітко Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні