Рішення
від 10.06.2015 по справі 914/1518/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.06.2015 р. Справа№ 914/1518/15

Господарський суд Львівської області у складі судді Чорній Л.З. розглянувши матеріали

За позовом:Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче 1», м.Львів

До відповідача : Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вітерець», м.Львів

Про зобов'язання передати приміщення на баланс за договором .

Представникисторін:

відпозивача:Сабада Г.О. - представник

відвідповідача : Приймак В.О. - представник

Судом роз'ясненозмістст.ст. 20,22 ГПК України, а саме, процесуальні права та обов'язки, зокрема, право заявлятивідводи. Відводу не заявлено.

Суть спору:

Позов заявлено Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче1»,м. Львів до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вітерець», м.Львів про зобов'язання передати приміщення на баланс за договором.

Ухвалою суду від15.05.15р. порушено провадження у справі і розгляд справи призначено на 03.06.15р.

Представник позивача в судове засідання з'явився, через канцелярію господарського суду подав заяву про уточнення та збільшення позовних вимог , відповідно до якої просив суд зобов'язати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вітерець» передати на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче 1» майно, а саме - нежитлові приміщення цокольного поверху та сміттєзбірника, розташовані за адресою м. Львів, вул. І. Франка, 137а у м. Львові та визнати за Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче 1» право власності на нежитлові приміщення цокольного поверху площею 314, 3 м.кв. та сміттєзбірника площею 32,6 м.кв., що розташовані за адресою м. Львів, вул. І. Франка, 137а у м. Львові, яку судом з врахуванням п.3.10 Постанови Пленуму ВГСУ від 26.12.11 р. №18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» (збільшити чи зменшити можна лише розмір вимог майнового характеру), повернуто заявнику без розгляду .

Ухвалою суду від 03.06.15р. у зв'язку з неявкою відповідача розгляд справи відкладено на 10.06.15р.

10.06.15р. представник позивача в судове засідання з'явився, через канцелярію господарського суду подав заяву про зміну предмета позову, відповідно до якої просить суд зобов'язати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вітерець» передати за договором на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче 1» майно, а саме - нежитлові приміщення цокольного поверху та сміттєзбірника, розташовані за адресою м. Львів, вул. І. Франка, 137а; визнати за Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче1»право власності на нежитлові приміщення сміттєзбірника площею 32,6м.кв., що розташовані за адресою м.Львів, вул. І.Франка, 137а.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, позовні вимоги визнав частково, а саме, просив суд відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог щодо передачі ОСББ «Вітерець» договором на баланс ОСББ «Мальовниче 1» нежитлових приміщень цокольного поверху площею 314, 3 м.кв., розташованих за адресою м. Львів, вул. І. Франка, 137а. з огляду на те, що статутом ОСББ «Вітерець» не передбачено можливість передачі на баланс іншої юридичної особи нерухомого майна, яке є приватною власністю ОСББ «Вітерець».

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представниківсторін, оцінивши докази, які мають значення для справи, суд встановив наступне.

ОСББ «Вітерець», отримавши від органів місцевого самоврядування дозвільну документацію на будівництво будинку, з метою будівництва житлового будинку. Замовник -ОСББ «Вітерець» здійснювало фінансування будівництва житлового будинку, який розташований за адресою: м. Львів, вул. І. Франка, 137а. Відповідно до договору підряду від 25.11.2010р., генеральним підрядником будівництва виступало Товариство з обмеженою відповідальністю «Бізнес-Вектор ДК».

Фінансування будівництва вказаного житлового будинку ОСББ «Вітерець» здійснювалося у відповідності до норм Закону України «Про інвестиційну діяльність» з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних осіб шляхом залучення коштів інвесторів шляхом укладення інвестиційних договорів про участь члена ОСББ у фінансуванні будівництва на прибудинковій території ОСББ.

У відповідності до Декларації про готовність об'єкта до експлуатації №Б-2915 від 25.04.2013р. новозбудований будинок прийнятий в експлуатацію, як такий, що відповідає проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельним нормам та правилам.

11.12.2013 року співвласниками житлового будинку по вул. І. Франка, 137а у м. Львові (колишніми членами ОСББ «Вітерець») створено ОСББ «Мальовниче 1».

16.12.2013 року загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку по вул. І. Франка, 137 А у м. Львові прийнято рішення (протокол № 1 Б від 16.12.2013р.) про прийняття на баланс ОСББ «Мальовниче 1» майна, зокрема нежитлових приміщень цокольного поверху та сміттєзбірника, розташованих за адресою м. Львів, вул. І. Франка, 137 А у м. Львові для управління.

Відповідач, як балансоутримувач новозбудованого будинку, відповідно до листа від 19.12.2013р., не заперечував проти передачі на баланс ОСББ «Мальовниче 1» нежитлових приміщень цокольного поверху та сміттєзбірника, розташованих за адресою вул. І.Франка №137-а у м. Львові. 23.12.2013р. між сторонами підписано акти приймання-передачі з балансу на баланс нежитлових приміщень цокольного поверху та сміттєзбірника, розташованих за адресою м. Львів, вул. І. Франка, 137а у м. Львові. Однак, згодом ОСББ «Вітерець» відкликало свою згоду листом від 15.01.2014р.

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», об'єднання після набуття статусу юридичної особи може: прийняти на власний баланс весь житловий комплекс; за договором з попереднім власником залишити його балансоутримувачем усього житлового комплексу або його частини; укласти договір з будь-якою юридичною особою, статут якої передбачає можливість здійснення такої діяльності, про передачу їй на баланс усього житлового комплексу або його частини. Рішення про прийняття на баланс основних фондів приймається відповідно до цього Закону, інших нормативно-правових актів та статуту об'єднання.

Житловий комплекс - це не тільки квартири, а єдиний комплекс нерухомого майна, що утворений земельною ділянкою в установлених межах, розміщеним на ній жилим багатоквартирним будинком разом із спорудами та інженерними мережами.Відповідно до ст.1 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» допоміжні приміщення багатоквартирного будинку - приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування мешканців будинку (сходові клітини, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, кладові, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші технічні приміщення).

Законом України від 24 червня 2004 року «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що балансоутримувачем будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) є власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Постановою КМ України від 11 жовтня 2002 року № 1521 "Про реалізацію Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" затверджено Порядок передачі майна на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - Порядок).

Цей Порядок встановлює процедуру такої передачі на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, як житлових комплексів, що перебували на балансах ЖЕКів та інших організацій, так і новозбудованих житлових комплексів.

Статтею 19 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що спільне майно співвласників багатоквартирного будинку складається з неподільного та загального майна. Неподільне майно перебуває у спільній сумісній власності співвласників багатоквартирного будинку. Неподільне майно не підлягає відчуженню. Власники приміщень володіють, користуються і у встановлених цим Законом та цивільним законодавством межах розпоряджаються спільним майном.

Відповідно до ст. 382 Цивільного кодексу України, власникам квартир та нежитлових приміщень на праві спільної сумісної власності належать приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання.

Власники квартир та нежитлових приміщень для забезпечення експлуатації багатоквартирного житлового будинку мають право створювати об'єднання співвласників квартир (ст. 385 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» таке об'єднання створюється для забезпечення і захист) прав його членів, належного утримання та використання неподільного та загального майна. забезпечення своєчасного надходження коштів всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об'єднання полягає у здійснені функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» у статуті зазначеного об'єднання має бути визначено, зокрема перелік майна, що перебуває у спільній сумісній власності (неподільного майна), права та обов'язки членів об'єднання щодо цього майна.

Пунктом 3.2.1. Статуту ОСББ «Мальовниче 1» до неподільного майна, що перебуває у спільній сумісній власності віднесено: частину допоміжних приміщень, конструктивних елементів, технічного обладнання будинку, які не можуть бути поділені між власниками приміщень будинку та без яких не може бути належного утримання будинку і прибудинкової території; конструктивні елементи будинку - частини споруди, які забезпечують її цілісність та необхідні технічні умови функціонування (фундамент, несучі стіни, міжповерхові перекриття, сходові марші, конструкції даху, покрівля, в'їздна трупа тощо); технічне обладнання будинку - інженерні комунікації та технічні пристрої, які забезпечують санітарно-гігієнічні умови та безпечну експлуатацію квартир (загальні будинкові мережі тепло-, водо-, газо-, електропостачання, бойлерні та елеваторні вузли, обладнання протипожежної безпеки, вентиляційні канали та канали для димовидалення, ліфти, центральні розподільчі щити електропостачання, а також елементи благоустрою прибудинкової території).

Виходячи з наведеного, суд дійшов висновку, що матеріалами справи доведено та не спростовано відповідачем у встановленому законом порядку, що нежитлове приміщення сміттєзбірника, розташоване за адресою м. Львів, вул. Ів. Франка, 137а є частиною допоміжних приміщень будинку та об'єктом, що забезпечує побутове обслуговування мешканців будинку та повинного бути передано на баланс ОСББ «Мальовниче 1», відтак позовні вимоги в частині визнання за Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче1» права власності на нежитлові приміщення сміттєзбірника площею 32,6м.кв., що розташовані за адресою м.Львів, вул. І.Франка, 137а, є підставними та підлягають до задоволення.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку. Допоміжні приміщення (кладовки, сараї і т. ін.) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до технічного паспорту нежитлових приміщень цокольного поверху за адресою: м. Львів, вул. Ів. Франка, 137а, не всі зазначені нежитлові приміщення є допоміжними приміщеннями, конструктивними елементами будинку, що забезпечують належне функціонування жилого будинку та не можуть бути спільною сумісною власністю співвласників багатоквартирного будинку. Дані нежитлові приміщення-цокольного поверху є приватною власністю ОСББ «Вітерець», відповідно до свідоцтва права власності №21569043 від 13.05.2014р. Крім того, статутом ОСББ «Вітерець» не передбачено можливість передачі на баланс іншої юридичної особи нерухомого майна, яке є приватною власністю ОСББ «Вітерець».

Згідно ст.1 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» нежиле приміщення - приміщення, яке належить до житлового комплексу, але не відноситься до житлового фонду і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в частині зобов'язання Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вітерець» передати за договором на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче 1» майно, а саме - нежитлові приміщення цокольного поверху, розташовані за адресою м. Львів, вул. І. Франка, 137а спростовуються матеріалами справи і є такими, що не підлягають до задоволення. Щодо позовної вимоги в частині передачі за договором на баланс позивача майна, а саме - нежитлового приміщення сміттєзбірника заг.пл. 32,6 кв.м., що знаходитья за адресою: 79000, м. Львів, вул. І. Франка, 137а, така є підставною, підтвердженою матеріалами справи і такою, що підлягає до задоволення.

Відповідно до припису ст. 20 Господарського кодексу України права та законні інтереси суб'єктів господарювання захищаються, зокрема, шляхом визнання наявності або відсутності прав.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести тіобставини, на які вона посилається як на підставусвоїхвимог і заперечень.

Згідно ст. 34 ГПК України, господарський суд приймаєтількитідокази, якімаютьзначення для справи.

Статтею 43 ГПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи. Ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Відповідно до ст. 4-3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

З огляду на вищенаведене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є підставними, обгрунтованими поданими суду доказами і є такими, що підлягають до часткового задоволення.

Судові витрати по справі, суд дійшов висновку залишити за позивачем.

Відповідно до п.2 ч.1.ст.7 Закону України «Про судовий збір», судовий збір в сумі 14 853,80 грн., сплачений позивачем квитанцією №38 від 07.05.15 р. підлягає поверненню у зв'язку з поверненням заяви про збільшення позовних вимог без розгляду.

З огляду на викладене, керуючись ЗакономУкраїни «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» та ст.ст. 4, 33, 34, 35, 44, 49, 75, 80, 82-85, 115, 116 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1 . Позов задоволити частково.

2 .Зобов'язати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вітерець», (79000, м. Львів, вул. І. Франка, 137; Ідентиф.код 25261919) передати за договором на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче1», (79000, м. Львів, вул. І. Франка, 137а; Ідентиф. код 39018172) майно, а саме- нежитлове приміщення сміттєзбірника заг.пл. 32,6 кв.м., що знаходитья за адресою: 79000, м. Львів, вул. І. Франка, 137а.

3 . Визнати за Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче1» (79000, м. Львів, вул. І. Франка, 137а; Ідентиф. код 39018172) право власності на нежитлове приміщення сміттєзбірника заг.пл. 32,6м.кв., що знаходиться за адресою: 79000, м. Львів, вул.І.Франка, 137а.

4 . Судові витрати по справі залишити за позивачем.

5 . В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

6. Повернути Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Мальовниче1», (79000, м. Львів, вул. І. Франка, 137а; Ідентиф. код 39018172) судовий збір в сумі 14 853,80 грн., сплачений квитанцією №38 від 07.05.15 р. у зв'язку з поверненням заяви про збільшення позовних вимог без розгляду.

Повний текст рішення виготовлено та підписано15.06.15р.

Суддя Чорній Л.З.

Дата ухвалення рішення10.06.2015
Оприлюднено22.06.2015
Номер документу45037826
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1518/15

Рішення від 10.06.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 03.06.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні