Рішення
від 10.06.2015 по справі 924/702/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" червня 2015 р.Справа № 924/702/15

Господарський суд Хмельницької області у складі:

судді Субботіної Л.О., розглянувши матеріали

за позовом Публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк" м.Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькконцерт" м.Хмельницький

про стягнення 17038,68 грн.

Представники сторін:

позивач: Андрейчик Ю.Л. - представник за довіреністю № 145-О від 21.01.2011р.

відповідач: не з'явився

В судовому засіданні відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору: позивач звернувся з позовом до суду про стягнення з відповідача 17038,68 грн. В обґрунтування позову зазначає, що 25.12.2013р. відповідачем було підписано заяву про відкриття поточного рахунку, згідно якої останній приєднався до "Умов та правил надання банківських послуг", тарифів банку, які разом із заявою складають договір банківського обслуговування №б/н від 25.12.2013р. та взяв на себе зобов'язання виконувати умови договору. Відповідно до умов договору відповідачу було відкрито поточний рахунок №26007052417182. Після підписання договору клієнту надається право користуватися послугами банку, однією із яких є послуга "Гарантований платіж", яка може бути надана як за рахунок власних коштів клієнта, так і за рахунок коштів банку, тобто в кредит. Відповідач почав користуватися послугою "Гарантований платіж" з 17.01.2014р. шляхом реєстрації відповідних заявок в системі Internet Banking Приват-24. Свої зобов'язання позивач виконав належним чином, своєчасним проведенням гарантованих платежів ініційованих клієнтом, що підтверджується розрахунком заборгованості та виписками по рахунках, відкритих для обслуговування рахунку відповідача. Прострочена заборгованість на рахунку відповідача з'явилася 21.03.2014р. і не була погашена в момент, коли відповідач не здійснив внесення чергового платежу на рахунок погашення заборгованості, тобто відповідач порушив умови договору. Позивач вказує, що станом на 27.03.2015р. заборгованість відповідача становить 17038,68 грн., в тому числі 9443,23 грн. - заборгованість за кредитом, 5000,03 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом, 2595,42 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором.

Представник позивача позовні вимоги підтримує в повному обсязі, вважає їх правомірними та обґрунтованими.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про причини неявки не повідомив, письмового відзиву на позов не подав. Судом враховується, що відповідно до ст. 64 ГПК України із змінами, внесеними згідно Закону України "Про судоустрій та статус суддів" від 07.07.2010р. №2453-VІ, які вступили в дію 30.07.2010р., ухвали надсилаються сторонам за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала вручена їм належним чином. Аналогічна позиція викладена в п.п. 3.9.1. Постанови Пленуму ВГСУ №18 від 26.12.11р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції".

Ухвали суду від 08.05.2015р. та від 26.05.2015р. надсилались відповідачу за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Таким чином, відповідач був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, проте, повноважних представників в судове засідання не направив, відзиву на позовну заяву та письмових пояснень по суті позовних вимог не подав.

Тому суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Судом під час розгляду матеріалів справи встановлено наступне.

Товариством з обмеженою відповідальністю "Хмельницькконцерт" вчинені дії щодо укладення з позивачем договору банківського обслуговування, що підтверджується заявою від 25.12.2013р., згідно якої відповідач приєднався до "Умов та Правил надання банківських послуг", Тарифів банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті http://www.privatbank.ua, які разом із цією заявою складають договір банківського обслуговування.

Умовами договору (Умови та Правила надання банківських послуг), зокрема, розділом "Гарантовані платежі" (п. 3.1.1.73) передбачено, що банк надає послугу гарантованих платежів для виконання грошових зобов'язань по господарських договорах, які укладаються між клієнтом і його контрагентами, а також між клієнтом і банком (далі - послуга). Послуга надається у вигляді виконання банком заявок на договірне списання коштів, відповідно до яких клієнт-платник доручає банку зарахувати кошти на рахунок отримувача в сумі і в дату, вказані при створенні заявки. Послуга надається банком як за рахунок власних коштів платника, так і за рахунок кредитних коштів.

У випадку необхідності отримання отримувачем послуги, платник за допомогою системи дистанційного обслуговування інтернет-клієнт-банк "Приват24" подає в банк заявку на договірне списання коштів по встановленій формі (п. 3.1.1.74 Умов).

Згідно п.п. 3.1.1.76.2, 3.1.1.76.4, 3.1.1.77 Умов у разі прийняття позитивного рішення банком про надання послуги, якщо надання послуги здійснюється за рахунок кредитних коштів, банк надає платнику кредит в розмірі, передбаченому в заявці шляхом зарахування їх на рахунок 3648. Порядок надання банком кредиту і його порядок погашення платником здійснюється відповідно п.3.2.2 Умов і Правил надання кредиту. Грошові кошти, розміщені в банку на рахунку 3648, розміщуються на рахунку до дати виконання заявки. У разі настання дати виконання договірного списання, вказаного в заявці, банк перераховує грошові кошти на рахунок отримувача.

Пунктом 3.2.2.1 Умов передбачено, що банк при наявності вільних грошових коштів зобов'язується надати Клієнту кредит у вигляді поновлювальної кредитної лінії, з лімітом і на цілі, зазначені в заяві (платіжному дорученні), яким Клієнт приєднується до цих Умов, надалі Договір, в обмін на зобов'язання Клієнта по поверненню кредиту, сплаті процентів, винагороди в обумовлені цим Договором строки. Поновлювальна кредитна лінія (надалі кредит) надається Банком для виконання Клієнтом платежів за платіжними дорученнями з датою виконання в майбутньому по господарським договорам, шляхом перерахування Банком кредитних коштів на рахунки покриття отримувачів коштів по господарським договорам, надалі отримувачі, з наступним перерахуванням в дату виконання на поточний рахунок отримувачів, рахунки яких відкриті в Банку.

Відповідно до п. 3.2.2.2. Умов строк повернення кредиту зазначений в заяві (платіжному дорученні). Згідно зі ст. 212, 651 Цивільного кодексу України у випадку порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбачених цим Договором, Банк на свій погляд, починаючи з 91-го дня порушення будь-якого зобов'язання, має право змінити умови цих Умов, встановивши інший строк повернення кредиту. При цьому Банк направляє Клієнту письмове повідомлення із зазначенням дати строку повернення кредиту. У випадку непогашення Клієнтом заборгованості по цим Умовам в строк, зазначений в повідомленні, вся заборгованість, починаючи з наступного дня дати, вказаної в повідомленні, вважається простроченою. Під датою виконання платежу Сторони погодили дату зарахування кредитних коштів на поточний рахунок отримувача, вказаного в платіжному дорученні Клієнта. Клієнт погашає заборгованість по кредиту в розмірі, зазначеному в платіжному дорученні Клієнта, в строк до 30 днів з дати здійснення платежу, вказаному в платіжному дорученні. За користування кредитом в період з дати ініціювання Клієнтом платіжного доручення до дати виконання платіжного доручення Клієнт сплачує проценти в розмірі 4% річних від розміру заборгованості. В період з дати виконання заявки за рахунок кредитних коштів до 30.06.2014р. Клієнт за користування кредитом сплачує Банку проценти в розмірі 28% річних, а починаючи з 01.07.2014р. - 36% річних від суми заборгованості. У випадку зміни вартості кредитних ресурсів на ринку грошових ресурсів, зміни облікової ставки НБУ, зміни курсу гривні до іноземної валюти 1 групи класифікатора іноземних валют більше 5 процентів Сторони на дату укладення цього Договору, погодили збільшення розміру процентної ставки за користування кредитом. При цьому таке збільшення розміру процентів за користування кредитом не повинно перевищувати подвійного розміру процентної ставки, вказаної в цьому пункті.

У випадку не погашення заборгованості Клієнтом по кредиту в строк до 30 днів, включно, на 31-й день заборгованість по кредиту вважається простроченою. При цьому, за користування кредитом Клієнт сплачує проценти в розмірі 56 % річних від суми заборгованості.

Пунктом 3.2.2.10.1. Умов передбачено, що у випадку порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті процентів за користування кредитом, передбачених п.п. 3.2.2.6.2, 3.2.2.9.1-3.2.2.9.3 цього договору, строків повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.2.2, 3.2.2.6.3, 3.2.2.6.16, 3.2.2.7.2 цього Договору, винагороди, передбаченої п.п. 3.2.2.6.5, 3.2.2.9.4-3.2.2.9.6 цього Договору, клієнт сплачує Банку за кожен випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня (у % річних) від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Нарахування неустойки за кожен випадок порушення зобов'язань, передбачених п.п. 3.2.2.10.1-3.2.2.10.2 даного договору, здійснюється протягом 15 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано (п. 3.2.2.10.4 Умов).

Відповідно до п. 3.2.2.10.7 Умов строки позовної давності за вимогами про стягнення кредиту, процентів за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафу по цьому Договору встановлюється Сторонами строком 15 років.

Цей Договір вважається укладеним з моменту його підписання шляхом накладення електронного - цифрового підпису усіма сторонами (п. 3.2.2.11.1 Договору).

Відповідно до умов договору, 25.12.2013р. відповідачу було відкрито в ПАТ КБ "Приватбанк" поточний рахунок №26007052417182.

Відповідач звернувся до позивача із заявками на гарантований платіж, зокрема:

- №6 від 17.01.2014р. про здійснення платежу в сумі 9825,00 грн. (за рахунок кредитних коштів), отримувач: Ільницький С.В., дата зарахування коштів: 23.01.2014р.;

- №10 від 13.02.2014р. про здійснення платежу в сумі 10000,00 грн. (за рахунок кредитних коштів), отримувач: Ільницький С.В., дата зарахування коштів: 18.02.2014р.;

В подальшому позивач повідомив контрагентів відповідача про те, що грошові кошти зараховані на рахунок 36488052400667 та в подальшому гарантовано будуть перераховані на рахунки отримувачів у визначені строки.

Позивач свої зобов'язання за договором виконав належним чином та своєчасно провів гарантовані платежі ініційованим клієнтам, про що свідчать виписки по рахунках за період з 26.12.2013р. по 27.03.2014р. та меморіальні ордери № 6 від 17.01.2014р., № 10 від 13.02.2014р.

Однак, відповідач свої зобов'язання за договором належним чином не виконав, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість в сумі 17038,68 грн., в тому числі 9443,23 грн. - заборгованість за кредитом, 5000,03 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом, 2595,42 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором.

19.02.2015р. позивач звернувся до відповідача з претензією негайно погасити прострочену заборгованість за договором від 25.12.2013р. Вказана претензія надіслана відповідачу 19.03.2015р., про що свідчить опис вкладення у цінний лист, однак залишена відповідачем без відповіді та задоволення. Тому позивач звернувся до суду із даним позовом.

Аналізуючи надані по справі докази, оцінюючи їх в сукупності, судом до уваги приймається наступне:

Згідно з абз.2 ч.1 ст.175 Господарського кодексу України майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до ст. 11 ЦК України та ст. 174 ГК України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Згідно з ст.627 ЦК України відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Приписами ст.638 ЦК України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно з ч.2 ст.639 ЦК України, якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Судом враховується, що позивач та відповідач домовились про укладення договору про кредитування шляхом підписання заяви від 25.12.2013р. про відкриття рахунку, згідно якої відповідач приєднався до Умов та Правил надання банківських послуг, Тарифів банку на відкриття рахунків. При цьому ними досягнуто згоди за всіма істотними умовами даного договору.

На виконання умов договору б/н від 25.12.2013р., зокрема, розділу "Гарантовані платежі" позивач у відповідності до заявок відповідача № 6 від 17.01.2014р. про здійснення платежу в сумі 9825,00 грн. та №10 від 13.02.2014р. про здійснення платежу в сумі 10000,00 грн. провів гарантовані платежі ініційованим клієнтам, про що свідчать виписки по рахунках за період з 26.12.2013р. по 27.03.2014р. та меморіальні ордери № 6 від 17.01.2014р., № 10 від 13.02.2014р.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України, ст. 193 ГК України зобов'язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Приписами ст. 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 1056-1 ЦК України процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Пунктом 3.2.2.2 Умов та Правил надання банківських послуг сторони передбачили умови і правила надання кредиту за послугою "Гарантований платіж" (строк повернення кредиту, розмір відсотків за користування кредитом). При цьому погодили, що у випадку порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбачених цим Договором, Банк на свій погляд, починаючи з 91-го дня порушення будь-якого зобов'язання, має право змінити умови цих Умов, встановивши інший строк повернення кредиту. При цьому Банк направляє Клієнту письмове повідомлення із зазначенням дати строку повернення кредиту.

Судом встановлено, що відповідач не виконав в повному обсязі своїх зобов'язань щодо своєчасного повернення суми кредиту та сплати процентів за користування кредитом. Згідно поданого позивачем розрахунку станом на 27.03.2015р. заборгованість за кредитом складає 9443,23 грн., заборгованість по процентам за користування кредитом становить 5 000,03 грн.

Невиконання зобов'язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) стаття 610 ЦК України визначає, як порушення зобов'язання.

Частиною 1 ст. 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

За таких обставин, оцінюючи надані позивачем докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення 9443,23 грн. заборгованості за кредитом та 5 000,03 грн. заборгованості по процентам за користування кредитом обґрунтовані, підтверджені належними у справі доказами та підлягають задоволенню.

За приписами ч. 1 ст. 230 ГК України, п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня).

Пунктом 4 ст. 231 ГК України передбачено, що у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Відповідно до ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною другою ст. 551 ЦК України визначено, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Пунктом 3.2.2.10.1 Умов та Правил надання банківських послуг сторони визначили відповідальність сторін за порушення договірних зобов'язань у вигляді пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ.

Позивачем заявлено до стягнення 2 595,42 грн. пені за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором за період з 17.11.2014р. по 27.03.2015р.

Проаналізувавши поданий позивачем розрахунок, суд вважає, що позивачем правомірно в межах можливих нарахувань заявлено до стягнення вищевказану суму пені.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача, в зв'язку із задоволенням позову.

Керуючись ст.ст. 1, 12, 33, 34, 44, 49, 82, 84, 85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк" м.Дніпропетровськ до Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькконцерт" м.Хмельницький про стягнення 17038,68 грн. задовольнити.

Стягнути Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькконцерт" (м.Хмельницький, вул. Львівське шосе, 47/2, кв. 20, код 34669286) на користь Публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк" (м.Дніпропетровськ, вул.Набережна Перемоги, 50, код 14360570) 9 443,23 грн. (дев'ять тисяч чотириста сорок три гривні 23 коп.) заборгованості за кредитом, 5000,03 грн. (п'ять тисяч гривень 03 коп.) заборгованості по процентам за користування кредитом, 2 595,42 грн. (дві тисячі п'ятсот дев'яносто п'ять гривень 42 коп.) пені, 1827,00 грн. (одна тисяча вісімсот двадцять сім гривень 00 коп.) витрат по оплаті судового збору.

Видати наказ.

Повне рішення складено 15.06.2015р.

Суддя Л.О. Субботіна

Віддрук. 3 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу (49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800),

3 - відповідачу (29000, м Хмельницький, вул. Львівське шосе, буд. 47/2, кв. 20) - рекомендованим.

Дата ухвалення рішення10.06.2015
Оприлюднено22.06.2015
Номер документу45042936
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/702/15

Рішення від 10.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 26.05.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 08.05.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні