Постанова
від 11.06.2015 по справі 813/5160/14
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 червня 2015 року № 813/5160/14

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Лейко-Журомської М.В.,

секретар судового засідання Жовковська Ю.В.,

за участю представника позивача Черевика Є.В., представника відповідача Кріль Т.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Галицькому районі м. Львова до Публічного акціонерного товариства «Полонина» про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Управління Пенсійного фонду України в Галицькому районі м. Львова (далі - Управління) до ВАТ «Полонина» про стягнення заборгованості в сумі 12 660,42 грн. Позовні вимоги обґрунтовано тим, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, покриваються підприємствами, на яких було набуто пільговий стаж. У відповідача існує заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 у розмірі 12 660,42 грн., тому позивач звернувся з позовом до суду.

Відповідно до статті 55 КАС України здійснено заміну відповідача на Публічне акціонерне товариство «Полонина».

У зв'язку з оскарженням відповідачем у судовому порядку рішення Управління про стягнення витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, провадження у справі зупинялось. Однак ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2014 року позовну заяву ПАТ «Полонина» до Управління Пенсійного фонду України в Галицькому районі м. Львова про скасування рішення про стягнення з виплати та доставку пільгової пенсії залишено без розгляду.

22 травня 2015 року на адресу суду від позивача надійшла заява про уточнення позовних вимог. У зв'язку з частковою сплатою відповідачем суми заборгованості, просив стягнути на користь Управління заборгованість в сумі 9 884,03 грн.

Представник позивача в судовому засіданні уточнені позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги заперечив, подав клопотання про застосування строків позовної давності, у зв'язку з пропуском строку звернення позивача до суду щодо стягнення заборгованості за період з 01.01.2013 року по 01.01.2014 року.

Ухвалою від 11 червня 2014 року у задоволенні клопотання щодо залишення позовної заяви без розгляду у зв'язку з пропуском строку звернення до суду відмовлено.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі факти, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини та надав їм правову оцінку.

Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-IV передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до пункту 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України №21-1 від 19 грудня 2003 року (далі - Інструкція) розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з пунктом 6.5 Інструкції розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Згідно з пунктом 6.8 Інструкції підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

В матеріалах справи наявні копія довідки про виплачені суми пенсії ОСОБА_3 та копія довідки про підтвердження пільгового стажу ОСОБА_3 на підприємстві.

Управлінням Пенсійного фонду України в Галицькому районі м. Львова, відповідно до пункту 6.4 Інструкції, відповідачу скеровано розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до п. «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» по ОСОБА_3 з 2014 року.

Відповідно до вказаного розрахунку відповідач повинен був самостійно нараховувати та відшкодовувати витрати на виплату та доставку пільгових пенсій до 25 числа відповідного місяця.

За період з 01.01.2013 року по 31.05.2014 року Публічне акціонерне товариство «Полонина» повинно було відшкодувати Управлінню витрати на виплату пільгових пенсій по Списку 2 у розмірі 12 660,42 грн.

У зв'язку з частковим погашенням відповідачем заборгованості Управлінням Пенсійного фонду України в Галицькому районі м. Львова спільно з Публічним акціонерним товариством «Полонина» 20.04.2015 року проведено взаємозвірку розрахунків, за результатами якої складено Акт звірення № 3. Згідно з Актом № 3 станом на 20.04.2015 року борг відповідача становить 9 884,03 грн.

Докази вжиття відповідачем заходів щодо погашення заборгованості в сумі 9 884,03 грн. в матеріалах справи відсутні. Відповідачем не заперечується підставність нарахування витрат на виплату та доставку пенсій та обов'язок підприємства їх відшкодовувати.

Незгода відповідача зі строком звернення позивача до суду не спростовує позовні вимоги.

Відповідно до ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд, згідно ст. 86 цього Кодексу, оціню єдокази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

З врахуванням вищевикладеного суд прийшов до висновку про обґрунтованість та підставність позовних вимог і вважає, що позов підлягає до задоволення.

Відповідно до частини четвертої статті 94 КАС України судові витрати з сторін не стягуються.

Керуючись ст.ст. 7-14, 69-71, 86, 94, 159-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України суд

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Полонина» (м. Львів, вул. Зелена, 162; код ЄДРПОУ 02970984) на користь Управління Пенсійного фонду України в Галицькому районі м. Львова (м. Львів, проспект Червоної Калини, 35; код ЄДРПОУ 20847365) заборгованість в сумі 9884,03 грн. (дев'ять тисяч вісімсот вісімдесят чотири гривні 03 коп.).

Судові витрати зі сторін не стягуються.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлено 16 червня 2015 року.

Суддя М.В. Лейко-Журомська

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.06.2015
Оприлюднено22.06.2015
Номер документу45104418
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/5160/14

Постанова від 11.06.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лейко-Журомська Майя Вікторівна

Ухвала від 11.06.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лейко-Журомська Майя Вікторівна

Ухвала від 03.06.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лейко-Журомська Майя Вікторівна

Ухвала від 01.04.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лейко-Журомська Майя Вікторівна

Ухвала від 04.03.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лейко-Журомська Майя Вікторівна

Ухвала від 06.10.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лейко-Журомська Майя Вікторівна

Ухвала від 22.07.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лейко-Журомська Майя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні