Рішення
від 11.06.2015 по справі 264/8228/14-ц
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

cpg1251

264/8228/14-ц

2/264/761/2015

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" червня 2015 р. Іллічівський районний суд м. Маріуполя Донецької області під головуванням судді Пустовойт Т. В. , при секретарі Родіній Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Маріуполі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства «Ілліч-Сталь», Фонду державного майна України (треті особи публічне акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча», Президент України, відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Маріупольського міського управління юстиції) про визнання незаконною, недійсною приватизації державного пакету акцій ВАТ «ММК імені Ілліча»,-

В С Т А Н О В И В:

В жовтні 2014 року позивач, який протягом 2000-2001р.р. був працівником ВАТ «ММК імені Ілліча», звернувсь до суду з даним позовом. Вказував, що приватизація державного пакету акцій зазначеного підприємства є незаконною, оскільки об'єкт приватизації був придбаний неправомочним покупцем за заниженою вартістю, що визначена у непередбачений законом спосіб, продаж держпакету акцій відбувся з використанням підроблених документів, без дотримання обов'язкових умов по приватизації.

Представники ПрАТ «Ілліч-Сталь» та ПАТ «ММК імені Ілліча» вважали позов необґрунтованим, посилаючись на те, що приватизація цілісного майнового комплексу - Маріупольський металургійний комбінату ім. Ілліча відбулася з дотриманням вимог відповідного законодавства.

Представники Президента України та Фонду державного майна України (Далі - ФДМ), до судового засідання не з'явився з невідомих суду причин, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Маріупольського міського управління юстиції надав заяву з проханням розглянути справу без участі його представника.

Позов задоволенню не підлягають з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України, кожна сторона має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з положеннями ст.ст. 10, 60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про оренду майна державних підприємств та організацій» встановлено, що загальні збори або збори уповноважених організації орендарів обирають її керівні органи, затверджують положення про організацію орендарів, яке підлягає державній реєстрації у виконавчому комітеті ОСОБА_2 народних депутатів або місцевій державній адміністрації за місцезнаходженням об'єкта оренди. Державна реєстрація організації орендарів виконавчим комітетом ОСОБА_2 народних депутатів або місцевою державною адміністрацією проводиться в тридцятиденний строк з дня подачі заяви про реєстрацію за наявності довідки про попередню згоду орендодавця на укладення договору оренди.

Згідно з ч. 2 ст. 7 Закону України «Про приватизацію майна державних підприємств» від 04.03.1992 № 2163-XII, яким, як вказано в його преамбулі, регулюються правові, економічні та організаційні основи приватизації підприємств загальнодержавної власності з метою створення багатоукладної соціально орієнтованої ринкової економіки України, орендодавцем майна, що перебуває у загальнодержавній власності, виступає Фонд державного майна України.

Відповідно до ч. 6 ст. 9 ЗУ «Про оренду майна державних підприємств та організацій», створена трудовим колективом організація орендарів має переважне перед іншими фізичними та юридичними особами право на укладення договору оренди майна того державного підприємства, організації, де вона створена.

Організація орендарів Маріупольського металургійного комбінату (далі - ОО) згідно із Законом України «Про оренду майна державних підприємств та організацій» № 2269 від 10.04.92р. набула права юридичної особи і зареєстрована розпорядженням виконкому Маріупольської міської ОСОБА_2 народних депутатів № 765 від 17.05.93 г., а також внесена до Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України 06.12.1996р.

Цілі та мета діяльності, повноваження, а також умови припинення діяльності Організації орендарів відображені у «Положенні про організацію орендарів ММК ім. Ілліча» (далі - Положення), розробленому згідно з п. 7 статті 9 Закону № 2269, в якому визначені: найменування організації, її місцезнаходження, цілі діяльності, порядок вступу до організації та виходу з неї, права та обов'язки членів організації, органи управління, порядок розподілу доходів (прибутку), умови припинення діяльності організації.

Пунктом 2.1. розділу 2 Положення передбачено, що метою створення Організації орендарів є оренда Маріупольського металургійного комбінату у складі цілісного майнового комплексу та здійснення функцій власника відносно майна, яке стало власністю Організації орендарів.

Відповідно до п. 1.2. розділу 1 Положення Організація орендарів має права юридичної особи, самостійний баланс, розрахунковий, поточний, валютний і інші рахунки, користується печаткою, бланками та штампами встановленого зразку.

Згідно з п. 7.1. розділу 7 Положення Організація орендарів припиняє свою діяльність в наступних випадках: за рішенням зборів уповноважених організації орендарів; за рішенням суду чи арбітражного суду згідно діючого законодавства.

26.05.1993 року ФДМ як Орендодавець і Організація орендарів ММК як Орендар уклали договір оренди № Д-1842 (далі Договір оренди № Д-1842), згідно з яким ФДМ передав, а ОО ММК в особі ОСОБА_2 Ради ОО ОСОБА_3С, який діяв на підставі рішення Зборів від 29.04.1993 і Положення про ОО ММК (в редакції від 29.04.1993), прийняла в оренду майно Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча на строк до 25.05.1998р.

Оціночна вартість майна Маріупольського державного металургійного комбінату ім. Ілліча як цілісного майнового комплексу, яке підлягає передачі в оренду, відповідно до ОСОБА_4 оцінки вартості майна цілісного майнового комплексу, затвердженого 25.05.1993 року начальником управління ФДМ, визначена за передавальним балансом і документацією за результатами інвентаризації і становить 41756784000 крб.

ОСОБА_4 приймання-передачі ФДМ передав, а ОО ММК прийняла орендоване на підставі Договору оренди №Д-1842 майно.

Згідно з п. 7.9 Договору оренди №Д-1842, вказаний договір обговорено на Зборах уповноважених Організації орендаторів від 29.04.1993 року.

Відповідно до п. 1.4 Договору оренди №Д-1842, після підписання вказаного договору і прийняття майна Орендар має створити підприємство, з назвою «Орендне підприємство металургійного підприємства ім. Ілліча», яке має стати правонаступником майнових прав і зобов'язань Державного металургійного комбінату імені Ілліча, майно якого передане в оренду.

Згідно з ч. 4 ст. 5 Закону України «Про підприємства в Україні» від 27.03.1991 №887-XII в редакції чинні на момент створення Орендного підприємства ММК, підприємство набуває прав юридичної особи від дня його державної реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 цього Закону державна реєстрація підприємства провадиться у виконавчому комітеті міської, районної в місті ОСОБА_2 народних депутатів або в районній, районній міст Києва та Севастополя державній адміністрації за місцезнаходженням підприємства. Дані про державну реєстрацію підприємства в десятиденний строк виконавчим комітетом повідомляються Міністерству фінансів України і Держкомстату України. Підприємство включається до державного реєстру України від дня його реєстрації.

Згідно з приписами Закону України «Про оренду майна державних підприємств та організацій» в редакції чинній на момент передачі майна Маріупольського державного металургійного комбінату ім. Ілліча як цілісного майнового комплексу в оренду ОО ММК за Договором оренди №Д-1842, оренда майна державних підприємств покликана створити передумови для можливої приватизації цього майна.

19.12.1996 року ФДМ та ОО ММК як Засновники уклали Установчий договір №АТ-92, за яким домовились заснувати відкрите акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», що виступає правонаступником Орендного підприємства ММК.

Внаслідок зміни організаційно-правової форми ВАТ «ММК ім.. Ілліча» змінило назву на Публічне акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча».

Згідно з п. 12 Установчого договору №АТ-92 в редакції Додаткової угоди від 27.08.1998 року для забезпечення діяльності ВАТ ММК створено статутний фонд у розмірі 837928120 грн., поділений на НОМЕР_1 простих іменних акцій номінальною вартістю 25 коп., за рахунок внесків засновників: ФДМ - державне майно на суму 537310450 грн., поділене на НОМЕР_2 простих іменних акцій, які реалізуються відповідно до плану приватизації Орендного підприємства ММК і становлять 64,124% Статутного фонду ВАТ ММК; ОО ММК - майно, що є власністю орендаря на суму 300617670 грн., яке поділене на НОМЕР_3 простих іменних акцій номінальною вартістю 25 коп., що складає 35,876% Статутного фонду ВАТ ММК.

Порядок і способи приватизації орендованих (як у спірному випадку) цілісних майнових комплексів державних підприємств на момент прийняття рішення про створення ВАТ ММК регулювалися Законом України «Про оренду майна державних підприємств та організацій» та Декретом Кабінету Міністрів України «Про приватизацію цілісних майнових комплексів державних підприємств та їхніх структурних підрозділів, зданих в оренду».

Згідно з ч. 1 ст. 15 Закону України «Про приватизацію майна державних підприємств» в редакції чинній під час дії Установчого договору №АТ-92 приватизація державного майна може бути здійснена шляхом викупу майна державного підприємства, зданого в оренду.

Відповідно до приписів Декрету Кабінету Міністрів України «Про приватизацію цілісних майнових комплексів державних підприємств та їхніх структурних підрозділів, зданих в оренду» від 20.05.1993р. №57-93 з метою регулювання процесу приватизації державного майна, зданого в оренду, та забезпечення умов для участі громадян України в процесі приватизації, приватизація цілісних майнових комплексів державних підприємств, зданих в оренду, здійснюється шляхом продажу належних державі акцій відкритих акціонерних товариств, заснованих державними органами приватизації та орендарями. Рішення про приватизацію зданого в оренду державного майна приймається державними органами приватизації, якщо на це є згода орендаря (ст.1); Рішення про створення товариства є установчим договором (ст.2).

30.11.1996 року ОСОБА_2 Орендного підприємства ММК затверджений Статут ВАТ ММК.

Відповідно до преамбули Установчого договору №АТ-92 та п. 1.1 Статуту ВАТ ММК, засновниками ВАТ ММК є ФДМ і ОО ММК.

07.05.1997 року між Організацією орендарів Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча та ОСОБА_5 було укладено установчий договір, за умовами якого вирішено створити Товариства з обмеженою відповідальністю «Ілліч-Сталь».

Статтею 5 вказаного договору встановлено, що для забезпечення діяльності товариства за рахунок внесків учасників створюється установчий фонд товариства, який становить 239580680 грн. Учасники володіють долями в установчому фонді товариства в наступних розмірах: Організація орендарів - 239580670 грн. - 99,9999958%; ОСОБА_5- 10грн. - 0,0000042%.

22.06.1998 року ОО ММК та ОСОБА_5 як засновники уклали установчий договір про створення Закритого акціонерного товариства «Ілліч-Сталь» шляхом перетворення ТОВ «Ілліч-Сталь» з метою ведення господарської діяльності для отримання прибутку (п. 1).

Згідно з п. 9 установчого договору для забезпечення діяльності ЗАТ за рахунок внесків засновників створюється статутний фонд, що становить 239580680 грн., який розділений на 239580680 простих іменних акцій номіналом 1 грн., випуск яких здійснюється в документарній формі.

В пункті 10 установчого договору засновники погодили, що ОО ММК придбає 239580670 акцій ЗАТ, ОСОБА_5- 10 акцій.

30.07.1998 року розпорядженням голови Тельмановської райдержадміністрації Донецької області № 582 зареєстровано Статуту ЗАТ «Ілліч-Сталь».

30.07.1998 року Тельманівською райдержадміністрацією зареєстровано ЗАТ «Ілліч-Сталь», ідентифікаційний код 24815801, про що 30.07.98р. зроблено запис в журналі обліку реєстраційних справ за №216 і видано відповідне Свідоцтво про державну реєстрацію.

27.08.1998 року між Фондом державного майна України та Організацією орендарів Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча було укладено додаткову угоду до установчого договору АТ-92 від 19.12.1996 р. про створення відкритого акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», за змістом якого сторонами вирішено викласти п. 12 установчого договору АТ-92 від 19.12.1996 року в наступній редакції: «Для забезпечення діяльності Товариства створюється статутний фонд згідно із затвердженим актом оцінки та рішенням Вищого арбітражного суду України у справі № 3/52 від 18.051998 р. у розмірі 837 928 120 грн., поділений на 3 351 712 480 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. Статутний фонд створюється за рахунок внесків засновників: ФДМ України - державне майно на суму 537 310 450 грн. поділене на 149 241 800 простих іменних акцій, які реалізуються відповідно до плану приватизації ОП «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча і становлять 64,124% Статутного фонду Товариства; Організація орендарів Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча передає в Статутний фонд майно, що є власністю орендаря на суму 300 617 670 грн., яке поділено на 1 202 470 680 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн., що складає 35,876% Статутного фонду Товариства. Організація орендарів має право на створення і володіння консолідованим пакетом акцій, які належать організації орендарів».

Наказом ФДМ від 20.12.2000 року №2675 затверджено Уточнений план розміщення акцій ВАТ ММК, згідно з яким власністю ОО ММК є НОМЕР_3 акцій сумарною власністю 300617670 грн. (частка у статутному фонді 35.88%), пакет акцій на продаж відповідно до Закону України від 02.11.2000 №2085-ІІІ - НОМЕР_4 штука.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.12.2000 року №498-р визнане за необхідне здійснити достроковий продаж закріпленого у державній власності відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 № 737 та від 27.07.1999 №739 пакета акцій у розмірі 50% статутного фонду плюс 1 акція ВАТ ММК.

20.12.2000 року ФДМ як продавець та ЗАТ «Ілліч-Сталь» як покупець уклали договір №КПП-301 купівлі-продажу пакета акцій ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», відповідно до умов якого ФДМ, на підставі Закону України «Про особливості приватизації пакета акцій, що належить державі у статутному фонді Відкритого акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» №2085-ІІІ від 02.11.2000р., зобов'язався передати у власність ЗАТ «Ілліч-Сталь» пакет акцій ВАТ ММК у кількості НОМЕР_4 шт. простих іменних акцій, випущених в документарній формі, номінальною вартістю однієї акції 0,25 грн. та номінальною вартістю пакета акцій 418964060,25 грн., що становить 50% плюс 1 акція статутного фонду ВАТ ММК, а ЗАТ «Ілліч-Сталь» прийняти вказаний пакет акцій та сплатити за нього 455211155,00 грн.

21.02.2001 р. на виконання умов цього договору Фондом державного майна України було передано, а ЗАТ «Ілліч-Сталь» прийнято у власність пакет акцій ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» у кількості 1 675 856 241 шт. номінальною вартістю 0,25 грн. за одну акцію.

Згідно з розділом 5 «Положення про організацію орендарів ММК ім. Ілліча» вищим органом управління організації орендарів є Збори уповноважених організації орендарів.

Рішенням зборів уповноважених Організації орендарів було вирішено припинити діяльність цієї організації.

ОСОБА_4 даними Державного реєстратора Маріупольської міської ради Організація орендарів була ліквідована і виключена з Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України 29.03.2011р.

На підставі викладеного суд дійшов висновку про те, що приватизація державного пакету акцій ВАТ «ММК ім.Ілліча» відбулася з додержанням вимог діючого на той час законодавства, а отже доводи позивача є неспроможними, а вимоги такими, що не підлягають задоволенню.

До такого ж висновку в своєму рішенні прийшов і Господарський суд Донецької області від 06.12.2010р. у справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 до Орендного підприємства ММК, ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім..Ілліча», ОО ММК, Державного реєстратора Маріупольської міської ради та Фонду держмайна України про визнання недійсною державну реєстрацію ВАТ ММК та визнання недійсною державну реєстрацію ЗАТ «Ілліч-Сталь», залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 28.02.2011р., судами встановлено факт законності проведеної процедури приватизації Маріупольського металургійного комбінату ім.Ілліча та створення ВАТ ММК.

Керуючись, ст.ст. 9 Закону України «Про оренду майна державних підприємств та організацій», ст.ст. 7, 15 Закону України «Про приватизацію майна державних підприємств» від 04.03.1992р. № 2163-XII, ст. 3, 5, 6 Закону України «Про підприємства в Україні» від 27.03.1991р. №887-XII, ст.ст. 3, 10, , 11, 60, 61 , 213, 214, 215 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства «Ілліч-Сталь», Фонду державного майна України, треті особи публічне акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча», Президент України, відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Маріупольського міського управління юстиції про визнання незаконною, недійсною приватизації державного пакету акцій ВАТ «ММК імені Ілліча» відмовити.

На рішення може бути подана апеляція в Апеляційний суд Донецької області через Іллічівський районний суд м. Маріуполя Донецької області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

З повним текстом рішення можливо буде ознайомитися після 15.06.2015 року.

Суддя: Т. В. Пустовойт

СудІллічівський районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення11.06.2015
Оприлюднено22.06.2015
Номер документу45124494
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —264/8228/14-ц

Ухвала від 31.10.2014

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)

Осипчук О. В.

Ухвала від 20.11.2014

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)

Осипчук О. В.

Ухвала від 17.12.2015

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Іванченко А. М.

Ухвала від 09.12.2015

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Іванченко А. М.

Ухвала від 17.12.2015

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Іванченко А. М.

Ухвала від 06.04.2015

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Пустовойт Т. В.

Ухвала від 17.03.2015

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Пустовойт Т. В.

Ухвала від 17.03.2015

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Пустовойт Т. В.

Ухвала від 17.03.2015

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Пустовойт Т. В.

Ухвала від 12.01.2015

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Пустовойт Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні