Постанова
від 18.06.2015 по справі 813/2526/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 червня 2015 року                                                                                 № 813/2526/15

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Гулкевич І.З. розглянувши в скороченому провадженні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у Пустомитівському районі Львівської області до кооперативу «Сигнал» про стягнення заборгованості в сумі 559,45 грн,-

встановив:

Управління Пенсійного фонду України у Пустомитівському районі Львівської області (далі – УПФУ у Пустомитівському районі) звернулося до суду з позовом з вимогою про стягнення з кооперативу «Сигнал» витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам підприємства, які набули право на пільговий стаж за час роботи на підприємстві. В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що відповідач всупереч вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” № 1058-ІV від 09.07.2003 року та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного Фонду України, затвердженої Постановою правління ПФУ 19.12.2003 р. № 21-1, за квітень 2015 року не здійснював компенсацію таких витрат на виплату та доставку пільгових пенсій і заборгував позивачу 559 грн 45 коп.

Відповідачем не подано заперечення проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову у передбачений частиною третьою статті 1832 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) десятиденний строк з дня одержання ухвали про відкриття скороченого провадження.

Оцінивши повідомлені позивачем обставини справи та дослідивши докази, якими вони обґрунтовуються, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для прийняття рішення в порядку скороченого провадження, виходячи з наступного.

Відповідач - кооператив «Сигнал» є юридичною особою, зареєстрований в УПФУ у Пустомитівському районі як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку при наявності трудового стажу, передбаченого Законом України “Про пенсійне забезпечення”. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату та доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відшкодуванню Пенсійному фонду України підлягають витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів “а”, “б”-“з” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, незалежно від їх часу призначення, до досягнення працівниками пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону, а саме: для чоловіків – 60 років, для жінок – 55 років.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлено розділом 6 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663 (надалі - Інструкція).

Пунктом 6.1 зазначеної Інструкції встановлено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в таких розмірах:

-          для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;

-          для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пункту 6.4 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначаються відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 “Прикінцевих положень” Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій, а підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій. (п.п.6.4, 6.8 п.6 Інструкції).

Витрати на доставку та виплату пільгових пенсій покриваються підприємствами, на яких було набуто пільговий стаж.

Управлінням ПФУ у Пустомитівському районі Львівської області було здійснено доставку та виплату пенсій, призначених на пільгових умовах працівнику кооперативу «Сигнал».

Управлінням ПФУ у Пустомитівському районі Львівської області надіслано розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” відповідно до пункту “б”-“з” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” за квітень 2015 року з розрахунком розміру фактичних виплат на доставку та виплату пенсій в розмірі – 559,45 грн.

Розрахунком по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій підтверджується наявність заборгованості кооперативу «Сигнал» перед УПФУ у Пустомитівському районі в сумі 559 грн 45 коп. за квітень 2015 року.

Докази погашення боргу відповідачем суду не представлені.

З урахуванням викладеного, суд дійшов переконання, що позовні вимоги УПФУ у Пустомитівському районі Львівської області є обґрунтованими, підтверджуються наявними у справі доказами, тому 559 грн 45 коп. підлягають стягненню з відповідача.

Відповідно до статті 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.7-14,69-71,86,87,94,159,160-163,183-2,256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з кооперативу «Сигнал» (місцезнаходження: с.Солонка, Пустомитівський район, Львівська область, 81131,ЄДРПОУ 06722728) на користь Управління Пенсійного фонду України у Пустомитівському районі Львівської області 559 (п»ятсот п»ятдесят дев»ять гривень 45 копійок) заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Постанова виконується негайно.

Постанова може бути оскаржена шляхом подачі протягом десяти днів з дня одержання копії постанови апеляційної скарги, яка подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків оскарження її в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя                                                                                          Гулкевич І.З.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.06.2015
Оприлюднено26.06.2015
Номер документу45200124
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2526/15

Постанова від 18.06.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 18.05.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні