Рішення
від 03.06.2015 по справі 520/17583/13-ц
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ


Справа № 520/17583/13-ц

Провадження № 2/520/1326/15

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.06.2015 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - судді Петренка В.С.

при секретарі - Гарнаженко Н.С., Мельничуковській К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовом

Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» в інтересах малолітнього - ОСОБА_2

до ОСОБА_3,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Київської районної адміністрації Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування, за участю Прокуратури Київського району м. Одеси

про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» в інтересах малолітнього - ОСОБА_2 звернувся до Київського районного суду м. Одеси з позовною заявою до ОСОБА_3, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Київської районної адміністрації Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування, за участю Прокуратури Київського району м. Одеси, в якій з урахуванням уточнень просить суд стягувати з ОСОБА_3 на поточний рахунок малолітнього ОСОБА_4, відкритий у Державному Ощадному банку України, аліменти на утримання малолітнього ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/4 частини з усіх видів доходу, щомісячно, починаючи з дня пред'явлення позову й до досягнення повноліття ОСОБА_2, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3, а також просить суд позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно її малолітнього сина - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

В обґрунтування заявленого позову позивач посилається на те, що в ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» на підставі розпорядження Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради № 567 від 26.09.2012 року знаходиться малолітній ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1.

Позивач також вказує, що мати малолітнього ОСОБА_2 ОСОБА_3 відбувала покарання у Збаразькій виправній колонії № 63 УДПтС України та звільнилася 27.06.2012 року. Відомості про батька дитини в актовий запис про народження були внесені зі слів матері згідно ч. 1 ст. 135 СК України.

Після звільнення ОСОБА_3 до дитячого будинку не з'явилася, неодноразово телефонувала, посилаючись на безробіття та скрутне матеріальне становище, забрати дитину не мала можливості. На теперішній час її місцезнаходження позивачу невідомо.

Викладені обставини зумовили звернення ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» до суду із даним позовом.

У судовому засіданні представник ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» наполягав на задоволенні позову.

Прокурор у судове засідання з'явився, проти задоволення позову не заперечував, вважав позов обґрунтованим.

Представник третьої особи Київської районної адміністрації Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування у судове засідання не з'явився, надіслав суду заяву, в якій проти задоволення позову не заперечував, надавши при цьому висновок про доцільність позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідачка ОСОБА_3 про час та місце судового засідання неодноразово повідомлялася належним чином шляхом надсилання судової ухвали та повісток на адресу, зазначену у позовній заяві, яка не змінювалася, про що свідчать довідка з адресно - довідкового бюро ГУМВС України в Одеській області (а.с. 13), однак у жодне судове засідання не з'явилися, про поважність причин відсутності не повідомила, заперечень на позовну заяву не надала.

При цьому суд зазначає, що відповідно до п. 5 ст. 74 ЦПК України судова повістка разом із розпискою, а у випадках, встановлених цим Кодексом, разом з копіями відповідних документів надсилається поштою рекомендованим листом із повідомленням або через кур'єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншою особою, яка бере участь у справі.

У разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх адреси, судова повістка надсилається фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Приймаючи до уваги, що всі судові відправлення від ОСОБА_3 були повернуті поштою із відміткою «за закінченням терміну зберігання», суд вважає за можливе розглядати справу без участі відповідача за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. ст. 224, 225 ЦПК України за згодою позивача та прокурора Київським районним судом м. Одеси постановлена ухвала про заочний розгляд справи.

Вислухавши пояснення представника ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка», прокурора, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов висновку про знеобхідність задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено у судовому засіданні розпорядженням Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради № 202 від 19.04.2010 року ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування (а.с 6).

На теперішній час ОСОБА_2 знаходиться в ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» на підставі розпорядження Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради № 567 від 26.09.2012 року (а.с. 5).

Мати малолітнього ОСОБА_2 відповідачка ОСОБА_3 відбувала покарання у Збаразькій виправній колонії № 63 УДПтС України та звільнилася 27.06.2012 року. Відомості про батька дитини в актовий запис про народження були внесені зі слів матері згідно ч. 1 ст. 135 СК України.

Після звільнення ОСОБА_3 до дитячого будинку не з'явилася, неодноразово телефонувала, посилаючись на безробіття та скрутне матеріальне становище, забрати дитину не мала можливості. На теперішній час її місцезнаходження невідомо.

При вирішенні спору в частині вимог про стягнення аліментів суд виходить з положень ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства», за якою кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Згідно ст. 180, ч. 2 ст. 181 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, передбачених статтею 184 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 183 Сімейного кодексу України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ст. 184 Сімейного кодексу України, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону. Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, передбаченого частиною другою статті 182 цього Кодексу, то дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміромаліментів і 30відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч.1 ст.192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що вищезазначеними нормами закону передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, з урахуванням того, що у суду відсутні докази того, що відповідачка ОСОБА_3 офіційно працює, а також враховуючи положення ст. 182 СК України, суд вважає за необхідне позов в частині стягнення аліментів задовольнити, стягувати з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» аліменти на утримання ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/4 з усіх видів доходу, але не менше 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 19 грудня 2013 року й до досягнення повноліття ОСОБА_2, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок, відкритий на ім'я ОСОБА_2 у Державному Ощадному банку України № НОМЕР_2.

Щодо вимог про позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітнього сина - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, суд зазначає наступне.

З висновку Київської районної адміністрації Одеської міської ради від 28.05.2015 року за №1085/01-11 про доцільність позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_3 у відношенні малолітнього сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, вбачається, що Київська районна адміністрація Одеської міської ради вважає доцільним позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_3 у відношенні малолітнього сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Відповідно до Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року за № 3 «Про практику застосування судами законодавства про розгляді справ про усиновленні а про позбавлення та поновлення батьківських прав» ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, не спілкуються з дитиною необхідному для її нормального усвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших цінностей, не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу. Не можна позбавити батьківських прав особу, яка не виконує своїх батьківських обов'язків з незалежних від неї причин.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 після звільнення з місць позбавлення волі у 2012 році до дитячого закладу не зверталася, долею дитини, станом її здоров'я не цікавилася, письмових запитів на адресу дитячого будинку не надсилала.

При викладених обставинах, суд вважає, що ОСОБА_3 навмисно ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків відносно малолітнього сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, у зв'язку з чим, позовні вимоги ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» про позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітнього сина - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України суд стягує з відповідачки судовий збір у розмірі 243,60грн. до державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 88, 213, 215, 226 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» в інтересах малолітнього - ОСОБА_2 до ОСОБА_3, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Київської районної адміністрації Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування, за участю Прокуратури Київського району м. Одеси про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_1) на користь Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» (АДРЕСА_2, код ЄДРПОУ 34381355) аліменти на утримання ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (АДРЕСА_2, код НОМЕР_1), у розмірі 1/4 з усіх видів доходу, але не менше 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 19 грудня 2013 року й до досягнення повноліття ОСОБА_2, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок, відкритий на ім'я ОСОБА_2 у Державному Ощадному банку України № НОМЕР_2.

Допустити негайне виконання рішення суду у межах суми платежу за один місяць.

Позбавити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 батьківських прав у відношенні малолітньої дитини ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_1) в дохід держави судовий збір у розмірі 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп.

Рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача шляхом звернення із заявою про перегляд заочного рішення протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області шляхом подання до Київського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом десяти днів з дня оголошення ухвали про залишення заяви без задоволення.

Суддя Петренко В. С.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення03.06.2015
Оприлюднено09.12.2015
Номер документу45258641
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —520/17583/13-ц

Рішення від 03.06.2015

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

Рішення від 03.06.2015

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

Ухвала від 25.09.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

Ухвала від 25.09.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

Ухвала від 13.01.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні