Постанова
від 05.09.2012 по справі 4-1810/12
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

cpg1251

Справа № 4-1810/12

П О С Т А Н О В А

про відмову в проведенні огляду

30 серпня 2012 року Суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ПИРОЖЕНКО С.А. розглянув подання т.в.о. начальника УДСБЕЗ УМВС України в Черкаській області ОСОБА_1, про проведення огляду території ПП «Друг»за адресою м. Черкаси, вул.. Чехова, 112/1, та вилучення фінансового -господарських документів,

В С Т А Н О В И В:

Начальник УДСБЕЗ УМВС України в Черкаській області звернувся до суду з поданням щодо отримання дозволу для співробітників УДСБЕЗ УМВС України в Черкаській області на безперешкодний доступ на територію АЗС та службових приміщень, які розташовані в м. Черкаси, вул. Чехова, 112/1 та вул. Смілянська, 52, що належать та використовуються ПП «Друг», СДРПОУ 14192960, з метою витребовування, огляду, ознайомлення та вилучення оригінали документів що стосуються, придбання, транспортування, зберігання та реалізації нафтопродуктів, а саме: розрахунково-платіжні документи, договори, рахунки-фактури, видаткові накладні, прибуткові накладні, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, акти випробувань, сертифікати якості, акти взаємозвірок та інші документи щодо внутрішнього (складського) обліку нафтопродуктів, а також електронно-обчислювальні машини (комп'ютера) та їхні носії на яких зберігається інформація, що стосуються виготовлення, придбання, зберігання та збуту нафтопродуктів. Крім того, дозволити співробітникам УДСБЕЗ провести відбір зразків продукції (нафтопродуктів) спільно з інспекцією з питань захисту прав споживачів в Черкаській області з метою проведення дослідження на відповідність нафтопродуктів вимогам ДСТУ.

З подання вбачається, що з урахуванням результатів обговорення на засіданнях Кабінету Міністрів України з питань недопущення «тіньового»обігу нафтопродуктів, на виконання вимог доручення МВС України № 4590/чн від 29.03.2012 року „Про проведення міжвідомчих перевірок у сфері виробництва та реалізації моторного паливаВ» УДСБЕЗ УМВС України в Черкаській області проводяться заходи направлені на фіксацію протиправної діяльності з виготовлення, зберігання та збуту нафтопродуктів.

УДСБЕЗ УМВС України в Черкаській області спільно з Інспекцією з питань захисту прав споживачів у Черкаській області було проведено перевірку АЗС ПП «Друг»м. Черкаси, вул. Чехова, 112/1, та згідно Акту № 000006 від 17.07.2012 року відібрано зразки бензину марки А-76. Дані зразки бензину надано на дослідження до ТОВ «Випробувальний Центру паливно-мастильних матеріалів»(ВЦ ПММ) м. Київ, вул. Суворова, 1. Згідно висновку ВЦ ПММ № 6940 зразки бензину марки А-76 за вмістом води та механічних домішок не відповідає вимогам ДСТУ 4063-2001.

Таким чином, посадові особи ПП «Друг», здійснюють реалізацію недоброякісних нафтопродуктів на території міста Черкаси порушуючи вимоги Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.1997 року № 1442 та інструкцію про порядок приймання, зберігання, транспортування, відпуску та обліку нафти та нафтопродуктів на підприємствах та організаціях України затвердженої наказом № 281/171/578/155 від 20.05.2008 року.

Враховуючи викладене, дії посадових осіб ПП «Друг»можливо містять ознаки злочинів, передбачених ч. 1 та ч. З ст. 204 КК України.

З метою проведення перевірки, встановлення повних та об'єктивних обставин вчинення посадовими особами ПП «Друг»неправомірних дій, необхідно витребувати, оглянути, ознайомитись та вилучити оригінали документів, інформацію, що підтверджують здійснення посадовими особами ПП «Друг»зберігання та збуту недоброякісних нафтопродуктів та причетність його до вчинення інших злочинів, тому виникла необхідність звернення до суду з даним поданням.

Суддя, дослідивши матеріали подання встановив наступне.

Постановою № 2 Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 2008 року «Про деякі питання застосування судами України законодавства при дачі дозволу на тимчасове обмеження окремих конституційних прав свобод людини і громадянина під час здійснення оперативно-розшукової діяльності дізнання і досудового слідства»(із змінами внесеними згідно постановою пленуму Верховного суду України від 04 жовтня 2010 року), передбачено, що подання керівника оперативного підрозділу або його заступника про проведення відповідних оперативно-розшукових заходів під час перевірки заяви або повідомлення про злочини до порушення кримінальної справи (частина п'ята статті 97 КПК), подання слідчого про проведення заходів, передбачених частиною п'ятою статті 177, частиною четвертою статті 178, статтею 187-1, частиною четвертою статті 190 КПК, і подання органу дізнання про проведення таких же заходів після порушення кримінальної справи (стаття 104 КПК) має бути погоджено з прокурором.

У разі надходження до провадження суду подання, яке повинно бути погоджено з прокурором, але з ним не погоджено, суд має відмовити у його розгляді, про що виноситься вмотивована постанова. Така відмова не перешкоджає повторному зверненню до суду з того ж питання після погодження подання з прокурором.

Суди не вправі надавати дозволи на проведення оперативно-розшукових заходів, якими тимчасово обмежуються конституційні права і свободи людини і громадянина, якщо стосовно особи не заведено оперативно-розшукову або контррозвідувальну справу чи немає даних, які б свідчили, що отримати інформацію в інший спосіб неможливо.

Статтею 190 КПК України передбачено, що огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до порушення кримінальної справи. В цих випадках, при наявності для того підстав, кримінальна справа порушується негайно після огляду місця події. Огляд житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою поставою судді, яка виноситься з додержанням порядку, встановленого ч.5 ст. 177 КПК України.

В матеріалах справи відсутня постанова про порушення оперативно - розшукової справи а також подання не погоджене з прокурором.

Таким чином, з даного подання неможливо встановити підстави для проведення огляду та прийняти рішення яке б відповідало вимогам КПК України.

За таких обставин, суддя вважає, за необхідне відмовити в задоволенні подання, а сама така відмова не перешкоджає повторному зверненню до суду з того ж питання після погодження подання з прокурором та усунення вище зазначених недоліків.

Керуючись ст. ст.177, 190 КПК України, суддя -

П О С Т А Н О В И В:

Начальнику УДСБЕЗ УМВС України в Черкаській області в задоволенні подання щодо отримання дозволу на безперешкодний доступ на територію АЗС та службових приміщень, які розташовані в м. Черкаси, вул. Чехова, 112/1 та вул. Смілянська, 52 що належать та використовуються ПП «Друг»та проведені огляду, витребовування, ознайомлення та вилучення оригіналів фінансово-господарських документів в приміщенні підприємства - відмовити.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Соснівського районного

суду м. Черкаси С.А.ПИРОЖЕНКО

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення05.09.2012
Оприлюднено26.06.2015
Номер документу45263256
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-1810/12

Постанова від 05.09.2012

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні