Ухвала
від 11.02.2013 по справі 753/1878/13
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/1878/13

провадження № 1-кс/753/132/13

У Х В А Л А

іменем України

"11" лютого 2013 р.слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва Дубас В.А. при секретарі Іващенко К.В., за участю прокурора Саврова Р.С., розглянувши клопотання слідчого СВ Дарницького РУ ГУ МВС України в м. Києві Васюти А.В. про тимчасовий доступ до речей і документів, за матеріалами досудового розслідування №32012110020000046, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2012 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, суд, -

в с т а н о в и в :

Слідчий СВ Дарницького РУ ГУ МВС України в м. Києві Васюта А.В., за погодженням з прокурором прокуратури Дарницького району м. Києва Савровим Р., звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за матеріалами досудового розслідування №32012110020000046, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2012 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

ПАТ КБ «ПриватБанк», як особа у володінні якої знаходяться зазначені речі і документи у судове засідання представника не направило, хоча про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлялось належним чином, крім того у судовій повістці згаданій особі роз'яснювався обов'язок збереження речей і документів у тому вигляді, який вони мають на момент отримання судового виклику.

Заслухавши прокурора, який клопотання підтримав, вивчивши матеріали клопотання суд вважає за необхідне клопотання задовольнити виходячи з наступних підстав.

Статтею 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною 1 статті 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Як вбачається з матеріалів згаданого клопотання, ОСОБА_4 звернувся до СВ ДПІ у Дарницькому районі м. Києва ДПС із заявою про те, що на його ім'я невідомими особами було зареєстроване ПП «Кур'єрська служба «Профі» (код ЄДРПОУ 32424784) відношення до реєстрації та фінансово-господарської діяльності якого він не має. З якими підприємствами ПП «Кур'єрська служба «Профі» мало взаємовідносини повідомити не може. Жодних фінансово-господарських документів він не підписував, нікого не уповноважував на здійснення господарських операцій від імені вказаного підприємства. Податкову звітність до ДПІ не підписував та не подавав. Розрахункові рахунки в банківських установах не відкривав.

ПП «Кур'єрська служба «Профі» перебуває на обліку як платник податків у ДПІ у Святошинському районі м. Києва ДПС, тому, слідчий та прокурор вважають, що у досудового слідства є достатні підстави вважати, що ПП «Кур'єрська служба «Профі» використовується невстановленими слідством особами для прикриття незаконної діяльності, оскільки згідно даних ДПС, від імені ОСОБА_4 до податкової інспекції подаються декларації з податку на додану вартість та з податку на прибуток підприємства про значні обсяги операцій фінансово-господарської діяльності.

Згідно Бази даних «Перелік платників ПДВ за результатами автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПС України» ПП «Кур'єрська служба «Профі» мало фінансово-господарські відносини з ТОВ «КА «Варто» (код ЄДРПОУ 33545330), що підтверджується також поданими до ДПІ службовими особами ТОВ «КА «Варто» податковими деклараціями з ПДВ. ТОВ «КА «Варто» має розрахунковий рахунок №26044060061749 в ПАТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299).

Інформація про рух коштів, на думку слідчого та прокурора, по вказаному рахунку надасть можливість встановити суб'єктів господарювання, які користувалися ТОВ «КА «Варто» для мінімізації податкових зобов'язань, та надасть можливість отримати фактичні дані щодо осіб, які відкривали та використовували вказаний рахунок та надасть можливість встановити осіб, які насправді розпоряджалися рахунками, а одержати в інший спосіб інформацію, яка містить банківську таємницю, в межах вказаного кримінального провадження неможливо.

Проведення виїмки оригіналів документів обумовлене тим, що у відповідності до п.7 п.п.4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02.03.2012 року проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками: за рішенням суду.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону (ч. 6 ст. 163 КПК України).

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що слідчим та прокурором у клопотанні доведено наявність достатніх підстав для отримання вказаної інформації, оскільки згадана інформація як сама по собі так і у сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження буде мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, крім того суду доведено, те, що витребовувані відомості можуть бути використані як докази, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Керуючись ст.ст. 159, 161-164 КПК України, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого СВ Дарницького РУ ГУ МВС України в м. Києві Васюти А.В. - задовольнити.

Зобов'язати службових осіб ПАТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299) надати тимчасовий доступ до речей та документів, які містять банківську таємницю клієнта ТОВ «КА «Варто» (код ЄДРПОУ 33545330) та можливість провести виїмку в ПАТ КБ «ПриватБанк» за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 50 з метою вилучення оригіналів (в разі відсутності завірених належним чином їх копій) документів, які свідчать про відкриття, функціонування та про рух коштів по рахунку № 26044060061749 за період з 25.03.2011 року по день постановлення ухвали слідчим суддею, а саме:

- Відомостей на паперових та електронних носіях про рух коштів з розшифровкою без скорочень контрагентів, їх статистичних кодів, в тому числі реквізитів їх рахунків (номер рахунку, МФО банківської установи) призначенням платежу, датою та часом здійснення платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, з зазначенням суми податку на додану вартість - окремо, а також із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня, відомостей щодо документів, на підставі яких здійснені такі платежі, номерів референсів кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції) по рахунку №26044060061749 за період з 25.03.2011 року по день постановлення ухвали слідчим суддею,

- Інформації, що міститься в справі з юридичного оформлення рахунків, а саме документів передбачених «Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунку у національній та іноземних валютах», затвердженою Постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492, які були надані на відкриття рахунку №26044060061749, додавалися до справ під час функціонування вказаного рахунку, та інших документів, що знаходяться у вказаних справах з юридичного оформлення рахунку,

- Первинних документів, що свідчать про зарахування на банківський рахунок № 26044060061749 та зняття з нього грошових коштів (платіжні доручення, заяви на видачу готівки, чеки та інші документи, якими оформлювалось отримання готівкових коштів) за період з 25.03.2011 року по день постановлення ухвали слідчим суддею,

- Договорів на отримання кредиту або відкриття кредитних ліній та матеріалів кредитних справ про надання та обслуговування кредитів,

- Документів щодо придбання та реалізації векселів, укладання угод доміциляції, документів на виконання вказаних угод.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили з моменту її оголошення.

Строк дії даної ухвали складає один місяць з дня її постановлення.

Роз'яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Відповідно до ст. 309 КПК України дана ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення11.02.2013
Оприлюднено10.07.2015
Номер документу45314015
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, за матеріалами досудового розслідування №32012110020000046, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2012 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, суд

Судовий реєстр по справі —753/1878/13

Ухвала від 11.02.2013

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Дубас В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні