Постанова
від 18.06.2015 по справі 826/11798/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

18 червня 2015 року № 826/11798/15

О 17 годині 26 хвилин в приміщенні Окружного адміністративного суду міста Києва за адресою у м. Києві по вул. Великій Васильківській, 81-а, Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: головуючого Бояринцевої М.А. при секретарі судового засідання Голубничій О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за поданням

Державної податкової інспекції у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві (юридична адреса: (04080, м. Київ, вул. Турівська, 12) до Товариства з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» (04208, м. Київ, пр-т. Правди, 102-А) про зупинення видаткових операцій,

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві звернулася до суду з поданням про зупинення видаткових операцій на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД».

Ухвалою суду від 18 червня 2015 року про відкриття провадження в адміністративній справі ухвалено викликати представників сторін в судове засідання відповідно до статей 33-34 Кодексу адміністративного судочинства України телефонограмою.

В судове засідання з'явився представник позивача. Представник відповідача не з'явився.

Згідно частини восьмої статті 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд подання відбувається за участю органу доходів і зборів, що його вніс, та платника податків, стосовно якого його внесено. Неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

В обґрунтування заявлених вимог заявник посилається на Податковий кодекс України, Порядок застосування податкової застави органами доходів і зборів, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 10 жовтня 2013 року № 572, Порядок призначення та звільнення, а також функції та повноваження податкового керуючого, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 10 жовтня 2013 року № 578, та зазначає, що Товариством з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» не виконані вимоги Державної податкової інспекції у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві, документи для опису активів не надано, доступ до опису майна не забезпечено, заходи щодо здійснення опису майна боржника не призвели до виконання його обов'язків як платника податків та реалізації функцій та повноважень податкового керуючого в зв'язку з чим 17 червня 2015 року складено акт № 7 про відмову платника податків від опису майна у податкову заставу, що є підставою для зупинення видаткових операцій на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД».

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується подання, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи, суд приходить до наступних висновків.

Товариство з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» (ідентифікаційний код 39226124) є юридичною особою та перебуває на обліку в Державній податковій інспекції у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві.

Згідно уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на додану вартість, яка надійшла до податкового органу 20 квітня 2015 року та зареєстрована за № 9073563180, Товариством з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» самостійно визначено податкове зобов'язання у розмірі 141 730 грн. та штраф у сумі 4252 грн. (за лютий 2015 року). Платником податків частково сплачено суму заборгованості у розмірі 8 377 грн.

Згідно уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на додану вартість, яка надійшла до податкового органу 21 квітня 2015 року та зареєстрована за № 9074364143, Товариством з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» самостійно визначено податкове зобов'язання у розмірі 7 423 грн. та штраф у сумі 223 грн. (за березень 2015 року).

Згідно податкової декларації з податку на додану вартість, яка надійшла до податкового органу 20 травня 2015 року та зареєстрована за № 99102036560, Товариством з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» самостійно визначено податкове зобов'язання у розмірі 8 377 грн.

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до статті 36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором. Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Згідно пункту 38.1 статті 38 Податкового кодексу України виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Пунктом 54.1. статті 54 Податкового кодексу України передбачено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом (пункт 57.1 статті 57 Податкового кодексу України).

Проте, Товариством з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» не сплачено узгоджену суму грошового зобов'язання з податку на додану вартість у розмірі 153 628 грн. Доказів зворотнього суду не пред'явлено.

Крім того, за Товариством з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» обліковується пеня у розмірі 3 241, 26 грн.

Згідно пункту 59.1. статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Пунктом 59.5. статті 59 Податкового кодексу України встановлено, що у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

Державною податковою інспекцією у Подільському райні Головного управління ДФС у м. Києві 6 травня 2014 року направлено на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» податкову вимогу № 4268-23.

21 травня 2015 року Державною податковою інспекцією у Подільському райні Головного управління ДФС у м. Києві прийнято рішення про опис майна Товариства з обмеженою відповідальністю ««СБМ БУД» у податкову заставу.

Листом від 21 травня 2015 року за № 4268/10/26-56-25-05 Державна податкова інспекція у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві повідомила відповідача про те, що станом на 21 травня 2015 року Товариство з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» має заборгованість перед бюджетом в загальній сумі 156 563, 56 грн. та з метою опису майна в податкову заставу зобов'язала протягом 10-ти днів з моменту отримання листа надати перелік майна, яке перебуває у власності підприємства та балансова вартість якого відповідає або є більшою за суму податкового боргу, з метою складання акту опису майна, на яке поширюється право податкової застави.

Податкову вимогу, рішення про опис майна у податкову заставу та лист отримано представником товариства Ткаченко 03.06.2015 року.

Проте, вимоги податкового органу Товариством з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» виконані не були, в зв'язку з чим 17 червня 2015 року о 09:00 год. податковим керуючим Тимошенко Ю.С. складено акт № 7 про перешкоджання платником податків виконанню повноважень податковим керуючим та акт № 7 відмови платника податків від опису майна у податкову заставу.

Відповідно до пункту 87.1 статті 87 Податкового кодексу України джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Пунктом 88.1 статті 88 Податкового кодексу України встановлено, що з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення (пункт 88.1 статті 88 Податкового кодексу України).

Згідно підпункту 89.1.1 пункту 89.1 статті 89 Податкового кодексу України право податкової застави виникає у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку.

Згідно з пункту 89.3 статті 89 Податкового кодексу України опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника контролюючого органу, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

У відповідності до пункту 89.4 статті 89 Податкового кодексу України у разі якщо платник податків не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна такого платника податків у податкову заставу та/або не подає документів, необхідних для такого опису, податковий керуючий складає акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу.

Контролюючий орган звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, заборону відчуження таким платником податків майна та зобов'язання такого платника податків допустити податкового керуючого для опису майна у податкову заставу.

Зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та заборона відчуження таким платником податків майна діють до дня складення акта опису майна платника податків у податкову заставу податковим керуючим або акта про відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу, або погашення податкового боргу в повному обсязі. Податковий керуючий не пізніше робочого дня, що настає за днем складення цих актів, зобов'язаний надіслати банкам, іншим фінансовим установам, а також платнику податків рішення про складення актів, яке є підставою для поновлення видаткових операцій та скасування заборони на відчуження майна.

Відповідно до підпункту 41.1.1 пункту 41.1. статті 41 Податкового кодексу України контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску, його територіальні органи.

Згідно підпункту 20.1.32 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду, якщо платник податків перешкоджає виконанню податковим керуючим повноважень, визначених цим Кодексом, щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків шляхом накладення арешту на цінні папери та/або кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку (крім операцій з видачі заробітної плати та сплати податків, зборів, єдиного внеску, а також визначених контролюючим органом грошових зобов'язань платника податків, погашення податкового боргу), та зобов'язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом.

Контролюючий орган звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та зобов'язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом. Строк, на який можуть бути зупинені видаткові операції, визначається судом, але не більше двох місяців (пункт 91.4 статті 91 Податкового кодексу України ).

Беручи до уваги те, що суму боргу у розмірі 156 869, 26 грн. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив, податковий борг є узгодженим, наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується матеріалами справи та враховуючи ненадання документів Товариством з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» на вимогу контролюючого органу, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог подання та визнає їх такими, що підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтею 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В:

1.Подання Державної податкової інспекції у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві задовольнити повністю.

2. Зупинити видаткові операції на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю «СБМ БУД» (04208, м. Київ, пр-т. Правди, 102-А, ідентифікаційний код 39226124):

- р/р 26007001946601 в ПАТ «АГРО КОМБАНК», МФО 322302, українська гривня;

- р/р 26005011518680 в ПАТ «УКРСОЦБАНК», МФО 300023, українська гривня;

- р/р 37512000194138 в Казначейство України (ел.адм.подат.), МФО 899998, українська гривня;

- р/р 26007562101900 в АТ «УКРСИББАНК», МФО 351005, українська гривня;

- р/р 26041562101900 в АТ «УКРСИББАНК», МФО 351005, українська гривня;

до дня складення акта опису майна платника податків у податкову заставу податковим керуючим або акта про відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу, або погашення податкового боргу в повному обсязі, але не більше ніж на два місяці (крім операцій з видачі заробітної плати та сплати податків, зборів, єдиного внеску, а також визначених контролюючим органом грошових зобов"язань платника податків, погашення податкового боргу).

Відповідно до частини сьомої статті 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими статтями 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя М.А. Бояринцева

Дата ухвалення рішення18.06.2015
Оприлюднено24.06.2015
Номер документу45339075
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/11798/15

Ухвала від 18.06.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

Постанова від 18.06.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні