Ухвала
від 18.06.2015 по справі 924/830/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"18" червня 2015 р. Справа № 924/830/15

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Кочергіної В.О., розглянувши матеріали

за позовом Фермерського господарства "Білогірський сокіл" смт. Білогір'я, Білогірський район, Хмельницька область

до Білогірської селищної ради смт. Білогір'я, Білогірський район, Хмельницька область

про зобов'язання укласти договір купівлі-продажу об'єкту незавершеного будівництва будівлі інтернату для сільських ветеранів праці та літніх людей, що розташований за адресою: вул. Миру,1з в смт. Білогір'я Хмельницької області

Представники сторін:

від позивача Орендарчук В.О. за довіреністю від 05.05.2015р.

від відповідача Лотоцька О.Б. за довіреністю від 17.06.2015р.

Гудзенко Ю.С. за довіреністю від 05.01.2015р.

Суть спору

Позивач у позовній заяві та його представник в судовому засіданні просять суд зобов'язати відповідача укласти договір купівлі-продажу об'єкту незавершеного будівництва будівлі інтернату для сільських ветеранів праці та літніх людей, що розташований за адресою: вул. Миру,1з в смт. Білогір'я Хмельницької області з позивачем.

В обґрунтування позовних вимог посилаються на те, що рішенням Білогірської селищної ради 21 сесії п'ятого скликання від 18.01.2008р. вирішено продати об'єкт незакінченого будівництва будинку - інтернату для сільських ветеранів праці та пристарілих. 17.08.2012р. між фермерським господарством "Білогірський сокіл" та товариством з обмеженою відповідальністю "Західноукраїнський аукціонний центр" укладено угоду про умови участі в аукціонні з продажу комунального майна територіальної громади смт. Білогір'я, відповідно до даної угоди позивачем перераховано на рахунок ТОВ "Західноукраїнський аукціонний центр" реєстраційний внесок в сумі 17 грн. та гарантійний внесок для участі в аукціоні в розмірі 22197грн. 90коп. У відповідності до протоколу проведення аукціону з продажу об'єкта комунальної власності №1 від 20.08.2012р. переможцем аукціону став позивач. Позивач наголошує на тому, що ним виконані усі умови, передбачені угодою про умови участі в аукціонні з продажу комунального майна територіальної громади, про що 22.08.2012р. був складений акт про виконання робіт. Позивачем на протязі 2012 року частково перераховано кошти в сумі 51000 грн., з врахуванням гарантійного внеску - 73197грн. 90коп. Зауважує, що з моменту оголошення результатів аукціону відповідач не надіслав пропозицію укласти з позивачем договір купівлі-продажу нерухомого майна, а неодноразові усні вимоги керівництва ФГ "Білогірський сокіл" надати проект договору купівлі - продажу та укласти такий договір ігнорують, а тому позивач позбавлений можливості внести кошти до банківської установи як оплати за придбане майно. 04.05.2015 року позивач направив на адресу відповідача лист з вимогою надати проект договору купівлі-продажу об'єкту незавершеного будівництва будівлі інтернату для сільських ветеранів праці та літніх людей. Однак, відповідач надав відповідь, якою відмовив надати позивачу проект договору купівлі-продажу. Повідомив, що рішенням Білогірської селищної ради 37 сесії шостого скликання №20 від 04.12.2014р. вирішено повторно продати незакінчений об'єкт будівництва будинку - інтернату для сільських ветеранів праці та пристарілих. Позивач вважає, що відповідач порушує його законні права на оформлення договору купівлі-продажу, оскільки проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін, а позивач не може надати відповідачеві проект договору купівлі-продажу так як у позивача відсутні будь-які документи стосовно даного об'єкту нерухомості. Оскільки спір вирішити в позасудовому порядку не видалось можливим, позивач звернувся з позовом до суду.

Представник позивача наполягає на задоволенні позовних вимог, долучив до матеріалів справи додаткові докази.

Відповідач у запереченні проти позову від 15.06.2015р. та його представник в судовому засіданні проти позовних вимог заперечують. Зазначають, що до 04.05.2015р. жодних звернень про укладання договору купівлі-продажу, та посвідчення його нотаріально, згідно чинного законодавства України, від позивача не надходило, кошти, окрім вказаних у позовній заяві, не сплачено, що суперечить п.1 протоколу № 1 проведення аукціону з продажу об'єкта комунальної власності, згідно якого, переможець аукціону (покупець) протягом 30-ти календарних днів перераховує кошти за придбаний на аукціоні об'єкт незакінченого будівництва будинку-інтернату для сільських ветеранів праці та пристарілих, що знаходиться по вул. Миру, 1з у смт. Білогір'я Хмельницької області. Зазначає, що у разі коли об'єктом є нерухоме майно, право власності на нього переходить до покупця після державної реєстрації в установленому законом порядку права власності на придбаний об'єкт, яка здійснюється після сплати у повному обсязі ціни продажу об'єкта, а ціна об'єкта продажу до теперішнього часу не сплачена, та об'єкт нерухомого майна перебуває у власності територіальної громади Білогірської селищної ради, що підтверджується право установчими документами на даний об'єкт. Просить суд відмовити у задоволенні позову.

У відзиві на позов від 18.06.2015р. відповідач зазначає, що п. 1 протоколу аукціону від 20.08.2012р. переможець (покупець) протягом 30 календарних днів перераховує кошти за придбаний на аукціоні об'єкт незавершеного будівництва - будівля інтернату для сільських ветеранів праці та літніх людей, що знаходиться за адресою: вул. Миру, 1з в смт. Білогір'я, Білогірський район в сумі 244179грн., однак позивачем вартість об'єкту повністю не оплачено (сплачено лише 51000,00 грн. з призначенням платежів було визначено позивачем "за купівлю об'єкта незавершеного будівництва будівлі інтернату для сільських ветеранів праці та літніх людей згідно протоколу №1 від 20.08.2012 р."). Посилаючись на ст. 22 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств", наголошує на тому, що право володіння, користування і розпорядження об'єктом приватизації могло перейти до позивача тільки після сплати в повному обсязі ціни продажу об'єкта приватизації та державної реєстрації. Звертає увагу суду на те, що за конкурсом договір купівлі-продажу між покупцем і продавцем укладається не пізніш як у п'ятиденний термін з дня затвердження органом приватизації результатів аукціону, конкурсу, який позивачем пропущений. Зауважує, що на даний час об'єкт не оцінено, оскільки термін використання звіту незалежної оцінки вказаного майна закінчився після спливу шести місяців. Враховуючи те, що позивач не звертався з пропозицією укласти договір у період з 20.08.2012 року по 25.08.2012 року до відповідача, а повної сплати ціни об'єкту позивачем проведено не було, відповідач прийшов до висновку про безпідставність позову, просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог.

В ході розгляду справи судом встановлено, що, відповідно до договору №16/8 від 16.07.2012р. договору про підготовку до приватизації та проведення аукціону з продажу (приватизації) майна, що перебуває у комунальній власності, угоди від 17.08.2012р. про умови участі в аукціоні з продажу комунального майна територіальної громади смт. Білогір'я, організатором (виконавцем) вказаного аукціону виступало товариство з обмеженою відповідальністю "Західноукраїнський аукціонний центр" м. Рівне, вул. Гетьмана Мазепи, 4а/6а.

Враховуючи викладене, суд вважає за доцільне, з власної ініціативи, відповідно до ст. 27 ГПК України, залучити товариство з обмеженою відповідальністю "Західноукраїнський аукціонний центр" (м. Рівне, вул. Гетьмана Мазепи, 4А/6А, код 37083412) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача, оскільки рішення по справі може вплинути на права та обов'язки зазначеної особи.

Враховуючи залучення до участі у справі третьої особи, принцип змагальності господарського судочинства, необхідність витребування додаткових доказів, розгляд справи підлягає відкладенню на іншу дату.

Керуючись ст. ст. 27, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "Західноукраїнський аукціонний центр" (м. Рівне, вул. Гетьмана Мазепи, 4А/6А, код 37083412).

Розгляд справи відкласти на 11:00 "07" липня 2015 р.

Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Хмельницької області за адресою: м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1, каб. 318.

Зобов'язати позивача направити на адресу третьої особи копію позовної заяви з додатками, докази про що, подати в судове засідання, докази в підтвердження перерахування коштів в сумі 244179грн. (протокол проведення аукціону від 20.08.2012р.); пояснення щодо наявності/відсутності спорів про чинність аукціону від 20.08.2012р.

Запропонувати відповідачу подати в судове засідання витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на час розгляду справи; пояснення щодо наявності/відсутності спорів про чинність аукціону від 20.08.2012р.; правила проведення аукціону від 20.08.2012р.

Запропонувати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ТОВ "Західноукраїнський аукціонний центр" подати в судове засідання письмову позицію з приводу поданого позову з нормативно-документальним обґрунтуванням і підтвердженням своїх доводів; правила проведення аукціону від 20.08.2012р.

Викликати в судове засідання уповноважених представників сторін та третьої особи (з довіреностями та документами, що посвідчують особу).

Попередити сторони, що у відповідності до п.5 ст.83 ГПК України, за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторони, господарський суд має право стягнути з винної сторони в доход Державного бюджету України штраф у розмірі до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Суддя В.О. Кочергіна

Віддруковано 4 примірники:

1 - до справи;

2 - позивачу рекомендованим з повід. (смт. Білогір'я, Білогірський район, Хмельницька область, вул. Ломоносова, 15а);

3 - відповідачу рекомендованим з повід. (смт. Білогір'я, Білогірський район, Хмельницька область, вул. Шевченка, 44).

4 - третій особі рекомендованим з повід. (м. Рівне, вул. Гетьмана Мазепи, 4А/6А).

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення18.06.2015
Оприлюднено25.06.2015
Номер документу45367308
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/830/15

Рішення від 04.08.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 07.07.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 18.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 27.05.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні