Ухвала
від 18.06.2015 по справі 924/1484/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"18" червня 2015 р.Справа № 924/1484/14

Господарський суд Хмельницької області у складі:

Суддя Гладій С.В., розглянувши заяву Волочиського відділення Хмельницької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області м. Хмельницький про зміну сторони (стягувача) за позовом управління пенсійного фонду України в Волочиському районі м. Волочиськ, Хмельницької області

до управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ, Хмельницької області

про стягнення 868,05 грн.

представників:

стягувача: не з'явився

боржника: не з'явився

ДПІ : не з'явився

Рішенням господарського суду від 03.11.2014р. задоволено позов Управління Пенсійного фонду України у Волочиському районі м. Волочиськ, Хмельницької області до управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ, Хмельницької області про стягнення 868,05 грн. надміру виплаченої суми пенсії.

Стягнуто з Управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації Хмельницької області м. Волочиськ, вул. Слави, 10 (код 02146742) на користь Управління Пенсійного фонду України у Волочиському районі, м. Волочиськ (код 14147267) 868,05 грн. надмірно виплаченої суми пенсії.

Стягнуто з Управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації Хмельницької області м. Волочиськ, вул. Слави, 10 (код 02146742) в дохід державного бюджету України (по коду бюджетної класифікації 22030001, р/р 31218206783002 отримувач коштів УДКСУ у м. Хмельницькому, код ОКРО 38045529, банк отримувача - ГУ ДКУ у Хмельницькій області, МФО 815013, призначення платежу: "Судовий збір, код 03500128") судовий збір у розмірі 1827 грн. (одна тисяча вісімсот двадцять сім гривень).

Видано відповідні накази.

Волочиське відділення Хмельницької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області м. Хмельницький звернулось із заявою про зміну найменування відповідача з управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ, Хмельницької області на відділ освіти Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ, Хмельницької області.

В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що Волочиським відділенням Хмельницької ОДПІ відповідно до Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №845 від 03.08.2011 року, пред'явлено до виконання судовий наказ в Управління Державної казначейської служби України у Волочиському районі Хмельницької області.

Управлінням Державної казначейської служби України у Волочиському районі Хмельницької області повернуто без виконання судовий наказ, в зв'язку з тим, що в управлінні Казначейства на обслуговуванні відсутній розпорядник коштів управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації Хмельницької області.

Волочиське відділення Хмельницької ОДПІ ГУ ДФС у Хмельницькій області звернулося в управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації з метою встановлення назви та інших реєстраційних відомостей даного державного органу на момент виконання судового наказу.

Управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної, адміністрації надало копії виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців від 17.12.2014 року та розпорядження першого заступника голови Волочиської районної державної адміністрації Хмельницької області №218/2014-р/к від 03.11.2014 року „Про внесення змін до розпорядження голови районної державної адміністрації від 11.06.2014р. №105/2014-р/к" згідно якого управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації перейменовано у відділ освіти Волочиської районної Державної адміністрації.

Згідно з приписами статті 25 ГПК України у разі припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника від повідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

В ході примусового стягнення управлінням освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації проведено державну реєстрацію змін до установчих доку ментів юридичної особи та змінено назву на відділ освіти Волочиської районної державної адміністрації, що підтверджується витягом з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, розпорядженням Волочиської районної державної адміністрації від 17.12.2014 року.

Оскільки ці обставини ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, Волочиське відділення Хмельницької ОДПІ ГУДФС у Хмельницькій області звертається до суду з заявою про зміну найменування Відповідача з управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації (в наказі від 17.11.14 року по справі № 924/1484/14 про стягнення ) в дохід державного бюджету України судовий збір у розмірі 1827 грн. (одна тисяча вісімсот двадцять сім гривень) на відділ освіти Волочиської районної державної адміністрації.

Заявник в судове засідання не з'явився, надіслав на адресу суду клопотання в якому просить заяву про зміну сторони розглядати без участі представника.

Повноважний представник позивача в судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив.

Повноважний представник відповідача в засідання суду не з`явився, надіслав на адресу суду клопотання в якому просить розглядати справу без присутності представника на підставі письмових пояснень. Крім того, надіслав на адресу суду письмові пояснення по справі в яких повідомив, що проти заяви про зміну найменування відповідача заперечує, посилається на те, що зміна найменування управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ Хмельницької області на відділ освіти Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ Хмельницької області станом на момент звернення заявника до суду проведена, що й підтверджено доданими до заяви документами.

Відповідно до вимог статті 25 Господарського процесуального кодексу України господарський суд виносить ухвалу про заміну сторони її правонаступником. Процесуальна дія про зміну найменування відповідача Господарським судом не передбачена Господарським процесуальним кодексом України.

Оскільки Волочиське відділення Хмельницької ОДПІ ГУ ДФС у Хмельницькій області звернулось до суду з заявою про зміну найменування відповідача, а не про заміну сторони її правонаступником, заява Управління Пенсійного фонду України у Волочиському районі не може бути задоволена.

Судом при розгляді даної заяви береться до уваги наступне:

Статтею 25 ГПК України передбачено процесуальне правонаступництво у зв'язку не лише зі смертю (оголошенням померлою) фізичної особи та реорганізацією суб'єкта господарювання, а й інших передбачених законом випадках, у тому числі заміни кредитора або боржника у зобов'язанні (статті відповідно 512 і 520 Цивільного кодексу України). У разі заміни кредитора в зобов'язанні не в повному обсязі (у подільному зобов'язанні; в разі передачі новому кредитору права на стягнення неустойки окремо від передачі прав вимоги за основним зобов'язанням тощо) новий кредитор є правонаступником первісного кредитора лише в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу відповідних прав якщо інше не встановлено договором або за законом (стаття 514 Цивільного кодексу України); при цьому якщо правонаступником заявляються відповідні вимоги, то вважається, що позов подано кількома позивачами (стаття 23 ГПК). Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 25 ГПК допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення, і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом певних обставин, але з повідомленням сторін, оскільки інше суперечило б приписам частини другої статті 22 ГПК стосовно прав сторін у судовому процесі.

Відповідно до ч.5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Виконання судового рішення є невід'ємною стадією процесу правосуддя і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України „Про виконавче провадження".

Враховуючи вищевикладені обставини, суд рахує за необхідне, заяву Волочиського відділення Хмельницької ОДПІ ГУ ДФС у Хмельницькій області задовольнити.

Керуючись ст.ст.25, 86, Господарського процесуального кодексу України, СУД -

УХВАЛИВ:

Замінити відповідача по справі №924/1484/14 Управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації Хмельницької області (м. Волочиськ, вул. Слави 10, код 02146742) на Відділ освіти Волочиської районної державної адміністрації (м. Волочиськ, вул. Слави 10, код 02146742).

Суддя С.В. Гладій

Пом. судді: І.М. Вальчук

Віддрук. 4 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу, (м. Волочиськ, Хмельницької обл., вул. Лисенка,8)(прост,)

3 - відповідачу.(м. Волочиськ, Хмельницької області, вул. Слави, 10)(прост.)

4- Волочиське відділення Хмельницькій ОДПІ ГУ ДФС (м. Волочиськ, пл.. Центральна,3А) (прост.)

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення18.06.2015
Оприлюднено25.06.2015
Номер документу45367313
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1484/14

Ухвала від 18.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 10.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 26.02.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 19.02.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 22.01.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 21.01.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Рішення від 03.11.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 02.10.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні