Рішення
від 18.06.2015 по справі 926/681/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" червня 2015 р. Справа № 926/681/15

За позовом Прокурора Сторожинецького району Чернівецької області в інтересах держави в особі Верхньопетрівецької сільської ради

до споживчого товариства «Верхньо-Петрівецьке сільське споживче товариство»

про внесення змін до договору оренди землі

Суддя О.В. Гончарук

Представники:

від позивача - не з'явився;

від відповідача - Гаврилович І.Д., голова товариства.

У засіданні приймав участь прокурор Нараєвська А.Ю.

СУТЬ СПОРУ: Прокурор Сторожинецького району Чернівецької області в інтересах держави в особі Верхньопетровецької сільської ради звернувся з позовом до споживчого товариства «Верхньо-Петрівецьке сільське споживче товариство» про внесення змін до договору оренди землі від 23.05.2011, укладеного між Верхньопетрівецькою сільською радою та Верхньо-Петрівецьким сільським споживчим товариством, який зареєстрований у відділі Держкомзему у Сторожинецькому районі за №732458254000058 від 10.11.2011, шляхом викладення пунктів 3, 7 договору в наступній редакції: пункт 3 «Станом на 03.02.2015, нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 365612,11 грн.»; пункт 7 «Орендна плата вноситься орендарем виключно у грошовій формі в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки, що становить 10968,36 грн. на рік.

Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 27.04.2015 порушено провадження у справі з призначенням її до розгляду на 19.05.2015.

Ухвалою від 19.05.2015 відкладено розгляд справи на 11.06.2015.

Ухвалою від 11.06.2015, у зв'язку з неявкою у судове засідання представника відповідача, розгляд справи відкладено на 18.06.2015.

На день розгляду справи, 18.06.2015, представник позивача у судове засідання не з'явився, однак від позивача через канцелярію господарського суду надійшло клопотання (вх. 2676), в якому позивач просить задовольнити позов повністю, а справу розглянути без його участі.

Присутній у судовому засіданні прокурор просить суд задовольнити позов з підстав, зазначених у позовній заяві.

Представник відповідача зазначає, що спір між сторонами відсутній, оскільки відповідач прийняв пропозицію позивача про внесення змін до спірного договору, проте позивача про прийняття пропозиції не повідомив, а зміни до договору, на даний час, не зареєстрував у встановленому законодавством порядку.

Заслухавши пояснення прокурора та представника відповідача, розглянувши подані учасниками судового процесу документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна вимога, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення її по суті, суд в с т а н о в и в.

23 травня 2011 року між сторонами укладено договір оренди землі, який зареєстрований у відділі Держкомзему у Сторожинецькому районі за №732458254000058 від 10.11.2011 (Договір), згідно з умовами якого орендодавець надає на підставі рішення Верхньопетровецької сільської ради X сесії V скликання №183-10/2007 від 26.12.2007 року, ХХХVІІ сесії V скликання №131-37/2010 від 27.05.2010 та II сесії VІ скликання №49-2/2010 від 24.12.2010, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для обслуговування магазинів №144 та №146, яка знаходиться в с.Верхні Петрівці по вул. Буковинській, 874-б Сторожинецького району Чернівецької області.

За Договором в оренду передається земельна ділянка площею 0,1871 га, станом на 28.04.2011, нормативна грошова оцінка якої становить 114449,03 грн.

Розмір орендної плата обумовлений сторонами в п. 7 Договору у розмірі 3% від нормативної грошової оцінки та становить 3433,47 грн. на рік.

Згідно з пунктом 6 Договору, його укладено строком на сім років.

Як визначено у пункті 10 Договору, розмір орендної плати переглядається щороку у разі:

- зміни умов господарювання, передбачених договором;

- зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі і внаслідок інфляції;

- погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджується документами;

- в інших випадках, передбачених законом.

При цьому, зміна умов Договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір вирішується в судовому порядку (пункт 32 Договору).

В матеріалах справи відсутні докази визнання договору недійсним.

Рішенням XVII сесії VI скликання Верхньопетровецької сільської ради за №30-17/2013 від 13.06.2013, затверджено технічну документацію по нормативній грошовій оцінці земель с. Верхні Петрівці.

Відповідачем не надано доказів того, що згадане рішення ним в установленому законом порядку оскаржувалось. Воно не змінене і не визнане судом недійсним.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про оцінку землі» дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Згідно з витягу з технічної документації про нормативно-грошову оцінку від 13.06.2013, нормативно грошова оцінка орендованої відповідачем земельної ділянки площею 0,1871 га становить 365612,11 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач неодноразово звертався до відповідача (листи від 30.01.2014, 23.03.2015) з пропозицією внести змін до умов Договору в частині збільшення орендної плати.

Згідно з частиною 1 статті 4-3 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

У відповідності до частини 1 статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ст. 34 ГПК України).

Відповідно до статті 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом; а також у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору (ст. 652 ЦК України).

Згідно з статтею 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Статтею 21 Закону України «Про оренду землі» визначено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку (ст. 30 Закону України «Про оренду землі»).

Оскільки відповідно до частини 1 статті 188 Господарського кодексу України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускається, внесення змін до договору оренди землі у разі зміни ставок орендної плати за землю та затвердження нових коефіцієнтів уповноваженим органом повинно здійснюватися з дотриманням порядку, визначеного цією статтею ГК України.

У разі не досягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Абзацом 4 пункту 2.19 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 №6 (з внесеними змінами та доповненнями від 29.05.2013) зазначено, що статтею 30 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку. Оскільки орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, то законодавча зміна граничного розміру цієї плати може бути підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору. При цьому надсилання відповідачеві пропозицій щодо внесення змін до договору оренди є правом, а не обов'язком позивача, тому недотримання останнім вимог частини другої статті 188 ГК України щодо надсилання іншій стороні пропозицій про зміну умов договору не позбавляє його права звернутися до господарського суду з позовом про зміну умов договору за наявності спору (тобто за відсутності згоди відповідача на зміну умов договору).

Як встановлено судом в процесі розгляду справи, позивач неодноразово звертався листами до відповідача з пропозицією привести договори оренди землі у відповідність до вимог законодавства, проте у позасудовому порядку досягти згоди щодо зміни умов договору сторонам не вдалося.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 13 Закону України «Про оцінку земель» нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться у разі визначення розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Приписами статті 18 Закону України «Про оцінку земель» врегульовано, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться: щодо земельних ділянок розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення - не рідше ніж один раз на 5-7 років; розташованих за межами населених пунктів земельних ділянок сільськогосподарського призначення - не рідше ніж один раз на 5-7 років, а несільськогосподарського призначення - не рідше ніж один раз на 7-10 років. Відповідно до частини 2 статті 20 Закону України «Про оцінку земель» дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Відповідно до частини першої статті 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Згідно з частиною першою статті 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Крім того, абзацом першим пункту 2.19 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 №7 «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах що виникають із земельних відносин» роз'яснено, що у разі прийняття уповноваженим органом рішення про внесення змін до ставок орендної плати за землю та затвердження нових коефіцієнтів, що використовуються для розрахунку орендної плати за земельні ділянки, такі обставини можуть не братися судом до уваги лише у разі скасування відповідного рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування в установленому законом порядку.

Податковим кодексом України визначено, що плата за землю зараховується до відповідних місцевих бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України для плати за землю (ст. 290 ПК України); розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою: для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом (ст. 288 ПК України). Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки (ст. 274 ПК України). Для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок (ст. 289 ПК України).

Отже, нормами чинного законодавства передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках, встановлених договором або законом. Оскільки сторонами в договорах оренди передбачена можливість збільшення розміру орендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

За таких обставин, суд дійшов висновку про обґрунтованість позову та необхідність його задоволення у повному обсязі, з віднесенням судових витрат на відповідача, з вини якого спір доведено до суду.

Щодо заперечень відповідача, суд зазначає що, відповідно до вимог статті 642 Цивільного кодексу України, відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір (у даному випадку додаткова угода щодо розміру орендної плати за землю відповідно до її нормативної грошової оцінки) про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною.

Однак, відповідач відповіді позивачу щодо укладення додаткової угоди, а також доказів про реєстрацію додаткової угоди у реєстраційній службі та податковому органі, не надав.

Враховуючи викладене, керуючись, статтями 22, 33, 34, 43, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити.

2. Внести зміни до укладеного між Всрхньопетровецькою сільською радою (59034, с. Верхні Петрівці, Сторожинецький район, Чернівецька область, код за ЄДРПОУ 04418067) та «Верхньо-Петрівецьке сільське споживче товариство» (59034, с. Верхні Петрівці, Сторожинецький район, Чернівецька область, код за ЄДРПОУ 05591201) договору оренди землі від 23 травня 2011, який зареєстрований у відділі Держкомзему у Сторожинецькому районі за №732458254000058 від 10.11.2011, шляхом викладення пунктів 3, 7 Договору в наступній редакції: пункту 3 «Станом на 03.02.5015 нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 365612,11 грн.» та пункту 7 «Орендна плата вноситься орендарем виключно у грошовій формі в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки, що становить 10968,36 грн. на рік».

3. Стягнути з споживчого товариства «Верхньо-Петрівецьке сільське споживче товариство» (59034, с. Верхні Петрівці, Сторожинецький район, Чернівецька область, код за ЄДРПОУ 05591201) в Дохід державного бюджету України 1218 грн. судового збору.

4. Після набрання судовим рішенням законної сили видати наказ.

Повне рішення підписано 22.06.2015.

Суддя О.В. Гончарук

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення18.06.2015
Оприлюднено25.06.2015
Номер документу45367342
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/681/15

Рішення від 18.06.2015

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 11.06.2015

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 26.05.2015

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 19.05.2015

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 27.04.2015

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні