Постанова
від 18.06.2015 по справі 821/1622/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/1622/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Василяки Д.К., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Цюрупинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області до Приватного підприємства "Фойту" про стягнення податкового боргу,

встановив:

Цюрупинська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області (далі по тексту - позивач) звернулась до суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства "Фойту" про стягнення податкового боргу.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач несвоєчасно подав податкові декларації по податку на прибуток протягом за IV квартал 2011 р., I квартал 2012 р., I півріччя 2012 року, III квартал 2012 р., 2012 р., та 2013 р. у встановлений законодавством строк, за що до нього застосовані штрафні санкції, які не сплачено відповідачем у добровільному порядку.

Позивач в судове засідання не прибув, але надав суду заяву про про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідач до суду не прибув, заперечень на позов у встановлений строк не надав.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження, за наявними матеріалами справи.

Суд, вивчивши матеріали справи та дослідивши надані докази, прийшов до наступного: приватне підприємство "Фойту" (код 37651360) здійснює господарську діяльність на підставі Статуту, зареєстровано за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1.

Цюрупинською ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області проведено камеральну перевірку податкової звітності. Перевіркою встановлено, що відповідачем несвоєчасно подав податкові декларації по податку на прибуток протягом за IV квартал 2011 р., I квартал 2012 р., I півріччя 2012 року, III квартал 2012 р., 2012 р., та 2013 р. у встановлений законодавством строк. За результатами перевірки складено акт перевірки від 28.11.2015 р. № 313/15-01/37651360, який відповідач отримав 06.12.2014 р.

На підставі акту перевірки прийнято податкове повідомлення - рішення від 10.12.2014 року № НОМЕР_1 про застосування штрафних санкцій по податку на прибуток приватних підприємству сумі 1020 грн.

Пунктом 16.1.3. ст. 16 Податкового Кодексу України (далі - ПК України) передбачено, що платник податку зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до п.49.18 ст. 49 ПК України передбачено, що податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

- календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

- календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Згідно п. 57.1 ПК України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Податковий агент зобов'язаний сплатити суму податкового зобов'язання (суму нарахованого (утриманого) податку), самостійно визначеного ним з доходу, що виплачується на користь платника податку - фізичної особи та за рахунок такої виплати, у строки, передбачені цим Кодексом.

Згідно п. 120.1. ст. 120 ПК України, неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Для стягнення податкового боргу відповідачу 11.12.2014 р. направлено податкову вимогу, яку він отримав 12.12.2014 р.

Застосовані податковим органом заходи для погашення податкового боргу не призвели до погашення виниклого податкового боргу. На час розгляду справи дана заборгованість відповідачем не погашена.

Підпунктом 175 п. 1 ст. 14 ПК визначено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений Податковим кодексом України строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Судом встановлено, що сума заборгованості відповідача становить 1020,00 грн.

Приймаючи до уваги викладені обставини, а також враховуючи, що відповідач не виконав обов'язку платника податку, передбаченого податковим законодавством, не сплатив у добровільному порядку податковий борг по податку на прибуток.

Відтак, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Цюрупинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Херсонській області слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 128, 158, 161- 163, 167 КАС України, суд-

постановив :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства "Фойту" (код ЄДРПОУ 37651360) за рахунок готівки заборгованість у сумі 1020 (одна тисяча двадцять) грн. 00 коп. на р/р 33118318700283, ГУДКСУ у Херсонській області, МФО 852010, одержувач УДКСУ у Цюрупинському районі, код ЄДРПОУ 38045231, код платежу 11021000.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Василяка Д.К.

кат. 8.2.3

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.06.2015
Оприлюднено30.06.2015
Номер документу45398373
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1622/15-а

Постанова від 18.06.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні