Рішення
від 15.06.2015 по справі 916/1874/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" червня 2015 р.Справа № 916/1874/15

За позовом Публічного акціонерного товариства акціонерного банку „УКРГАЗБАНК"

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю „ЄВРОІНДЕКС МПК"

про стягнення 16615,22 грн.

Суддя О.Л. Панченко

Представники:

від позивача О.І. Недзельська;

від відповідача не з'явився

Суть спору: Публічне акціонерне товариство акціонерний банк „УКРГАЗБАНК" звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „ЄВРОІНДЕКС МПК" заборгованість у сумі 9200 грн., інфляційні витрати у сумі 2073,65 грн., 3% річних у сумі 580,77 грн., пеню у сумі 160,80 грн. та штраф у сумі 4600 грн. за договором про відкриття рахунку в цінних паперах від 14.08.2007р. № 835/07.

Відповідач заперечень щодо позову не подав. Справа розглядається відповідно до ст. 75 ГПК України за наявними в ній документами.

Беручи до уваги, що:

14.08.2007р. між Товариством з обмеженою відповідальністю „ЄВРОІНДЕКС МПК" (надалі - „Депонент") та Відкритим акціонерним товариством акціонерним банком „УКРГАЗБАНК", правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство акціонерний банк „УКРГАЗБАНК", (надалі - „Зберігач") був укладений договір № 835/07 про відкриття рахунку в цінних паперах, згідно з яким Депонент доручає, а Зберігач зобов'язується надавати Депоненту послуги відносно відкриття та ведення рахунку в цінних паперах (надалі - „ЦП"), зберігання належних Депоненту ЦП, проведення операцій по даному рахунку, отримання прибутку по ЦП на викладених нижче умовах згідно Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 17.10.2006р. за № 999, внутрішньому положенню Зберігача ЦП та інших внутрішніх документів Зберігача, чинному законодавству України та на підставі розпоряджень Депонента. Депонент зобов'язаний сплачувати послуги Зберігача у відповідності з тарифами, умовами та строками, передбаченими даним договором (п. 2.3 договору). Вартість робіт та послуг та їх розрахунок передбачені розділом 3 договору та додатком № 1 до договору. У випадку затримки сплати вартості наданих послуг Зберігача Депонент сплачує Зберігачу пеню в розмірі 0,5% від загальної суми (за кожен день прострочення), що підлягає до сплати. Якщо платіж за надані Депоненту депозитарні послуги прострочено більш ніж на тридцять днів, то така дія Депонента вважається відмовою від виконання умов даного договору та зобов'язує Депонента сплатити штраф у розмірі 50% від суми заборгованості Депонента, визначеної на день фактичної сплати. До моменту погашення заборгованості Депонентом Зберігач призупиняє виконання операцій по рахунку в ЦП Депонента, за що Зберігач не несе будь-якої відповідальності (п. 6 договору). Даний договір вступає в силу з моменту його підписання обома сторонами. Строк дії договору один рік. У випадку, коли строк дії договору закінчується, а сторони не виявлять письмового бажання розірвати договір, він вважається продовженим на кожен наступний рік відповідно. Сторона, що виявила бажання з будь-яких причин розірвати договір, повинна письмово повідомити іншу сторону за сорок п'ять днів до моменту розірвання із зазначенням причини. Договір може бути розірваним лише за умови відсутності на рахунку Депонента ЦП. За три робочі дні до моменту розірвання даного договору Депонент зобов'язаний оплатити Зберігачу всі надані, але неоплачені послуги, а також закрити рахунок до моменту розірвання даного договору (п. 7 договору).

Позивач виконав зобов'язання за договором. Однак відповідач зобов'язання з оплати наданих послуг у повному обсязі не виконав, у зв'язку з чим позивач просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „ЄВРОІНДЕКС МПК" суму позову.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону України „Про депозитарну систему України" депозитарна діяльність - діяльність професійних учасників депозитарної системи України та Національного банку України щодо надання послуг із зберігання та обліку цінних паперів, обліку і обслуговування набуття, припинення та переходу прав на цінні папери і прав за цінними паперами та обмежень прав на цінні папери на рахунках у цінних паперах депозитарних установ, емітентів, депозитаріїв-кореспондентів, осіб, які провадять клірингову діяльність, Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках (надалі - „Розрахунковий центр"), депонентів, а також надання інших послуг, які відповідно до цього Закону мають право надавати професійні учасники депозитарної системи України.

Згідно з ч. 1 ст. 5 Закону України „Про депозитарну систему України" рахунок у цінних паперах депонента відкривається депозитарною установою на підставі договору про обслуговування рахунка в цінних паперах власнику цінних паперів, співвласникам цінних паперів або нотаріусу, на депозит яких внесено цінні папери, а також самій депозитарній установі (на підставі наказу керівника цієї депозитарної установи) або Національного банку України відповідно до законодавства.

Договір про обслуговування рахунка в цінних паперах укладається між депонентом та депозитарною установою, відповідно до якого депозитарна установа в установленому Комісією порядку на рахунку у цінних паперах веде облік цінних паперів, що належать власникові, співвласникам цінних паперів, у разі зарахування цінних паперів на депозит нотаріуса - відповідному кредиторові, а також облік прав зазначених осіб на цінні папери, що обліковуються на певному рахунку у цінних паперах, та обмеження таких прав.

Особливості регулювання майнових відносин у сфері господарювання визначаються господарським кодексом. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ч. 1 ст. 509 ЦК України).

Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 ЦК України). Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки (ст. 611 ЦК України).

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно зі ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Представлені матеріали засвідчують обґрунтованість позовних вимог про стягнення заборгованості у сумі 9200 грн., що виникла за період з 16.02.2012р. по 15.01.2015р., інфляційних витрат у сумі 2073,65 грн., 3% річних у сумі 580,77 грн., пені у сумі 160,80 грн., штрафу в сумі 4600 грн. та підтверджуються договором № 835/07 про відкриття рахунку в цінних паперах від 14.08.2007р., заявою відповідача від 14.08.2007р. № 1, банківською випискою з особового рахунку відповідача, розрахунками та іншими доказами.

Враховуючи наведене, відповідно до ст.ст. 11, 509, 525, 526, 530, 549, 611, 625, 629, 901, 903 Цивільного кодексу України позов підлягає задоволенню у заявленій сумі.

Відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України судовий збір у сумі 1827 грн. підлягає стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „ЄВРОІНДЕКС МПК" (65125, м. Одеса, вул. Канатна, 4, код ЄДРПОУ 35138265) на користь Публічного акціонерного товариства акціонерного банку „УКРГАЗБАНК" (03087, м. Київ, вул. Єреванська, 1, код ЄДРПОУ 23697280) заборгованість у сумі 9200 (дев'ять тисяч двісті) грн., інфляційні витрати у сумі 2073 (дві тисячі сімдесят три) грн. 65 коп., 3% річних у сумі 580 (п'ятсот вісімдесят) грн. 77 коп., пеню у сумі 160 (сто шістдесят) грн. 80 коп., штраф у сумі 4600 (чотири тисячі шістсот) грн., судовий збір у сумі 1827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн.

Наказ видати згідно зі ст. 116 ГПК України.

Рішення господарського суду набирає законної сили згідно зі ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 22.06.2015р.

Суддя О.Л. Панченко

Дата ухвалення рішення15.06.2015
Оприлюднено26.06.2015
Номер документу45401867
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16615,22 грн

Судовий реєстр по справі —916/1874/15

Рішення від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Панченко О.Л.

Ухвала від 25.05.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Панченко О.Л.

Ухвала від 08.05.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Панченко О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні