Постанова
від 14.05.2015 по справі 804/5002/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2015 р. Справа № 804/5002/15

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Сидоренка Д.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Криворізької південної об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міністерства доходів і зборів у Дніпропетровській області

до Криворізької міської організації Української Народної Партії

про припинення юридичної особи.

Обставини справи: Криворізька південна об`єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Криворізької міської організації Української Народної Партії про припинення юридичної особи.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилався на те, що Криворізька міська організація Української Народної Партії перебуває на обліку в Криворізькій південній об`єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області як платник податків, проте не подає звітність про отримані доходи, що не дає можливості контролюючим органам здійснювати контроль за додержанням вимог податкового та іншого законодавства, заборгованості по платежам до бюджету не має.

Ухвалами Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10.04.2015 року відкрито провадження в адміністративній справі, закінчено підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду.

Позивач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, в позов заявив клопотання про розгляд справи без його участі та підтримання позовних вимог у повному обсязі.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, про час, дату та місце його проведення повідомлений належним чином - шляхом направлення на його адресу рекомендованою кореспонденцією судової повістки. Однак, документи повернулись до суду з відміткою УДППЗ «Укрпошта»: «за закінченням строку зберігання».

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що Криворізька міська організація Української Народної Партії (код ЄДРПОУ 25947284) зареєстрована як політична партія 13.09.2000 року.

Криворізька міська організація Української Народної Партії перебуває на обліку в Криворізькій південній ОДПІ Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області як платник податків з 13.01.2001 року за № 5603.

Згідно витягу є Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за своєю організаційно-правовою формою є політичною партією.

Приписами п. 49.2 ст.49 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Однак, всупереч означеному Криворізька міська організація Української Народної Партії не подає податкову звітність здати взяття на облік.

Так, згідно п.11.30 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №1588 від 09.12.2011 року та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 р. №1562/20300, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного року до контролюючих органів податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник контролюючого органу приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Згідно з довідкою № 27972/10/04-82-250-10 від 29.12.2014 року відповідач не має заборгованості зі сплати податків, зборів, платежів, що контролюються Криворізькою південною об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління Міністерства доходів і зборів у Дніпропетровській області.

Відповідно до приписів Закону України від 15 травня 2003 року №755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" його дія поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб-підприємців.

Законом можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об'єднань громадян (у тому числі професійних спілок, організацій роботодавців, їх об'єднань), благодійних організацій, політичних партій, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування, банків, торгово-промислових палат, фінансових установ (у тому числі кредитних спілок), бірж, а також інших установ та організацій.

Об'єднання громадян, благодійні організації, політичні партії, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, асоціації органів місцевого самоврядування, банки, торгово-промислові палати, фінансові установи (у тому числі кредитні спілки), біржі, інші установи та організації, для яких законом встановлені особливості державної реєстрації, набувають статусу юридичної особи лише з моменту їх державної реєстрації у порядку, встановленому цим Законом.

Так, ч. 4 ст. 11 Закону України від 05.04.2011 року № 2365-ІІІ «Про політичні партії в Україні» (далі - Закон № 2365-ІІІ) передбачено, що після реєстрації політична партія набуває статусу юридичної особи.

Згідно ч.2 ст.38 «Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб-підприємців» від 15 травня 2003 року № 755-IV підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є неподання протягом року контролюючим органам податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

З огляду на означене, норми Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" є загальними відносно спеціальних норм Закону № 2365-ІІІ, які регулюють питання реєстрації політичних партій, припинення їх діяльності та не суперечать загальним нормам.

Підпунктом 62.1.1 п.62.1 ст.62 Податкового кодексу України встановлено, що ведення обліку платників податків є одним із шляхів здійснення податкового контролю.

Згідно абз.2 п.67.2 ст.67 Податкового кодексу України у межах здійснення контрольних функцій контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

За таких обставин, суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги позивача щодо припинення юридичної особи відповідача незалежно від її виду та організаційно-правової форми з підстави неподання протягом року контролюючому органу податкових декларацій та документів фінансової звітності.

Керуючись ст. ст. 160-163, ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - Криворізьку міську організацію Української Народної Партії (ЄДРПОУ 25947284).

Копію цієї постанови, після набрання нею законної сили, направити до державного реєстратора.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Д.В. Сидоренко

Дата ухвалення рішення14.05.2015
Оприлюднено30.06.2015
Номер документу45452478
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/5002/15

Постанова від 14.05.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сидоренко Дмитро Володимирович

Ухвала від 10.04.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сидоренко Дмитро Володимирович

Ухвала від 10.04.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сидоренко Дмитро Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні