Постанова
від 18.06.2015 по справі 823/1262/15
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2015 року справа № 823/1262/15

11 год. 20 хв.

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Гараня С.М.,

при секретарі Попельнусі Ю.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у Черкаському районі Головного управління ДФС у Черкаській області до фермерського господарства «Чорнявка» про стягнення податкового боргу,

встановив:

До Черкаського окружного адміністративного суду надійшов позов державної податкової інспекції у Черкаському районі Головного управління ДФС у Черкаській області (надалі - ДПІ у Черкаському районі) про стягнення з рахунків у банках, обслуговуючих фермерське господарство «Чорнявка» (надалі - ФГ «Чорнявка») податкового боргу в розмірі 896,87грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідач у добровільному порядку не сплатив суму податкового боргу з фіксованого сільськогосподарського податку у сумі 896,87грн., що спонукало податковий орган звернувся до суду із відповідним позовом.

Позивач в судове засідання представника свого не направив, проте надіслав на адресу суду заяву, в якій позов підтримав в повному обсязі та просив розгляд справи здійснювати без участі представника інспекції.

Відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи в судове засідання повторно не прибув, представника не направив, заперечення на позов не надавав з невідомих причин.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, суд вирішив провести розгляд справи за відсутності сторін на підставі наявних матеріалів справи.

Частиною 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судом, ФГ «Чорнявка» зареєстроване як юридична особа 12.03.2007р., ідентифікаційний код 35011304 (а.с.5).

З письмових доказів у справі суд встановив, що відповідач не сплатив самостійно задекларовані зобов'язання з фіксованого сільськогосподарського податку за 2014 р. по податковій декларації № 1400001492 (а.с.8-9), якою задекларував загальну річну суму до сплати в розмірі 1 238,05грн., з місячними сумами до сплати: за січень-червень 2014 р. - 41,27грн., за липень-вересень 2014 р. - 206,34грн, за жовтень-листопад 2014 р. - 123,81грн. та грудень 2014 р. - 123,79грн.

Відповідно до облікової картки з фіксованого сільськогосподарського податку, заборгованість ФГ «Чорнявка» станом на 30.01.2015 складає 896,87грн. (1 238,05грн. (нараховано по податковій декларації) - 1,87грн. (переплата) - 371,43грн. (сплата) + 32,12грн. (пеня)).

У зв'язку з несплатою податкового зобов'язання, ДПІ у Черкаському районі на адресу відповідача направлялася податкова вимога форми «Ю» № 1062-25 від 10.12.2014р. на суму 988,58грн., яка отримана уповноваженою особою відповідача 18.12.2014р.

У визначені законом терміни відповідач податкову вимогу не оскаржив, а суму податкового боргу не сплатив, що спонукало податковий орган звернутися до суду для стягнення вказаної заборгованості в судовому порядку.

Вирішуючи спір по суті, суд враховує, що відповідно до підп.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України (надалі ПК України), платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно з підп.14.1.156 п.14.1 ст.14 ПК України, податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Як передбачено п.57.1 ст.57 ПК України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначеного у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Згідно з положенням підп.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Підпунктом 41.2 ст.41 ПК України визначено, що органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

Відповідно до ст.95 ПК України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Право контролюючих органів звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини передбачено пунктом 20.1.34 статті 20.1 ПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

З огляду на вищевказане, суд зазначає, що оскільки, податкове зобов'язання по сплаті фіксованого сільськогосподарського податку у розмірі 896,87грн. не було сплачене відповідачем у встановлені законом строки, таке зобов'язання визнається податковим боргом, який з урахуванням повноважень ДПІ у Черкаському районі підлягає стягненню в судовому порядку.

Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 41, 86, 128, 159, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

постановив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з фермерського господарства «Чорнявка» (ідентифікаційний код - 35011304) з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на користь бюджету через державну податкову інспекції у Черкаському районі Головного управління ДФС у Черкаській області (ідентифікаційний код - 39494893) податковий борг в сумі 896 (вісімсот дев'яності шість) грн. 87 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги яка подається до Київського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня її проголошення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя С.М. Гарань

Постанова складена в повному обсязі 23.06.2015р.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.06.2015
Оприлюднено30.06.2015
Номер документу45454622
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/1262/15

Постанова від 18.06.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 09.06.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 02.06.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні