Рішення
від 19.06.2015 по справі 921/534/15-г/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"19" червня 2015 р.Справа № 921/534/15-г/13 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Стопника С.Г.

Розглянув матеріали справи

за позовом Прокурора Теребовлянського району, вул. 22 Січня, 14, м.Теребовля, Тернопільська область, 48100 в інтересах держави в особі Кобиловолоцької сільської ради, с.Кобиловолоки, Теребовлянський район, Тернопільська область, 48164, в особі Теребовлянської районної ради, вул. Князя Василька, 104а, м.Теребовля, Тернопільська область, 48100, в особі Тернопільської обласної ради, вул. Грушевського, 8, м.Тернопіль, 46021, в особі Головного управління Держземагенства в Тернопільській області, вул. Грушевського, 8, м.Тернопіль, 46021

до відповідача - Приватного підприємства "Петрос-7", вул. Центральна, 17, корпус А, с.Кобиловолоки, Теребовлянський район, Тернопільська область, 48164

про стягнення 39 773 грн. втрат сільськогосподарського виробництва.

За участю представників:

прокуратури Тернопільської області: Ковальчук М.О., довіреність №05/1/2-15 вих.15 від 14.01.2015р.

позивачів 1,2,4: не з'явилися

позивача 3: Марин-Кудряшова І.Б., довіреність №07-589 від 04.06.2015р.;

Семчишин В.А., довіреність №07-569 від 28.05.2015р.

відповідача: не з'явився

Учасникам судового процесу роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст.ст. 20, 22, 29, 81-1 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

За відсутності клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

В судовому засіданні 19.06.2015р. відповідно до ст.85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть справи: Прокурор Теребовлянського району Тернопільської області звернувся до господарського суду Тернопільської області з позовом в інтересах держави в особі Кобиловолоцької сільської ради, с.Кобиловолоки, Теребовлянський район, Тернопільська область, в особі Теребовлянської районної ради, вул. Князя Василька, 104а, м.Теребовля, Тернопільська область, в особі Тернопільської обласної ради, вул. Грушевського, 8, м.Тернопіль, та в особі Головного управління Держземагенства в Тернопільській області про стягнення з відповідача - Приватного підприємства "Петрос-7", с.Кобиловолоки, Теребовлянський район, Тернопільська область, 39 773 грн. втрат сільськогосподарського виробництва.

Ухвалою суду від 27.05.2015р. порушено провадження у даній справі та призначено її розгляд на 12.06.2015р., який у відповідності до ст.77 ГПК України відкладався на 19.06.2015р. для надання можливості відповідачу подати свої заперечення проти позову та забезпечити участь повноважного представника в засіданні.

Представник Прокуратури Тернопільської області в судовому засіданні повідомила суду про те, що 27.05.2015р. ПП "Петрос-7" частково сплачено заявлені до стягнення втрати сільськогосподарського виробництва в сумі 10000 грн., в підтвердження чого долучила до матеріалів справи лист Управління Державної казначейської служби України у Теребовлянському районі №2-23/586 від 17.06.2015р.

В решті, заявлені вимоги представником Прокуратури Тернопільської області та представниками позивача 3 - Тернопільської обласної ради, підтримано.

Представники позивачів 1,2,4 та відповідача в судове засідання не з'явилися, хоча про час та дату розгляду справи повідомлялися належним чином у відповідності до ст.ст.64,77 ГПК України шляхом направлення ухвал про порушення провадження та про відкладення розгляду справи на адреси, зазначені у позовній заяві та у Витягах з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Відповідач відзиву на позов не подав.

Як роз'яснено у п.3.9.1. Постанови Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. За змістом статті 64 ГПК України, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Враховуючи, що участь представників сторін не визнавалася судом обов'язковою, брати участь в судовому засіданні, є правом сторони, передбаченим ст.22 ГПК України, поданих доказів є достатньо для вирішення спору по суті, а тому справа розглядається відповідно до ст.75 ГПК України за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши прокурора, представників позивача-3, господарський суд встановив:

Згідно ст.20 Земельного кодексу України віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень. Зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення.

Так, відповідно до Наказу Головного управління Держземагенства у Тернопільській області №ТН/6125083200:02:001/00000138 від 14.08.2013р. затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ПП "Петрос-7", площею 2,0000 га, для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель і споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами (для розробки Мшанецького родовища піску) за межами населеного пункту на території Кобиловолоцької сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області за рахунок земель сільськогосподарського призначення (землі запасу - пасовище).

Пунктом 3 вищезазначеного Наказу затверджено розрахунок розміру втрат сільськогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських угідь площею 2,0000 га, що відводиться в оренду на 10 років ПП "Петрос-7" для розробки Мшанецького родовища піску на території Кобиловолоцької сільської ради Теребовлянського району.

Пунктом 6.4 Наказу зобов'язано ПП "Петрос-7" відшкодувати втрати сільськогосподарського виробництва в розмірі 49773 грн. у двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки відповідно до Бюджетного кодексу України та ст.209 Земельного кодексу України.

Частинами 1, 2, 5 ст.207 ЗК України визначено, що втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва включають втрати сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, а також втрати, завдані обмеженням у землекористуванні та погіршенням якості земель. Відшкодуванню підлягають втрати сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасовищ), лісових земель та чагарників як основного засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві внаслідок вилучення (викупу) їх для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом. Втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва визначаються у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1279 "Про розміри та порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню", в п.4 якого зазначено, що відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських і лісових угідь для цілей, не пов'язаних із веденням сільського і лісового господарства, провадиться юридичними і фізичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок, а у випадках поетапного освоєння відведених угідь для добування корисних копалин відкритим способом - у міру їх фактичного надання.

Згідно ч.1 ст.209 Земельного кодексу України втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, зумовлені вилученням сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, підлягають відшкодуванню і зараховуються до відповідних бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України.

Відповідно до вимог п.2 ч.1 ст.69-1 Бюджетного кодексу України кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, що зараховуються у розмірі: 100 відсотків - до бюджетів міст Києва та Севастополя, 25 відсотків - до бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів, 75 відсотків - до бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетів об'єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, 15 відсотків - до районних бюджетів, 60 відсотків - до бюджетів міст районного значення, селищ і сіл.

Як уже зазначено вище, згідно з розрахунком розміру втрат сільськогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських угідь площею 2,0 га, що відводиться в оренду на 10 років ПП "Петрос-7" для потреб пов'язаних з користуванням надрами за рахунок земель запасу угіддя-пасовища за межами населених пунктів на території Кобиловолоцької сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, затвердженого начальником відділу Держземагенства у Теребовлянському районі, розмір втрат, які підлягали до сплати Приватним підприємством "Петрос-7", становив 49773 грн.

З метою погашення суми вказаних втрат Кобиловолоцька сільська рада неодноразово зверталася до ПП "Петрос-7" із листами №164 від 11.12.2014р., №48 від 16.03.2015р. та №68 від 28.04.2015р. щодо необхідності сплатити вказані кошти.

Матеріали справи свідчать про те, що відповідач всупереч наведених приписів чинного законодавства та у встановлений строк свого обов'язку щодо відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва у повному обсязі не виконав. 14.05.2015р. ним проведено часткову оплату в сумі 10000 грн. (на рахунок Кобиловолоцької сільської ради - 6000 грн., в дохід обласного бюджету - 2500 грн., в дохід районного бюджету - 1500 грн.), що підтверджується Листом УДКСУ у Тернопільській області, у зв'язку з чим станом на дату подання позову заборгованість перед бюджетами складала 39773 грн., що і стало підставою для звернення прокурора із даним позовом до суду.

Разом з тим, як свідчить лист Управління Державної казначейської служби України у Теребовлянському районі №2-23/586 від 17.06.2015р., після звернення із даним позовом, відповідачем було сплачено ще 10000 грн. в рахунок погашення втрат сільськогосподарського виробництва, зокрема на рахунок Кобиловолоцької сільської ради - 6000 грн., в дохід обласного бюджету - 2500 грн., в дохід районного бюджету - 1500 грн.).

У зв'язку із наведеним, провадження у даній справі щодо стягнення 10000 грн. втрат сільськогосподарського виробництва слід припинити на підставі п.1-1 ГПК України, у зв'язку із відсутністю в цій частині предмету спору.

Дослідивши матеріали справи, та враховуючи, що відповідач не подав своїх заперечень проти позову, як і не подав доказів погашення втрат сільськогосподарського виробництва в сумі 29773 грн., а тому суд визнає в цій частині позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають до задоволення шляхом стягнення з відповідача на користь Кобиловолоцької сільської ради - 17863 грн. 80 коп. (60%), на користь Теребовлянської районної ради - 4465 грн. 95 коп. (15%) та на користь Тернопільської обласної ради - 7443 грн. 25 коп. (25%) втрат сільськогосподарського виробництва.

У відповідності до вимог ст.49 ГПК України, та враховуючи, що погашення частини заявленої до стягнення заборгованості було здійснене відповідачем після звернення із даним позовом, судовий збір покладаються на відповідача повністю в сумі 1827 грн., який підлягає стягненню в дохід Державного бюджету України.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.33, 34, 43, 49, 75, 80 п.1-1, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Петрос-7" (вул. Центральна, 17, корпус А, с.Кобиловолоки, Теребовлянський район, Тернопільська область, код 34793530):

- на користь Кобиловолоцької сільської ради (с.Кобиловолоки, Теребовлянський район, Тернопільська область, код 04394607) - 17863 (сімнадцять тисяч вісімсот шістдесят три) грн. 80 коп. втрат сільськогосподарського виробництва;

- на користь Теребовлянської районної ради (вул. Князя Василька, 104а, м.Теребовля, Тернопільська область, код 21138091) - 4465 (чотири тисячі чотириста шістдесят п'ять) грн. 95 коп. втрат сільськогосподарського виробництва;

- на користь Тернопільської обласної ради (вул. Грушевського, 8, м.Тернопіль, код 24630220) - 7443 (сім тисяч чотириста сорок три) грн. 25 коп. втрат сільськогосподарського виробництва;

- в дохід Державного бюджету України (одержувач УДКСУ м. Тернопіль 22030001, ЄДРПОУ одержувача 37977726, р/р 31217206783002 у ГУДКСУ у Тернопільській області, ЄДРПОУ суду 03500022, МФО 838012, код класифікації доходу 22030001) - 1827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

3. В частині стягнення 10000 грн. втрат сільськогосподарського виробництва провадження у справі припинити.

На рішення суду, яке не набрало законної сили, сторони у справі, прокурор, треті особи, мають право подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня підписання повного тексту рішення через місцевий господарський суд.

Повне рішення складено та підписано "23" червня 2015 року .

Суддя С.Г. Стопник

Дата ухвалення рішення19.06.2015
Оприлюднено30.06.2015
Номер документу45458136
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 39 773 грн. втрат сільськогосподарського виробництва

Судовий реєстр по справі —921/534/15-г/13

Судовий наказ від 06.07.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Судовий наказ від 06.07.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Рішення від 19.06.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 12.06.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 27.05.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні