Ухвала
від 16.06.2015 по справі 243/5213/15-ц
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про повернення заяви позивачу

16 червня 2015 року м. Слов'янськ

Суддя Слов'янського міськрайонного суду Донецької області Неженцева О.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

04 червня 2015 року на адресу Слов'янського міськрайонного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування.

У тексті позовної заяви позивачами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зазначено про те, що після смерті 28 червня 2014 року ОСОБА_5, відкрилася спадщина, яка складається з наступного спадкового майна:

-? частини квартири,розташованої за адресою: АДРЕСА_1;

- житлового будинку № 66, розташованого за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня;

- земельної ділянки, розташованої за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, 66;

- майнових прав власника - засновника ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА « СВІТЛАНА», яке згідно довідки з Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1;

- житлового будинку № 20 «а» з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями, який розташований за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха;

- земельної ділянки, розташованої за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, № 20»а» ;

- житлового будинку № 2 з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями, який розташований за адресою: Донецька область, Слов'янський район, село Сидорово, вулиця Першотравнева;

- транспортного засобу марки TOYOTA модель PRADO, реєстраційний номер НОМЕР_1;

- гаражного боксу №42 у гаражному кооперативі « УГОЛЬОК».

При житті спадкодавцем було складено заповіт від 11 лютого 2011 року, відповідно до якого він заповідав позивачам по справі: ОСОБА_1 - будинок та земельну ділянку за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, № 66 та майнові права власника- засновника ПП« СВІТЛАНА»,що виражається у100 ( ста) відсотках статутного складеного капіталу ( фонду) цього приватного підприємства; ОСОБА_2 - житловий будинок з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями, який розташований за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, № 20 «а» та земельну ділянку за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, 20 «а». Крім того, цим заповітом спадкодавець заповідав ОСОБА_3 отримати у спадок гаражний бокс №42 у гаражному кооперативі « УГОЛЬОК» та автомобіль марки BMW 525, 1997 року випуску. Відповідачка ОСОБА_4 є непрацездатною вдовою і має право на успадкування відповідно до статті 1241 ЦК України

Посилаючись на те,що згідно постанови приватного нотаріуса Донецького Міського нотаріального округу від 20 березня 2015 року позивачу ( у тексті позовної заяви не зазначено конкретне прізвище, ім'я, по батькові позивача, враховуючи подання позову двома позивачами) було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії з причини проведення антитерористичної операції та відсутності технічної можливості оформлення спадкової справи відповідно до норм чинного законодавства ( неможливість використання даних Єдиних державних реєстрів інформаційної системи Міністерства Юстиції України), немає можливості в оформленні спадкових прав після смерті ОСОБА_5 Позивачі вважають, що у даному випадку порушуються їх законні права та інтереси як спадкоємців за заповітом та законом, тому просили суд визнати:

-за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування на: 1) ? частки житлового будинку № 66, розташованого за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, загальною площею 180, 4 кв.м.; 2) ? частки земельної ділянки площею 0,0602 га, яка розташована за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, № 66; 3) ? частки майнових прав власника - засновника ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА « СВІТЛАНА»,що виражається у 75 відсотках статутного складеного капіталу ( фонду) цього приватного підприємства; 4) ? частки квартири,розташованої за адресою: АДРЕСА_2; 5) ? частки житлового будинку загальною площею 67,4 кв.м з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями, який розташований за адресою: Донецька область, Слов'янський район, село Сидорово, вулиця Першотравнева, № 2 ; 6) ? частки транспортного засобу марки TOYOTA модель PRADO, реєстраційний номер НОМЕР_1;

- за ОСОБА_2 право власності у порядку спадкування на : 1) ? частки житлового будинку загальною площею 439, 3 кв.м з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями №20»а», який розташований за адресою: Донецька область,Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, №20»а» ; 2) ? частки земельної ділянки площею 0,2440 га, яка розташована за адресою: Донецька область,Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, №20»а».

Згідно ухвали судді від 05 червня 2015 року позовна заява була залишена без руху, з наданням позивачам строку для усунення недоліків протягом п'яти днів з дня отримання копії даної ухвали.

15 червня 2015 року представником позивачки ОСОБА_1 - ОСОБА_6 та позивачкою ОСОБА_2 було подано письмову уточнену позовну заяву про визнання права власності в порядку спадкування з зазначенням вартості спадкового майна та ціни позову.

Ухвалою судді від 16 червня 2015 року за позовними вимогами ОСОБА_1 було відкрито провадження по справі.

Вивченням позовної заяви стосовно заявлених у цій же позовній заяві вимог ОСОБА_2 до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визнання за нею право власності у порядку спадкування і доданих матеріалів встановлено, що позов не підсудний цьому суду з наступних підстав.

Із заявлених первісно та уточнених позовних вимог ОСОБА_2 убачається, що нею ставиться питання про визнання права власності у порядку спадкування на: 1) ? частки житлового будинку загальною площею 439, 3 кв.м з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями №20»а», який розташований за адресою: Донецька область,Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, №20»а» ; 2) ? частки земельної ділянки площею 0,2440 га, яка розташована за адресою: Донецька область,Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, №20»а».

Спори, пов'язані із захистом права власності та інших речових прав, розглядаються судами відповідно до визначеної процесуальним законом юрисдикції.

Відповідно до частини першої статті 114 Цивільного процесуального кодексу України позови, що виникають з приводу захисту права власності та інших речових прав на нерухоме майно пред'являються за місцем знаходження майна або основної його частини ( виключна підсудність).

Згідно з положеннями статті 181 ЦК України до нерухомого майна належать : земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Як убачається із змісту заявлених позовних вимог ОСОБА_2 нею ставиться у судовому порядку питання про визнання за нею права власності у порядку спадкування відносно нерухомого майна: частини житлового будинку та частини земельної ділянки, які розташовані у Першотравневому районі Донецької області, що територіально не відноситься до підсудності Слов'янського міськрайонного суду Донецької області, навіть з урахуванням розпорядження Голови Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 02 вересня 2014 року за № 27/038-14.

Відповідно до положень пункту 4 частини 3 статті 121 ЦПК України заява повертається судом, коли справа не підсудна цьому суду.

Згідно положень частини 4 статті 121 ЦПК України про повернення позовної заяви суддя постановляє ухвалу.

Враховуючи вищенаведене, позовна заява ОСОБА_2 від 04 червня 2015 року та уточнення до неї від 14 червня 2015 року ( надійшла до суду 15 червня 2015 року) в частині заявлених нею позовних вимог до ОСОБА_3, ОСОБА_7 про визнанні права власності у порядку спадкування на нерухоме майно у вигляді: ? частки житлового будинку загальною площею 439, 3 кв.м з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями №20»а», який розташований за адресою: Донецька область,Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, №20»а» та ? частки земельної ділянки площею 0,2440 га, яка розташована за адресою: Донецька область,Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, №20»а», підлягає поверненню позивачці.

Положеннями пункту 2 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі повернення заяви.

При зверненні до суду 04 червня 2015 року позивачами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до позовної заяви було долучено одну квитанцію про сплату ОСОБА_1 судового збору у сумі 3654 грн. 00 коп.

Таким чином, відсутні підстави для вирішення судом питання про повернення ОСОБА_2 судового збору, бо останній нею при зверненні до суду не сплачувався.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 114, 121, 122, 293 Цивільного процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_2 від 04 червня 2015 року та уточнення до неї від 14 червня 2015 року ( надійшла до суду 15 червня 2015 року) в частині заявлених нею позовних вимог до ОСОБА_3, ОСОБА_7 про визнанні права власності у порядку спадкування на нерухоме майно у вигляді: ? частки житлового будинку загальною площею 439, 3 кв.м з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями №20»а», який розташований за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, №20»а» та ? частки земельної ділянки площею 0,2440 га, яка розташована за адресою: Донецька область,Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, №20»а», повернути позивачці ОСОБА_2 для пред'явлення до належного суду.

Копію ухвали направити позивачу ОСОБА_2

Роз'яснити ОСОБА_2 положення частини 5 статті 121 ЦПК України, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини,що стали підставою для повернення заяви.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана Апеляційному суду Донецької області через Слов'янський міськрайонний суд Донецької області протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: О.В. Неженцева

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення16.06.2015
Оприлюднено01.07.2015
Номер документу45501206
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —243/5213/15-ц

Рішення від 17.07.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

Рішення від 17.07.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

Ухвала від 16.07.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

Ухвала від 16.06.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

Ухвала від 16.06.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

Ухвала від 05.06.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні