Ухвала
від 23.06.2015 по справі 607/9224/15-к
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.06.2015 Справа №607/9224/15-к

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

у приміщенні суду в м. Тернополі у відкритому судовому засіданні, кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32015210000000020 від 04.02.2015 року про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця та жителя АДРЕСА_1 , з вищою освітою, одруженого, директора ТОВ «Зовнішні Конструкції Комплекс Сервіс», раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_3

в с т а н о в и в :

ОСОБА_3 , перебуваючи на посаді директора товариства з обмеженою відповідальністю «Зовнішні Конструкції Комплекс Сервіс» (код ЄДРПОУ 38417495, М.Тернопіль, вул. Тролейбусна, 11 Д, призначений на посаду наказом від 21.03.2013 року №3), виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, будучи службовою особою, яка відповідно до ст.67 Конституції України зобов`язана сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених Законом, та відповідно до ст.49 Господарського кодексу України зобов`язана не порушувати права та законні інтереси громадян, інших суб`єктів господарювання, установ, організацій, права місцевого самоврядування і держави, відповідно до ст.16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року зобов`язана вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати платежів та зборів, подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, сплачувати податки та збори в строки та у розміри, встановлених законами, забезпечувати збереження документів, пов`язаних з виконанням податкового обов`язку, протягом установлених строків, яка згідно п. 3 ст.8 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999 року №996 є відповідальною за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, на яку, згідно п.6 ст.8, п.8 ст.9 Закону №996, покладено обов`язок створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів; а також покладено відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, недостовірність відображених у них даних, посягаючи на встановлений законодавством порядок оподаткування, що забезпечує за рахунок поступлення податків, зборів (інших обов`язкових платежів) формування дохідної частини державного бюджету, маючи умисел на ухилення від сплати податків, усвідомлюючи протиправність своїх злочинних дій, передбачаючи настання наслідків у вигляді ненадходження до бюджету держави податкових платежів і бажаючи їх настання, умисно ухилився від сплати податків у значних розмірах при наступних обставинах.

Керуючи господарською діяльністю TOB «Зовнішні Конструкції Комплекс Сервіс», ОСОБА_3 , маючи намір ухилитись від сплати податків, вибрав об`єкт злочинного посягання - суспільні відносини у сфері податкового регулювання в частині формування дохідних статей державного бюджету та розробив план реалізації свого злочинного умислу. Даний план передбачав одержання підприємством незаконної вигоди у вигляді мінімізації податкових зобов`язань за рахунок завищення обсягу витрат при визначенні належного до сплати податку на прибуток та податкового кредиту при визначенні належного до сплати податку на додану вартість, зокрема, шляхом відображення в податковій звітності TOB «Зовнішні Конструкції Комплекс Сервіс» недостовірних первинних документів про придбання товарно-матеріальних цінностей і послуг для незаконного заниження об`єктів оподаткування з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємства.

Реалізовуючи свій злочинний план, направлений на умисне ухилення від сплати податків, ОСОБА_3 отримав від невстановлених слідством осіб оформлені від TOB «Радуга Таврія» (код ЄДРПОУ 37239372, м. Київ) недостовірні документи про реалізацію вказаним підприємством на TOB «Зовнішні Конструкції Комплекс Сервіс» товарно-матеріальних цінностей та послуг, та будучи директором товариства, відобразив вказані документи в податковій звітності TOB «Зовнішні Конструкції Комплекс Сервіс» з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємства.

Продовжуючи свої злочинні дії, направлені на умисне ухилення від сплати податку на додану вартість, ОСОБА_3 , будучи зобов`язаним та маючи можливість нараховувати і сплачувати податки у відповідності до вимог чинного законодавства, склав, підписав та подав до Тернопільської ОДПІ (м. Тернопіль, вул. Білецька, 1) податкову звітність з податку на додану вартість TOB «Зовнішні Конструкції Комплекс Сервіс», в якій всупереч вимогам п.44.6 ст.44, п.185.1 ст.185, п.198.1, п.198.3, п.198.6 ст.198 Податкового кодексу України незаконно завищив податковий кредит з ПДВ по документах TOB «Райдуга Таврія» та відповідно занизив нарахування та сплату ПДВ в загальній сумі 173 770 грн., зокрема: 1) податкову декларацію з ПДВ за листопад 2013 року, яка подана 17.12.2013 року та зареєстрована за вхідним номером 9081095482, в якій занижено нарахування ПДВ в сумі 74 568 грн.. що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України ПДВ у вказаній сумі, який підлягав сплаті до 30.12.2013 року; 2) податкову декларацію з ПДВ за грудень 2013 року, яка подана 20.01.2014 року та зареєстрована за вхідним номером 9088135890, в якій занижено нарахування ПДВ в сумі 99 202 грн., що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України ПДВ у вказаній сумі, який підлягав сплаті до 30.01.2014 року.

Окрім цього, продовжуючи свої злочинні дії, направлені на умисне ухилення від сплати податку на прибуток підприємства ОСОБА_3 склав, підписав та подав 27.02:2014 року до Тернопільської ОДПІ (м. Тернопіль. вул. Білецька, 1) податкову декларацію з податку на прибуток підприємства за 2013 рік, яка зареєстрована за вхідним номером 9090754709, в якій всупереч вимогам п.138.2 ст.138. п.139.1.9 ст.139 Податкового кодексу України, незаконно завищив валові витрати по документах з TOB «Райдуга Таврія» в сумі 2 511 518 грн. та занизив нарахування податку на прибуток підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України податку на прибуток у сумі 477189 грн., який підлягав сплаті до 20.02.2014 року.

Таким чином, директор ТОВ «Зовнішні Конструкції Комплекс Сервіс» ОСОБА_3 внаслідок заниження об`єктів оподаткування, умисно ухилився від сплати податку на прибуток підприємства в сумі 477189 грн. та податку на додатну вартість в сумі 173770 грн., а всього ухилися від сплати до Державного бюджету України податків на загальну суму 650 959 грн., що є значними розмірами.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, визнав повністю та погодився зі всіма доказами, що були зібрані під час досудового розслідування і підтверджували його винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, відмовившись від їх дослідження під час судового розгляду.

З`ясувавши думку учасників судового провадження про визначення обсягу доказів, що підлягають дослідженню, та порядку їх дослідження, суд у відповідності до ч.3 ст. 349 КК України, визнає недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, з`ясувавши правильність розуміння обвинуваченим зміст цих обставин, чи немає сумнівів у добровільності його позиції, а також роз`яснивши йому, що у такому випадку він буде позбавлений права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Таким чином, проаналізувавши вищевказані обставини та докази, суд приходить до переконання про доведеність вини обвинуваченого ОСОБА_3 у вчиненні злочину та вважає, що органами досудового розслідування його дії кваліфіковано вірно за ч.1 ст. 212 КК України(в редакції від 05.04.2001 року), тобто умисне ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства незалежно від форми власності, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах.

В ході судового розгляду прокурор заявив клопотання про закриття кримінального провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_3 у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України та звільнення його від кримінальної відповідальності, на підставі ч.5 ст. 212 КК України, оскільки ними досягнуто податкового компромісу відповідно до підрозділу 9-2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Суд, вислухавши думку обвинуваченого ОСОБА_3 , який просить суд закрити кримінальне провадження у зв`язку з досягненнм податкового компромісу, дослідивши матеріали кримінального провадження, вважає можливим клопотання прокурора задовольнити та звільнити обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 286 КПК України, звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Як вбачається з вимог ч.4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно ст. 44 КК України, особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч.3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, зокрема, за правилами ч.5 ст. 212 КК України, згідно якої діяння, передбачені ч. 1-3 цієї статті, не вважаються умисним ухиленням від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), якщо платник податків досяг податкового компромісу відповідно до підрозділу 9-2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, яким визначено, що податковий компроміс - це режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків та/або їх посадових (службових) осіб за заниження податкових зобов`язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року з урахуванням строків давності, встановлених статтею 102 цього Кодексу.

Загальна сума податкових зобов`язань, що підлягає сплаті платником податків для досягнення податкового компромісу з урахуванням вимог п.2 підрозділу 9-2 розділу ХХ Податкового кодексу України, становить 173770 грн. з податку на додану вартість та 477189 грн. з податку на прибуток підприємства.

Першим заступником начальника Тернопільської ОДПІ Головного управління ДФС у Тернопільській області прийнято рішення від 25.05.2015 року №36/19-18-03-00 про погодження застосування процедури податкового компромісу за заявою ТОВ «Зовнішні конструкції комплекс сервіс» (код ЄДРПОУ 38417495).

Зважаючи на те, що обвинуваченим ОСОБА_3 який вчинивдії, передбачені ч.1 ст. 212 КК України, досягнуто податкового компромісу відповідно до підрозділу 9-2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, суд вважає, що існують всі підстави для закриття відносно нього кримінального провадження та звільнення його від кримінальної відповідальності згідно правил, визначених ч.5 ст. 212 цього ж Кодексу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 212 КК України, ст.ст. 284-286, 288, 350 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, на підставі ч.5 ст. 212 КК України - задовольнити.

Звільнити від кримінальної відповідальності ОСОБА_3 за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, на підставі ч.5 ст. 212 КК України, у зв`язку із досягненням податкового компромісу відповідно до підрозділу 9-2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Кримінальне провадження № 32015210000000020 від 04 лютого 2015 року про обвинувачення ОСОБА_3 , у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України - закрити.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом семи днів до апеляційного суду Тернопільської області через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.06.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу45520806
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця та жителя АДРЕСА_1 , з вищою освітою, одруженого, директора ТОВ «Зовнішні Конструкції Комплекс Сервіс», раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України,

Судовий реєстр по справі —607/9224/15-к

Ухвала від 23.06.2015

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

Ухвала від 11.06.2015

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

Ухвала від 11.06.2015

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

Ухвала від 28.05.2015

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні