Рішення
від 22.06.2015 по справі 904/4840/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.06.15 Справа № 904/4840/15

За позовом: комунального закладу "Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги", м. Нікополь Дніпропетровської області

до комунального закладу "Нікопольська міська лікарня № 1 "Дніпропетровської обласної ради, м. Нікополь Дніпропетровської області

про стягнення 25 373,32 грн.

Суддя: Євстигнеєва Н.М.

Представники:

Від позивача: Ткачук Ю.А., довіреність №1 від 06 січня 2015, представник

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Комунальний заклад "Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги" звернувся до господарського суду із позовом, яким просить стягнути з комунального закладу "Нікопольська міська лікарня № 1 "Дніпропетровської обласної ради заборгованість за надані комунальні послуги у сумі 25 373,32грн., які складаються з вартості спожитої електричної енергії на суму 14 899,00грн., експлуатаційних витрат у сумі 10 474,32грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням умов договору №110/3 на відшкодування експлуатаційних витрат позивача, як балансоутримувача.

Відповідач у судове засідання не з'явився, явку повноважного представника не забезпечив, витребуваних господарським судом документів не надав.

Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином відповідно до вимог статті 64 Господарського процесуального кодексу України за змістом якої ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою, а у разі ненадання такої інформації - за адресою їх місцезнаходження, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності осіб за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження вручена їм належним чином.

Направлену судом на адресу відповідача ухвалу суду повернуто підприємством зв'язку з відміткою: "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до роз'яснень Вищого господарського суду України, викладених в інформаційному листі № 01-8/482 від 13 серпня 2008 року, до повноважень господарських судів не віднесено з'ясування фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб-учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

За змістом підпункту 3.9.1. пункту 3.9. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 (із змінами і доповненнями) "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України.

У разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

У судовому засіданні 22.06.2015 оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

При розгляді справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

15 лютого 2013 року між Комунальним закладом "Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги" (наймодавець) та комунальним закладом "Нікопольська міська лікарня № 1 "Дніпропетровської обласної ради (наймач) був укладений договір №4 найму (оренди) індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності (далі - Договір).

Відповідно до пункту 1.1 Договору, з метою ефективного використання комунального майна наймодавець передає, а наймач приймає в строкове платне користування нерухоме майно, що належить до комунальної власності і знаходиться на балансі наймодавця - частину приміщень та частину місць загального користування у будівлі поліклініки загальною площею 187,31 кв.м., розташоване за адресою: м. Нікополь, вул. Трубників на 1-2 поверсі буд №47, балансова вартість якого станом на день укладення договору становить 00,00грн.

Орендоване майно передається з метою використання під розміщення робочих кабінетів для здійснення статутних завдань (п.1.3. договору).

Пунктом 2.1 Договору передбачено, що орендар вступає у строкове платне користування об'єктом оренди з дати підписання сторонами договору та акту приймання-передачі об'єкта оренди.

Передача майна в найм не тягне за собою виникнення в наймача права власності на це майно. Власником майна залишається територіальна громада міста Нікополя в особі міської ради, а наймач користується майном протягом строку найму (п.2.2. договору).

Пунктом 3.1 Договору встановлено, що плата, яка справляється з наймача за найм майна, визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального нерухомого майна, затвердженою міською радою і становить 1 грн., без ПДВ.

Відповідно до пункту 3.8 Договору плата за використану воду, тепло, електроенергію, газ, вивіз сміття здійснюється наймачем окремо тим організаціям, які надають ці послуги на підставі договорів, укладених наймачем від свого імені протягом 10 днів з дати укладення цього договору.

Додатковою угодою №3 від 27.02.2013 до договору №4 найму (оренди) індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності від 15.02.2013 внесено зміни до п.3.8. договору та встановлено, що відшкодування витрат за використану електроенергію здійснюється наймачем згідно розрахунку безоблікового використання електроенергії між лікарнями. Сума відшкодування за використану електроенергію складає 70 000,00грн. без ПДВ.

Згідно з пунктом 8.1 Договору, він діє з 01.01.2013 до 30.11.2015 включно.

У травні 2014 року між Комунальним закладом "Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги" (балансоутримувач) та комунальним закладом "Нікопольська міська лікарня № 1 "Дніпропетровської обласної ради (користувач) був укладений договір №110/3 про відшкодування експлуатаційних витрат балансоутримувача на утримання нерухомого майна від 05.05.2014, відповідно до умов якого (п.1.1.) балансоутримувач забезпечує утримання нерухомого майна, що знаходиться за адресою: м. Нікополь, пр-т Трубників, 47, загальною площею 187,31кв.м., а також утримання прибудинкової території, а користувач бере участь у всіх витратах балансоутримувача на виконання вказаних робіт, пропорційно до займаної ним площі в цій будівлі, якщо інше не випливає із характеру послуг, наданих балансоутримувачем за цим договором.

Відповідно до п.2.2.3 договору №110/3 від 05.05.2014 (в редакції додаткової угоди №1 від 14.07.2014 до договору) користувач зобов'язується сплачувати рахунки балансоутримувача або організації, що обслуговує будівлі і прибудинкові території, а також за комунальні послуги протягом 7 (семи) днів після їх отримання, але не пізніше 20 числа кожного місяця.

Відшкодування витрат згідно калькуляції собівартості послуг з утримання будинків та при будинкових територій Комунального закладу "Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги" за червень-грудень 2014 року, всього по амбулаторії №3 становить:

- оплата праці - 4 513,04грн., амортизація - 1 394,05грн., інші операційні витрати - 206,64, а всього 6 113,73грн. без ПДВ.

Ця додаткова угода набирає чинності з 01 липня 2014 року та є його невід'ємною частиною.

Згідно розрахунку комунальних послуг витрати за використану електроенергію за вересень - грудень 2013 року складають 2 664,7грн., за період з січня по грудень 2014 року - 12 234,3грн.; заборгованість по експлуатаційним витратам складає за період з січня 2014 року по грудень 2014 року - 10 474,32грн.

Наявність заборгованості підтверджується також актами звірки взаємних розрахунків складених сторонами станом на 12.01.2014 та 12.01.2015 року.

07.06.2015 на адресу відповідача направлена претензія за вих. №480, якою позивач просив оплатити наявну заборгованість по відшкодуванню витрат за користування комунальними послугами в сумі 25 373,32грн., яка залишена відповідачем без відповіді.

Разом з тим, відповідач протягом терміну дії зазначених договорів оренди споживав послуги з енергопостачання та інші послуги, однак витрати з оплати наданих послуг позивачу не відшкодував, внаслідок чого утворилась заборгованість відповідача перед позивачем за надані послуги у сумі 25 373,32грн., що і є причиною спору.

Згідно статті 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України, майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Стаття 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (стаття 530 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Умовами договору №4 від 15.02.2013 на відшкодування комунальних послуг передбачено, що користувач зобов'язується сплачувати рахунки балансоутримувача або організації, що обслуговує будівлі і прибудинкові території, а також за комунальні послуги протягом 7 (семи) днів після їх отримання, але не пізніше 20 числа кожного місяця, отже, сам строк оплати не впливає на отримання відповідачем рахунків, тому є таким, що настав.

Доказів оплати наданих послуг у заявленій позивачем сумі 12 407,84грн. відповідач не надав, доводи позивача, наведені в обґрунтування позовних вимог, не спростував.

З урахуванням викладеного та в межах заявлених позивачем вимог про відшкодування вартості витрат, пов'язаних з наданням послуг відповідачу з електроенергії та інших комунальних витрат, вимоги позивача підлягають задоволенню у сумі 25 373,32грн.

Отже, позов підлягає задоволенню повністю.

Справа розглянута за наявними в ній матеріалами (ст. 75 ГПК України).

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача у розмірі 1 827,00грн.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.1, 33, 34, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з комунального закладу "Нікопольська міська лікарня №1" Дніпропетровської обласної ради (53210, Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Краснодонська, 2а, ЄДРПОУ 26238302) на користь комунального закладу "Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги" (53201, Дніпропетровська область, м. Нікополь, пр. Трубників, 56/2, ЄДРПОУ 01987126) заборгованість за надані комунальні послуги у сумі 25 373,32грн, витрати, пов'язані зі сплатою судового збору у сумі 1 827, 00грн., про що видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя Н.М.Євстигнеєва

Повне рішення складено, -24.06.2015

Дата ухвалення рішення22.06.2015
Оприлюднено01.07.2015
Номер документу45529374
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25 373,32 грн

Судовий реєстр по справі —904/4840/15

Рішення від 22.06.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 04.06.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні