Постанова
від 27.05.2015 по справі 808/2327/15
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2015 року 15:40 Справа № 808/2327/15 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Бойченко Ю.П., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом          Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області

до           Товариства з обмеженою відповідальністю «Аурум-Вінас»

про                     стягнення податкового боргу,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

В провадженні Запорізького окружного адміністративного суду знаходиться справа за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Аурум-Вінас» про стягнення з відповідача суми податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 12547,52 грн. та з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 3842,00 грн.

Розгляд справи призначено на 27 травня 2015 року.

27 травня 2015 року від представника позивача надійшло клопотання (вх.№22212) про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, письмові заперечення на позов не направив, про причини неявки суду не повідомив. На адресу суду повернулись ухвала про відкриття провадження в адміністративній справі та повістка про виклик, які направлялися відповідачу на юридичну адресу зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, з відміткою поштового відділення зв'язку «за зазначеною адресою не проживає».

Відповідно до ч. 4 ст. 33 КАС України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам – підприємцям – за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

За приписами ч. 11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

З аналізу наведених норм КАС України, суд вважає, що ухвала про відкриття провадження та повістка про виклик вручені відповідачу належним чином.

Відповідно до ч. 4 статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до п. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглядати справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до положень статті 128 КАС України, з урахуванням клопотання представника позивача про розгляд справи за його відсутності, повторної неявки відповідача, справа розглядається в порядку письмового провадження.

Враховуючи неявку у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, суд, керуючись ч. 1 ст. 41 КАС України, не здійснював фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, Товариство з обмеженою відповідальністю «Аурум-Вінас» (код ЄДРПОУ 34833269) зареєстроване в якості юридичної особи.

Відповідач знаходиться на податковому обліку у Державній податковій інспекції у Жовтневому районі м.Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області в якості платника податків та зборів.

Статтею 67 Конституції України та підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ передбачений обов'язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до даних карток облікових рахунків платника податків, які ведуться позивачем, у відповідача існує податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 12547,52 грн. та з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 3842,00 грн.

Вказана заборгованість виникла на підставі наступного.

Що стосується заборгованості з податку на додану вартість.

27.11.2013 року ДПІ у Святошинському районі ГУ Міндоходів у м.Києві проведено камеральну перевірку ТОВ «Аурум-Вінас». За результатами перевірки складено Акт про результати камеральної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість від 27.11.2013 №872/26-57-15-01-20. На підставі висновків зазначеного Акту, прийнято податкове повідомлення-рішення форми «Р» №00314001501 від 27.11.2013, яким відповідача визначено суму штрафних санкцій з податку на додану вартість в розмірі 14280,00 грн.

В зв'язку з наявною переплатою в розмірі 1732,48 грн., сума податкового боргу з податку на додану вартість складає 12547,52 грн. (14280,00 грн. – 1732,48 грн.).

Що стосується заборгованості з податку на прибуток приватних підприємств.

22.11.2013 року ДПІ у Святошинському районі ГУ Міндоходів у м.Києві проведено камеральну перевірку ТОВ «Аурум-Вінас». За результатами перевірки складено Акт камеральної перевірки податкової звітності з податку на прибуток від 22.11.2013 №26-57-15-02-10/1122. На підставі висновків зазначеного Акту перевірки прийнято податкове повідомлення-рішення форми «Р» №0031321502 від 22.11.2013, яким відповідачу визначено суму штрафних санкцій з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 4080,00 грн.

В зв'язку з наявною переплатою в розмірі 238,00 грн., сума податкового боргу з податку на прибуток приватних підприємств складає 3842,00 грн. (4080,00 грн. – 238,00 грн.).

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Згідно з п. 58.1 ст. 58 Податкового кодексу України у разі коли сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян), або у разі коли за результатами перевірки контролюючий орган встановлює факт невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, або зменшує розмір задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованого платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

Вказані податкові повідомлення-рішення в адміністративному чи судовому порядку не оскаржувалися, а отже є узгодженими. Доказів іншого відповідачем не надано.

Згідно з п. п. 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, грошове зобов'язання платника податків – це сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

За визначенням наведеним у пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковим боргом є сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

У зазначені в ст. 57 Податкового кодексу України строки, податкове зобов'язання відповідачем не сплачено, а тому у відповідності до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України вважається сумою податкового боргу.

У зв'язку з несплатою платником податків узгоджених сум податкових зобов'язань, Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області вживалися заходи щодо стягнення податкової заборгованості у встановленому законодавством порядку, а саме 26.03.2014 направлено на адресу відповідача податкову вимогу форми «Ю» №209-25 від 05.03.2014.

Зазначена в податковій вимозі сума боргу погашена не була. Доказів іншого відповідачем не надано.

Відповідно до пп. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно з пп. 95.2 Кодексу стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Аналіз зазначених вище вимог законодавства, наявні матеріали справи свідчать про те, що відповідачем в порушення вимог законодавства не сплачено суму податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 12547,52 грн. та з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 3842,00 грн., а отже позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

За правилами частини 4 статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 7-12, 69-71, 94, 158, 161-163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Аурум-Вінас» (код ЄДРПОУ 34833269) у банках, обслуговуючих такого платника податків, податковий борг з податку на додану вартість у сумі 12547 (дванадцять тисяч п'ятсот сорок сім) грн. 52 (п'ятдесят дві) коп., який перерахувати на р/р 31112029700003, код платежу 14010100, отримувач Державний бюджет, код ЄДРПОУ 38025440, банк ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Аурум-Вінас» (код ЄДРПОУ 34833269) у банках, обслуговуючих такого платника податків, податковий борг з податку на прибуток приватних підприємств у сумі 3842 (три тисячі вісімсот сорок дві) грн. 00 (нуль) коп., який перерахувати на р/р 33111318700003, код платежу 11021000, отримувач Державний бюджет, код ЄДРПОУ 38025440, банк ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015.

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                            Ю.П.Бойченко

Дата ухвалення рішення27.05.2015
Оприлюднено01.07.2015
Номер документу45545268
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/2327/15

Постанова від 27.05.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні