Постанова
від 27.05.2015 по справі 808/2256/15
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2015 року 10:10Справа № 808/2256/15 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Чернової Ж.М.

за участю секретаря судового засідання Мухи Я.М.

за участю:

позивача: не з'явився

відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовною заявою: Управління Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області

до: Вільнянського районного комунального підприємства В«ДрукарняВ»

про: відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (список №2),

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області звернулося до Запорізького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Вільнянського районного комунального підприємства В«ДрукарняВ» , в якій просить суд стягнути з відповідача фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах за Списком №2 у сумі 4445 грн. 82 коп.

Ухвалою суду від 27.04.2015 року було відкрито провадження по зазначеній справі, закінчено підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 27.05.2015.

07.05.2015 від позивача надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника УПФУ за наявними в справі матеріалами, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутності не надав, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

За приписами ч.4 ст.128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу по суті без участі представників сторін.

Відповідно до ч.1 ст. 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали позову, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до наступних висновків.

Вільнянське районне комунальне підприємство В«ДрукарняВ» (код ЄДРПОУ 02466791) є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України В«Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , а також платником страхових внесків відповідно до Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області.

Згідно з пунктами В«бВ» - В«зВ» частини 1 статті 13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII В«Про пенсійне забезпеченняВ» , зі змінами та доповненнями, на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Як встановлено з матеріалів справи, колишнім працівникам відповідача:

ОСОБА_1 призначено пенсію за віком на пільгових умовах за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах з 27.05.2010 (протокол від 19.08.2010 №5477). ОСОБА_1 працювала на підприємстві відповідача та виконувала роботу, яка згідно законодавства дає їй право на пенсію на пільгових умовах, стаж роботи, який враховано при обчислені (стаж роботи на підприємстві відповідача) - 4 р. 11,6 міс. Відповідно частка плати даного підприємства становить 55,79%. Згідно розрахунку позивача, сума плати даного підприємства Пенсійному фонду України становить - 609,72 грн. за лютий 2015 року.

ОСОБА_2 призначено пенсію за віком на пільгових умовах за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах з 26.12.2012 (протокол від 29.12.2012 №99); ОСОБА_2 працювала на підприємстві відповідача та виконувала роботу у періоди з 02.04.1981 по 15.09.1987, з 04.09.1989 по 21.03.2002, яка згідно законодавства дає їй право на пенсію на пільгових умовах. Відповідно частка плати даного підприємства становить 100%. Згідно розрахунку позивача, сума плати даного підприємства Пенсійному фонду України становить - 1120,02 грн. за лютий 2015 року.

ОСОБА_3 призначено пенсію за віком на пільгових умовах за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах з 02.07.2012 (протокол від 05.07.2012 №101). ОСОБА_3 працювала на підприємстві відповідача та виконувала роботу, яка згідно законодавства дає їй право на пенсію на пільгових умовах, стаж роботи, який враховано при обчислені (стаж роботи на підприємстві відповідача) - 16 р. 08,26 міс. Відповідно частка плати даного підприємства становить 100%. Згідно розрахунку позивача, сума плати даного підприємства Пенсійному фонду України становить - 1406,59 грн. за лютий 2015 року.

ОСОБА_4 призначено пенсію за віком на пільгових умовах за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах з 31.03.2012 (протокол від 21.06.2012 №996), що підтверджується наявними в матеріалах справи копіями протоколів про призначення пенсій. ОСОБА_4 працювала на підприємстві відповідача та виконувала роботу, яка згідно законодавства дає їй право на пенсію на пільгових умовах, стаж роботи, який враховано при обчислені (стаж роботи на підприємстві відповідача) - 26 р. 03,03 міс. Відповідно частка плати даного підприємства становить 100%. Згідно розрахунку позивача, сума плати даного підприємства Пенсійному фонду України становить - 1309,49грн. за лютий 2015 року.

Зайнятість вказаних пенсіонерів на роботах з важкими умовами праці на підприємстві відповідача, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, підтверджується наявними в матеріалах справи копіями довідок відповідача про підтвердження трудового стажу.

Згідно з розрахунком позивача, сума фактичних витрат на виплату і доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах за лютий 2015 року становить 4616,74 грн.

Оцінивши надані докази в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Статтею 1 Закону України В«Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» №400/97-ВР від 26.06.1997 встановлено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

При цьому, підприємства і організації за рахунок власних коштів покривають фактичні витрати на виплату і доставку цих пільгових пенсій до досягнення працівниками загальновстановленого пенсійного віку.

Відповідно до абз.4 п.1 ч.2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 09.07.2003 №1058-ІV, підприємства і організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Відповідно до Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» та п.2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пільгових пенсій. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, повинні вносити до Пенсійного фонду України плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівниками пенсійного віку: чоловіками - після досягнення 60 років жінкам - після досягнення 55 років.

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Порядок відшкодування вказаних витрат Пенсійному фонду України врегульований розділом 6 В«Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду УкраїниВ» , затвердженої постановою Пенсійного фонду України від 19.12.2203 №21-1.

Пунктами 6.4, 6.8 цієї Інструкції №21-1 встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України, щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 В«Прикінцевих положеньВ» Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 09.07.2003 №1058-ІV, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року на протязі 10 днів з дня прийняття рішення про призначення пенсії. Підприємства щомісяця, до 25 числа, вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Таким чином, суд виходить з того, що якщо працівнику призначено пенсію відповідно до п. В«бВ» -В«зВ» ч.1 ст.13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» №1788-ХІІ, то фактичні витрати на виплату і доставку пенсій за віком на пільгових умовах покриваються підприємством, робота на якому дає право на пільгову пенсію.

Судом встановлено, що відповідачу надсилались розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 09.07.2003 №1058-ІV за лютий 2015 року.

Згідно розрахунку заборгованість відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за вказаний період становить 4616,74 грн.

Відповідачем на час розгляду справи не надано заперечень на позов та доказів сплати заборгованості у вказаній сумі.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги є законними, обґрунтованими, підтверджені доказами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 158, 160, 162, 163, 167 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Вільнянського районного комунального підприємства В«ДрукарняВ» суму заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком призначених на пільгових умовах за Списком №2 за лютий 2015 року по пенсіонерам зазначеним в позові, в розмірі 4616,74 (чотири тисячі шістсот шістнадцять гривень 74 коп.) на користь Управління Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області, які перерахувати на р/р 25601301001091 у філії Запорізького обласного управління ВАТ В«Державний ощадний банк УкраїниВ» , код ЄДРПОУ 20508597, МФО 313957.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Ж.М.Чернова

Дата ухвалення рішення27.05.2015
Оприлюднено01.07.2015
Номер документу45545329
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/2256/15

Постанова від 27.05.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 27.04.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні