Рішення
від 19.06.2015 по справі 293/664/15-ц
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2015 року Справа №293/664/15-ц

Черняхівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої-судді ОСОБА_1,

при секретарі Юрченко Н.А.,

з участю позивача ОСОБА_2,

розглянув у відкритому судовому засіданні в смт. Черняхові справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_3, в якій зазначив, що 22.10.2013 року в смт. Черняхові Житомирської області померла його мати ОСОБА_4. Після її смерті відкрилась спадщина та залишилось спадкове майно, а саме: земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,76 га, кадастровий номер 1825688200:01:000:0018, розташована на території Троковицької сільської ради. За життя його матір’ю було укладено заповіт, яким вона заповідала йому спірну земельну ділянку. Оформити спадщину позивач не має можливості, оскільки пропустив строк подачі заяви про прийняття спадщини. Даний строк позивач пропустив, в зв’язку з тим, що на момент відкриття спадщини про наявність заповіту йому не було відомо, він вважав , що спадщину прийняв його племінник, що і стало перешкодою для своєчасної подачі заяви про прийняття спадщини. Копію заповіту він знайшов випадково у квітні місяці поточного року серед переданих йому спадкодавцем перед смертю документів, після чого і розпочав процедуру оформлення спадщини. Вважає, що дані причини пропуску строку прийняття спадщини є поважними, а тому просить визначити йому додатковий строк, достатній для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 строком в тридцять днів з дня вступу рішення в законну силу.

Позивач ОСОБА_2 в судовому засіданні, заявлений позов підтримав та просив його задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з’явився, подав заяву про слухання справи у його відсутності, заявлений позов визнав, не заперечував проти його задоволення.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні показала, що в квітні місяці 2015 року, під час оформлення ОСОБА_3, племінником її чоловіка -позивача по справі, спадщини на житловий будинок, серед документів спадкодавця було виявлено заповіт на ім'я ОСОБА_2, в якому спадкодавиця заповідала ОСОБА_2 належний їй державний акт на право власності на земельну ділянку. Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні надав суду аналогічні покази.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення позивача, свідків, суд позов задовольняє в повному обсязі, виходячи з наступного:

В судовому засіданні встановлено, що 22.10.2013 року в смт. Черняхові Житомирської обл. померла мати позивача, ОСОБА_4 (а.с.5). Після її смерті відкрилась спадщина та залишилось спадкове майно. За життя, 16.03.2009 року, ОСОБА_4 уклала заповіт, яким заповідала позивачу державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЖТ №076747, виданий Черняхівською районною державною адміністрацією 18.08.2004 року, заповіт не змінено та не скасовано (а.с.7). Оформити спадщину позивач не має можливості, оскільки позивач пропустив строк подачі заяви про прийняття спадщини. Даний строк позивач пропустив, в зв’язку з тим, що про наявність заповіту йому не було відомо.

В нотаріальній конторі йому було відмовлено у оформленні права на спадщину в зв’язку із тим, що позивач пропустив строк подачі заяви про прийняття спадщини (а.с.4). У відповідності до відповіді із нотаріальної контори спадкоємцем після померлої ОСОБА_4 є онук спадкодавиці ОСОБА_3, , який прийняв спадщину за заявою про прийняття спадщини, та син померлої ОСОБА_2, який є спадкоємцем за заповітом, інших спадкоємців або осіб, які мали б право на обов’язкову частку в майні спадкодавця немає (а.с.26). Вказані обставини сторонами не оспорюються, ними визнаються. Крім того, що зазначені обставини сторонами визнаються, вони підтверджуються матеріалами справи та показами свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6, які в судовому засіданні ствердили, що позивач про наявність заповіту дізнався в квітні 2015 року.

В зв’язку з цим, судом у відповідності із ст. 61 ЦПК України, визнані вказані обставини такими, що не підлягають доказуванню.

В статті 1269 ЦК України зазначається, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

У відповідності із ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подачі ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно з п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

З огляду на викладене, суд визнає поважними вказані позивачем причини пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини, та відповідно до ст. 1272 ЦК України визначає йому додатковий строк для подачі такої заяви до нотаріальної контори терміном в тридцять днів після вступу рішення в законну силу.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст.3, 10, 11, 60, 130, 174, 212- 215 ЦПК України, ст. ст.1269, 1270, 1272 ч.3 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 .05.08 «Про судову практику у справах про спадкування» суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати поважною причину пропуску строку для прийняття спадщини ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, після смерті ОСОБА_4, яка померла 22.10.2013 року в смт. Черняхові Житомирської обл.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк для подачі ним заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори терміном в тридцять днів після вступу рішення в законну силу.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Апеляційного суду Житомирської області через Черняхівський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуюча- суддя: (підпис) ОСОБА_1

Копія: вірно

Суддя:

Дата ухвалення рішення19.06.2015
Оприлюднено02.07.2015
Номер документу45612228
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —293/664/15-ц

Рішення від 19.06.2015

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Слободенюк Н. Є.

Рішення від 19.06.2015

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Слободенюк Н. Є.

Ухвала від 12.06.2015

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Слободенюк Н. Є.

Ухвала від 04.06.2015

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Слободенюк Н. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні