Ухвала
від 27.04.2015 по справі 554/5325/15-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

У Х В А Л А

Дата документу 27.04.2015 Справа № 554/5325/15-к

Провадження № 1-кс/554/2668/2015

27 квітня 2015 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого СУ УМВС України в Полтавській області старшого лейтенанта міліції ОСОБА_3 , розглянувши клопотання, винесене старшим слідчим СУ УМВС України в Полтавській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12014170000000509 від 14.11.2014 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 213 КК України, і погоджене прокурором у кримінальному провадженні - прокурором прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про проведення обшуку, посилаючись на те, що слідчим відділом СУ УМВС України проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню, яке внесено до ЄРДР за № 12014170000000509, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 213 КК України, за фактом порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом на території м. Миргорода Полтавської області.

В ході проведення досудового слідства встановлено, що 14.11.2014 року до УМВС України в Полтавській області надійшов рапорт ст. о/у ОПВ УКР УМВС України в Полтавській області капітана міліції ОСОБА_5 про те що в ході відпрацювання ймовірних місць незаконних речей та осіб, які могли бути причетні до скоєння крадіжок металевих виробів було отримано інформацію про те, що працівники ТОВ "Укртрансконсалтінг", інд. код 37402613 по вул. Роскової, 65 в м. Миргороді систематично займаються скупкою металобрухту без належних документів та ліцензіїї.

14.11.2014 року старшим слідчим СУ УМВС України в Полтавській області старшим лейтенантом міліції ОСОБА_3 відомості внесені до ЄРДР за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 213 КК України.

17.11.2014 року оперативному підрозділу УКР УМВС України в Полтавській області надане доручення на встановлення осіб, які володіють оперативною інформацією щодо місць можливої систематичної скупки та збуту металобрухту без належних документів та ліцензії працівниками ТОВ «Укртрансконсалтінг» в м. Миргороді Полтавської області.

Згідно оперативної інформації, а саме рапортів оперативних працівників УКР УМВС України в Полтавській області від 27.11.2014 року № 6/5-3819, встановлено, що в ході розвідувальних бесід з суб`єктами господарювання, які займається скупкою та продажем металобрухту на території Полтавської області отримано інформацію, що ТОВ «Укртрансконсалтінг» за адресою: Полтавська область, м. Миргород вул. Раскової, 65 орендує територію, на якій займаються скупкою та продажем металобрухту. Під час обговорення умов купівлі-продажу зазначеної продукції представники «Укртрансконсалтінг» повідомили, що належних документів ТОВ «Укртрансконсалтінг» не має, а тому скупає та реалізовує металобрухт за заниженою ціною.

Також, в ході оперативної інформації, яка була отримана від працівників УКР УМВС України в Полтавській області встановлено, що в ході проведення розвідувальних бесід з працівниками ПП «Інтерресурс», які займаються скупкою та продажем металобрухту на території Полтавської області отримано інформацію, що в Полтавській області в м. Миргород по вул. Раскової, 65 знаходиться територія ТОВ «Укртрансконсалтінг» на якій займаються скупкою та продажем металобрухту без належних документів.

Відповідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців маються відомості, що ТОВ «Укртрансконсалтінг» (код ЄДРПОУ: 37402613) займається оптовою торгівлею відходами та брухтом.

Згідно рішення реєстраційної служби Полтавського міського управління юстиції Полтавської області № 29954595 від 25.11.2014 року у Державному реєстрі прав маються відомості, що за адресою: м. Миргород, вул. Раскової, 65, Полтавської області розташований цілісний майновий комплекс, який перебуває у власності Товариства з обмеженою відповідальністю «Асфальтобетонний завод» (код ЄДРПОУ: 31889628), яке розташоване за адресою: Полтавська область, Миргородський район с. Солонці вул. Молодіжна, 73.

У слідства є достатні підстави вважати, що за адресою: Полтавська область, м. Миргород, вул. Раскової, 65, де розташований цілісний майновий комплекс, який перебуває у власності Товариства з обмеженою відповідальністю «Асфальтобетонний завод» (код ЄДРПОУ: 31889628), частину території якого орендує ТОВ «Укртрансконсалтінг» здійснюється скупка та продаж металобрухту без належних документів.

Зважаючи на вищевикладене, є достатні підстави вважати, що працівники ТОВ «Укртрансконсалтінг» (код ЄДРПОУ: 37402613) за адресою: м. Миргород, вул. Раскової, 65, Полтавської області систематично займаються скупкою та продажем металобрухту без належних документів та ліцензії, який матиме значення для встановлення істини по кримінальному провадженні, що підтверджуватиме факти вчинення кримінального правопорушення.

За допомогою вилучення металобрухту, що може знаходитися у відведених для цього місцях та контейнерах, що можуть слугувати для зберігання, перевезення металобрухту; блокнотів із записами про маршрути руху, документацію, ваги, що використовуються для зважування металобрухту, збут металобрухту; злочинні схеми; карти; мобільні телефони, якими користуються злочинці, грошові кошти здобуті злочинним шляхом в ході обшуку, можливо перевірити наявність кримінального правопорушення, встановити причетність до порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом та в ході вилучення даного металобрухту направити його для експертного дослідження, які будуть використані, як доказ в кримінальному провадженні.

Для перевірки оперативної інформації по кримінальному провадженні, внесеного до ЄРДР за № 12014170000000509 від 14.11.2014 року, затримання злочинця та встановлення інших співучасників для притягнення до кримінальної відповідальності, виявлення та вилучення речових доказів, слідчий просив задовольнити клопотання.

Під час розгляду слідчим суддею питань даного клопотання рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів судом не приймалось, клопотань від учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів фіксування до суду не надійшло, що відповідає приписам статті 107 КПК України.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, суть клопотання, суд дійшов до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Як вбачається, у клопотанні слідчого не зазначені об`єктивні підстави для проведення проведення обшуку за адресою: м. Миргород, вул. Раскової, 65 Полтавської області, де розташований цілісний майновий комплекс, який перебуває у власності Товариства з обмеженою відповідальністю «Асфальтобетонний завод» (код ЄДРПОУ: 31889628), частину території якого орендує ТОВ «Укртрансконсалтінг» (код ЄДРПОУ: 37402613), де слідчим планується відшукати та вилучити металобрухт, блокноти із записами про маршрути руху, документацію, ваги, що використовуються для зважування металобрухту, злочинні схеми, карти, мобільні телефони, якими користуються особи, які можуть бути причетні до скоєння даного кримінального правопорушення, грошові кошти, здобуті злочинним шляхом тощо.

В обґрунтування доводів клопотання слідчим надано витяг з кримінального провадження № 12014170000000509 від 14.11.2014 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 213 КК України, згідно фабули якого серед іншого зазначено, що в ході проведення оперативних заходів щодо ймовірних місць знаходження речей і осіб, які можуть бути причетними до скоєння крадіжок металевих виробів, було отримано інформацію про те, що працівники ТОВ «Укртрансконсалтінг», код 37402613 (вул.Раскової, 65, м.Миргород) систематично займаються скупкою металобрухту без належних документів та ліцензії. Надано копію рапорту від 25.11.2014, яким проведено заходи, спрямовані на встановлення осіб, які володіють інформацією щодо ТОВ «Укртрансконсалтінг» в м.Миргороді, які займаються скупкою металобрухту та зазначено, що по вул.Раскової, 65 в м.Миргороді знаходиться територія вищевказаного підприємства, на якій займаються скупкою та продажем металобрухту без належних документів. Згідно копії рапорту ст.. о/у УКР УМВСУ в Полтавській області додатково отримано інформацію, що ТОВ «Укртрансконсалтінг» орендує вищевказану територію по вул.Раскової, 65 в м.Миргороді. Відповідно до копії рапорту від 26.11.2014 вказується, що вказана організація документів на купівлю-продаж продукції не має та скупає і реалізує металобрухт за заниженими цінами. До клопотання долучено також копію протоколу допиту свідка ОСОБА_6 від 25.11.2014, а також інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 29954595 від 25.11.2014, згідно якої вбачається, що право власності на об`єкт нерухомого майна (цілісний майновий комплекс), розташований за адресою: вул.Раскової, 65, м.Миргород, Полтавська область належить ТОВ «Асфальтобетонний завод» (код ЄДРПОУ 31889628). Інших доказів слідчим до суду не надано.

Однак, достатніх доказів на підтвердження того факту, чи існує вищезгадане підприємство ТОВ «Укртрансконсалтінг», про що об`єктивно можуть свідчити відповідні реєстраційні документи або інші офіційні дані, і що саме ця юридична особа орендує чи здійснює інше право користування щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: вул.Раскової, 65, в м.Миргороді, або вказаний майновий комплекс чи його частина фактично знаходиться у володінні цієї особи, слідчим до суду не надається. Із наданих до суду матеріалів не вбачається таких відомостей за адресою: вул.Раскової, 65, в м.Миргороді, оскільки вищезазначена інформація у документах відсутня.

Так, наприклад, у клопотанні слідчий посилається на те, що відповідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є відомості, що ТОВ «Укртрансконсалтінг» (код ЄДРПОУ: 37402613) займається оптовою торгівлею відходами та брухтом, проте вказаного документу до матеріалів клопотання не надає, що позбавляє суд можливості дійти обґрунтованого висновку щодо даних обставин і дати правову оцінку аргументам слідчого.

Інших доказів щодо підстав проведення обшуку та на підтвердження вказаних у клопотанні обставин слідчим не було надано та не було обґрунтовано необхідність проведення саме такої слідчої дії як обшук.

При цьому у клопотанні не зазначено, кому саме необхідно надати відповідний дозвіл на проведення обшуку, а саме: прізвища, ім`я та по-батькові відповідної посадової особи.

Крім того, слідчим надано копії документів, матеріалів кримінального провадження, які не засвідчені належним чином, що позбавляє слідчого суддю можливості пересвідчитися в ідентичності цих документів, в той час, як інформація, що в них міститься, має суттєве значення під час розгляду клопотання цієї категорії та може істотно вплинути на висновки слідчого судді.

Отже, слідчим не доведено, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні, а тому клопотання є необґрунтованим і таким, що не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.30 Конституції України, ст.ст. 107, 110, 234, 235, 370, 372 КПК України, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СУ УМВС України в Полтавській області старшого лейтенанта міліції ОСОБА_3 про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.04.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу45799055
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/5325/15-к

Ухвала від 27.04.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні