Рішення
від 23.06.2015 по справі 752/8147/15-ц
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/8147/15-ц

Провадження №: 2/752/3937/15

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2015 року Голосіївський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Ладиченко С.В.

за участю секретаря - Рожок В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, -

в с т а н о в и в:

у травні 2015 року позивач звернулась до суду з вказаним позовом.

Свої вимоги ОСОБА_1 мотивувала тим, що між нею та відповідачем був зареєстрований шлюб Відділом реєстрації актів цивільного стану Голосіївського районного управління юстиції у м. Києві, актовий запис № 582 від 11.08.2010 р. Від спільного подружнього життя мають неповнолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком якої є ОСОБА_2 . З січня місяця 2015 року позивачка з відповідачем проживають окремо. Добровільно матеріальну допомогу на утримання дитини відповідач не надає. Спільна неповнолітня дитина, що була народжена під час шлюбних відносин, проживає з позивачкою, про що свідчить довідка з житлово-експлуатаційного органу про знаходження дитини, та повністю знаходиться на її утриманні. Позивачка також зазначає, що знаходиться у скрутному матеріальному становищі, оскільки на її утриманні знаходиться ще й старша донька від попереднього шлюбу. На момент пред`явлення позову між позивачкою та відповідачем не досягнуто згоди з приводу матеріального утримання та виховання спільної дитини. Зазначає, що їй відомо, що відповідач є одним з засновників та директором фірми ТОВ «ВК «Пожінтеграл». Крім того, відповідач записався у добровольчий батальйон «Айдар» та час від часу проходить службу в зоні АТО, отримує дохід і може надавати матеріальну допомогу, однак добровільно цього не робить. Тому просить стягнути з відповідача аліменти на утримання дочки, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 30% з усіх видів заробітку щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред`явлення позову та до досягнення донькою повноліття.

Позивач в судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, також зазначила, що вимоги своєї позовної заяви підтримує в повному обсязі та просила суд їх задовольнити, проти винесення по справі заочного рішення не заперечує.

Відповідач, будучи в установленому законом порядку повідомленим про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Заяв про розгляд справи за його відсутності або про причини неявки від відповідача не надходило, що за відсутності заперечень позивача є підставою для ухвалення заочного рішення (ст. 224 ЦПК України).

Зважаючи на вищевикладене та відсутність заперечень позивача, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи у відсутності відповідача та ухвалення заочного рішення по справі.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що сторони перебувають у зареєстрованому шлюбі Відділом реєстрації актів цивільного стану Голосіївського районного управління юстиції у м. Києві, актовий запис № 582 від 11.08.2010 р.

Від спільного подружнього життя мають неповнолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 4).

Частиною 2 ст. 51 Конституції України, яка прийнята 28 червня 1996 року, та ст. 180 СК України від 10 січня 2002 року № 2947-III чітко визначено, що батьки зобов`язані утримувати дітей до їх повноліття.

Аліменти є одним із способів виконання батьками обов`язку по утриманню дітей. Їх стягнення не залежить від того, чи знаходяться в шлюбі батьки, розлучені вони або взагалі не перебували в ньому. Аліменти стягуються на користь одного з батьків, з яким проживає дитина, є його власністю і повинні використовуватись за цільовим призначенням, тобто саме на утримання дитини.

Як встановлено в ході розгляду справи, малолітня дитина сторін перебуває на повному утриманні позивача, в той час як відповідач матеріальну допомогу на її утримання не надає.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Обов`язок утримувати дитину є рівною мірою обов`язком як матері, так і батька, при чому обов`язком особистим і індивідуальним.

Згідно ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини присуджуються в частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, встановлених ст. 184 цього кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 184 СК України, якщо платник має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Судом встановлено, що відповідач працює директором фірми ТОВ «ВК «Пожінтеграл», код ЄДРПОУ 34924958 (а.с. 10)

Відповідно до ч. 1 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Частиною 1 ст. 182 СК України передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних дружини, батьків, дочки, сина, інші обставини, що мають істотне значення.

При визначенні розміру аліментів, суд враховує, а доказів протилежного, як того вимагає ст. 60 ЦПК України, в розпорядження суду не надано, що відповідач є працездатним, отримує регулярний дохід, враховує його стан здоров`я, відсутність на його утриманні інших осіб, та вважає за необхідне визначити розмір аліментів у розмірі 30% з усіх видів заробітку щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред`явлення позову та до досягнення донькою, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 повноліття. На думку суду, такий розмір аліментів є необхідним і достатнім для забезпечення належного утримання неповнолітніх, оскільки рівнозначний обов`язок щодо його утримання ст. 141 СК України покладається також на позивача по справі.

Питання судових витрат по оплаті судового збору необхідно вирішити на підставі ст. 88 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 84, 141, 180, 181, 182, 183 СК України, ст. ст. 10, 11, 60, 88, 169, 208, 213, 215, 218, 224-226, 367 ЦПК суд, -

в и р і ш и в:

позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с. Охотівка Коростенського району Житомирської області, зареєстрованого в АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованої в АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , аліменти на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 30 % з усіх видів його заробітку щомісячно на кожну дитину, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред`явлення позову до суду 13 травня 2015 року і до досягнення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повноліття.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с. Охотівка, Коростенського району Житомирської області, зареєстрованого в АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , на користь держави судові витрати по справі судовий збір у розмірі 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду м. Києва шляхом подання через Голосіївський районний суд м. Києва апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя С.В. Ладиченко

Дата ухвалення рішення23.06.2015
Оприлюднено04.10.2022
Номер документу45829043
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини

Судовий реєстр по справі —752/8147/15-ц

Рішення від 23.06.2015

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

Рішення від 23.06.2015

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

Ухвала від 02.06.2015

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні