Ухвала
від 27.05.2015 по справі 757/18410/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/18410/15-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2015 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України в м. Києві ОСОБА_3 про накладення арешту,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС ГСУ МВС України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із старшим прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про накладення арешту на майно.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що Головним слідчим управлінням МВС України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12014000000000284 від 17.07.2014, за фактом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинене в особливо великому розмірі за попередньою змовою групою осіб, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 за попередньою змовою з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 створено та придбано на території м. Києва та Київської області понад 50 суб`єктів господарської діяльності з ознаками «фіктивності» з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Так, вказаними вище особами контролюється злочинна схема, яка полягає у перерахуванні підприємствами реального сектору економіки в адресу підприємств з ознаками фіктивності, в т.ч. ТОВ «АРАКС НОВА» (ЄДРПОУ 38881761), ПП «МКТ» (ЄДРПОУ 31119516), ТОВ «ТРІУМФ СОЛТЕКС» (ЄДРПОУ 39541148), ТОВ «НАШІ ПРОЕКТИ» (ЄДРПОУ 38766888), грошових коштів на підставі підроблених документів за неіснуючі операції.

В свою чергу, підприємства з ознаками фіктивності перераховують грошові кошти на рахунки фізичних осіб, в т.ч. ОСОБА_9 (іпн. НОМЕР_1 ), ОСОБА_6 (іпн. НОМЕР_2 ), ОСОБА_7 (іпн. НОМЕР_3 ), ОСОБА_8 (іпн. НОМЕР_4 ), відкриті в понад 10 банківських установах, з призначенням платежів «позика» та «фінансова допомога».

Саме ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 з власних рахунків та з рахунків підконтрольних їм особам здійснюється зняття готівкових коштів.

В даній злочинній схемі по незаконному виведенню безготівкових коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг зазначені вище підприємства посідають місце «транзитних», являючись проміжною ланкою у ланцюгу по перерахуванню грошових коштів підприємствами «вигодонабувачами» реального сектору економіки, на рахунки перелічених вище фізичних осіб, з подальшим їх зняттям у готівковій формі.

Вищезазначена злочинна схема забезпечує незаконне виведення безготівкових коштів підприємств реального сектору економіки у тіньовий неконтрольований державою обіг, минаючи при цьому систему оподаткування, що призводить до ненадходження податків до бюджету держави.

У зв`язку з викладеним, на даний час у кримінальному провадженні зібрано достатньо доказів та встановлені підстави, які свідчать що ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , використовуючи реквізити ТОВ «ПП «МКТ» (ЄДРПОУ 31119516), здійснюють злочинну діяльність по незаконному виведенню безготівкових коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг, та їх подальше обготівкування.

На даний час для здійснення вказаних вище операцій по легалізації (відмиванню) грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, використовуються розрахункові рахунки ПП «МКТ» (ЄДРПОУ 31119516) № НОМЕР_5 , відкритих в АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 підтримав клопотання, просив його задовольнити з підстав наведених судом вище та вказав, що кошти, які розміщені на рахунках зазначеного підприємства, стали передумовою та підставою для вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, відомості про яке внесено до ЄРДР, та отримані поза законодавчим полем системи обов`язкового оподаткування. З метою всебічного, повного й неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також з метою припинення злочинної діяльності, попередження збитків, що заподіюються Державі діями щодо проведення псевдо розрахункових фінансовогосподарських операцій, не сплати податків підприємствами реального сектору економіку коштів в сумі понад 12% від обсягу обороту, виникла необхідність у накладенні арешту на кошти, розміщені на рахунках ПП «МКТ» (ЄДРПОУ 31119516) № НОМЕР_5 , відкритих в АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005).

Слідчий суддя, вивчивши клопотання, заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, яке перебуває у власності підозрюваного, обвинуваченого, або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно-небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову.

Що стосується виклику в судове засідання володільця банківського рахунку, то суд вважає можливим застосувати положення ч. 3 ст. 172 КПК України, згідно яких клопотання про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, іншого власника майна, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

При винесенні ухвали, слідчий суддя враховує наведені в клопотанні слідчого правові підстави для арешту майна, а саме, що кошти, розміщені на рахунках ПП «МКТ» (ЄДРПОУ 31119516) № НОМЕР_5 , відкритих в АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005), є предметом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, відомості про яке внесено до ЄРДР, крім того кошти, розміщені на вказаних рахунках, набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, а також з метою забезпечення відшкодування заподіяних державі збитків, припинення злочинної діяльності, попередження збитків, що заподіюються Державі, діями щодо здійснення фіктивного підприємництва, є достатні підстави для накладення арешту на кошти, які знаходяться на рахунках ПП «МКТ» (ЄДРПОУ 31119516) № НОМЕР_5 , відкритих в АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005), юридична адреса: м. Харків, проспект Московський, 60, а тому слідчий суддя, вважає необхідно задовольнити клопотання слідчого.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 131, 132, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на кошти, які знаходяться на рахунках ПП «МКТ» (ЄДРПОУ 31119516) № НОМЕР_5 , відкритих в АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005), юридична адреса: м. Харків, проспект Московський, 60.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала в частині накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.05.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу45831690
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту

Судовий реєстр по справі —757/18410/15-к

Ухвала від 27.05.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні